Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΟΛΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ!!!!

02. Νοέμβριος, 2010 -- Του  Ravid Μπαράκ
Ο Υπουργός Πληροφοριών και Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, ακύρωσε από φόβο (σύλληψης) έξοδο από τη χώρα, λόγω των πληροφοριών που τον συνδέουν, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην επιδρομή IDF στη Γάζα και την κατάσχεση του στολίσκου (με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους).
Ο υπουργός Πληροφοριών και Ατομικής Ενέργειας Νταν Μέριντορ του Ισραήλ, ακύρωσε τη Δευτέρα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο (Αγγλία), αφού έλαβε πληροφορίες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας δίκης ή ένα ένταλμα σύλληψης κατά την άφιξη του εκεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε στον Μέριντορ, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες που συνδέονται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε, στην επιδρομή των ειδικών δυνάμεων IDF στη Γάζα  και στην αιματηρή κατάσχεση του πλοίο "Mavi Μαρμαρά" στις 31 Μαΐου 2010. Η ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών. Ο  Μέριντορ αρνήθηκε να σχολιάσει την ακύρωση.
Ο Μέριντορ είναι μέλος ενός φόρουμ των επτά υπουργών (Μικρό Υπουργικό Συμβούλιο) που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το φόρουμ αυτό, συζήτησε την τότε σχεδιαζόμενη άφιξη της (ανθρωπιστικής βοήθειας) στη Γάζα, και αποφάσισε την επιδρομή, τη κατάληψη και τη κατάσχεση του στολίσκου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2010, σύμφωνα με τη μαρτυρία Νετανιάχου ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την επιδρομή.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου αρνήθηκε στην κατάθεσή του ότι το φόρουμ είχε συζητήσει τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση των ισραηλινών πολιτικών που αντιμετωπίζουν οι νόμιμες επιβαρύνσεις στη Βρετανία. Το 2009, ένα βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την Λίβνι για εγκλήματα πολέμου που φέρεται ότι διαπράχθηκαν στη Γάζα, ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών. Και η Λίβνι είχε ακυρώσει το ταξίδι της στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα της ενημέρωσης που είχε για ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος της.
Λίβνι υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ισραηλινών Καταδρομικών Δυνάμεων στη Γάζα. Τα τρία στοιχεία που περιλάμβανε η "τρόικα" σε επίπεδο κορυφής, στη λήψη αποφάσεων που χάραξαν την πορεία του πολέμου. (Και ο Εχούντ Μπάρακ είχε ακυρώσει ταξίδι στο Λονδίνο).
Το 2005, ένας συνταξιούχος του Ισραήλ γενικότερα, ο Doron Almog, επέστρεψε στο Ισραήλ αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Λονδίνο (χωρίς να αποβιβασθεί), επειδή πληροφορήθηκε, ότι η βρετανική αστυνομία σχεδιάζει να τον συλλάβει. Το ένταλμα εις βάρος του Almog - ο οποίος επέβλεψε το βομβαρδισμό ενός σπιτιού στη Γάζα, στον οποίο 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - στη συνέχεια ακυρώθηκε.
Άλλοι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Moshe Ya'alon και του πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας Αβι Ντίχτερ, είναι από αυτούς που έχουν επίσης ακυρώσει ταξίδια στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο λόγο!!!!!
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου