Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Μαφία φοιτητών ή ..μαφία καθηγητών στα Πανεπιστήμια;

Πριν από 1,5 χρόνο, στο ΦΟΡΟΥΜτου Πανεπιστημιακού ΔΑΣΚΑΛΟΥ Θ. Λαζαρίδη, είχα μπει αρκετές φορές και έγραψα τις απόψεις μου, στρεφόμενος ανοιχτά, κατά της σάπιας μερίδας ανίκανων και ανάξιων "καθηγητών". Επειδή λίγο-πολύ επιχειρηματολογούσα ικαανοποιητικά, ενόχλησα, δέχθηκα άγρια κριτική, γιατί πολλοί επώνυμοι επιμένουν να περιχαρακώνονται στη θεσούλα τους, αλλά και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη θέση ΔΕΠ,αποκλειστικά για προσωπικούς (και οικογενειακούς οικονομικούς λόγους, αδιαφορόντας για το διδακτικό έργο και τη προσωπική σχέση δάσκαλου-φοιτητή.
Τους προειδοποιούσα, ότι τις παρεκτροπές των ανίκανων καθηγητών, κανένα μέτρο ασφάλειας δεν μπορεί να καλύψει, γιατί οι αδικούμενοι θα είναι πάντα οι περισσότεροι και κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν. Και στο χώρο των καθηγητών μελών ΔΕΠ, να είστε σίγουροι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αθώες περιστερές.
Διαβάστε το γράμμα ενός φοιτητή, που μου έστειλε το ιστολόγιο "TaXalia":

Δημοσιεύουμε ένα πολύ σοβαρό e-mail, με σημαντικές πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στα Α.Ε.Ι., που ίσως ενοχλήσει πολλούς. Ο φοιτητής, φαίνεται να ξέρει καλά τι γράφει, αλλά εμείς ούτε να υιοθετήσουμε αυτά που λέει μπορούμε, ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Σήμερα στις τοπικές εφημερίδες της Θεσ/νίκης, δεσπόζει το πρωτοσέλιδο θέμα ¨Μαφία στο πανεπιστήμιο¨ δολοφονική επίθεση με γκλοπ και σιδηρολοστούς κατά καθηγητή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.
Λίγες σκέψεις-απόψεις επί του θέματος:
Καταρχήν είναι καταδικαστέα οποιασδήποτε μορφής βία καθ΄οιονδήποτε, από οποιονδήποτε.
Δεύτερον: Η βία ήταν κατά συγκεκριμένου καθηγητή. Μήπως πρέπει να το "ζαλίσουμε" λίγο παραπάνω το θέμα; Γιατί ασκήθηκε η βία στον συγκεκριμένο καθηγητή; Γιατί όχι σε άλλους;
Μήπως είναι "μαγνήτης" η "καμπούρα" του και το τραβάει το ξύλο; Μήπως για να σοβαρευτούμε η συμπεριφορά του είναι λιγουλάκι απαράδεκτη κα αγγίζει τα όρια της αυθαιρεσίας;
Για όσους είναι άσχετοι με τον πανεπιστημιακό χώρο, πρόσωπα και πράγματα ίσως τους ξενίσουν αυτά που γράφω, αλλά είναι η πραγματικότητα για όσους είναι πιο σχετικοί.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, υπάρχει πράγματι στα πανεπιστήμια μια " Μαφία ". Αλλά είναι η μαφία των καθηγητών, κάποιων καθηγητών για να συνεννοούμαστε.
Αυτών που αυθαιρετούν σε βάρος των φοιτητών που ανερυθρίαστα όταν διαμαρτύρονται οι φοιτητές τους γιατί κόπηκαν και ζητούν επανεξέταση των γραπτών, τους λένε ότι "εμάς δεν μας ελέγχει ούτε ο θεός "!!!
Η μαφία αυτών των καθηγητών που τ’ αρπάζουν για να σε περάσουν.
Αυτών που κάνουν παιχνίδι με τους συνδικαλιστές φοιτητές στις εκλογές για να ανέβουν σκαλοπάτι στην ιεραρχία και δίνουν πασαπόρτι σ’ αυτούς χωρίς αυτοί να δώσουν κόλλα στις εξετάσεις.
Αυτών που δεν κάνουν οι ίδιοι το καθήκον τους αλλά το αναθέτουν στους υφιστάμενους τους (υπ. Διδάκτορες κτλ), αλλά όταν πρόκειται για εξετάσεις κόβουν και ξανακόβουν τους φοιτητές μέχρι να σκύψουν τον αυχένα ή να δώσουν το κατιτίς ή να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.
Σήμερα άκουγα τον κ. Πανάρετο σε πρωινή εκπομπή με θέμα την οικογενειοκρατία στα Α.Ε.Ι.
Εύχομαι να αποδειχτεί πανάρετος και στην πράξη, αλλά προπάντων τολμηρός, γιατί θέλει αρετή και τόλμη η παιδεία.
Είναι γνωστό τοις πάσιν, ότι γόνοι καθηγητών, ατσαλάκωτοι, χωρίς να ιδρώσουν φανέλα, οικειοποιούνται εργασίες άλλων φοιτητών και κάνουν έναν φάκελο…ΝΑ!!!.....χωρίς παρεξήγηση!
Είναι πολλά αυτά που έχει να καταλογίσει κανείς στην μαφία των καθηγητών που είναι υπαρκτή όσο και αν σε κάποιον φαίνεται απίστευτο.
Όμως για να μην μακρηγορώ, γιατί δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις, αλλά επί του πρακτέου , τι προτείνει κάποιος.
Διαφάνεια! Διαφάνεια στα πάντα, γιατί αν τυχόν ήταν ένα το περιστατικό βίας πολύ σύντομα θα γίνει πλημμύρα και τότε….χέσε μέσα….συγγνώμη για την παρεκτροπή…
Λίστα κατά μάθημα σε όλα τα μαθήματα θεμάτων, να υποχρεωθούν οι καθηγητές να δώσουν θέματα, κατά μάθημα. Χιλιάδες θέματα που να περιλαμβάνουν όλο το βιβλίο ακόμη και τα εξώφυλλα " ρε αδερφέ " με τις συγκεκριμένες απαντήσεις διαδίκτυο…
Τα θέματα να δίνονται με κλήρωση την ημέρα των εξετάσεων και το γραπτό να’ ναι σε πρώτη ζήτηση από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή που αμφισβητεί την εγκυρότητα του βαθμού που πήρε.
Κι η όποια αναβαθμολόγηση να γίνεται από άλλους κριτές με κλήρωση (τριπλέτα κριτών)
Αυτά τα …λίγα!! Και να δείτε….τι καλά που θα εκλείψουν, οι όποιες μαφίες καθηγητών και φοιτητών που κάνουν καριέρα στην πλάτη των χιλιάδων συναδέλφων τους με το αζημίωτο.
foititis
Αναρτήθηκε από TaXalia
=========================
Η γεννιά μου, άσχετα με το τι επακολούθησε και επικράτησε αργότερα, λόγω της αναγέννησης της σαπίλας και της διαπλοκής, τη περίοδο 1975-1980, ας μη ξεχνά τα σκληρά μέσα που χρησιμοποίησε, για να διώξει  τους ψευτοκαθηγητές της χούντας.
Η γεννιά μου, να μη παραβλέπει το σημερινό σάπιο καθεστώς που έχει επιβληθεί στα Πανεπιστήμια. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει μια βρόμικη κατάσταση, χειρότερη από ότι υπήρχε στη περίοδο της χούντας.
Πρέπει να γίνουν κινήσεις εξάληψης της σαπίλας στον συγκεκριμένο χώρο και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει και να επιβληθεί με γελοίες "εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες". Ο ένας σάπιος, συγκαλύπτει τον διπλανό του και πάει λέγοντας. Η εκδήλωση της φοιτητικής βίας είναι επακόλουθο μιας κατάστασης που πρέπει να αλλάξει και οι φοιτητές πρέπει να έχουν πρωτεύοντα λόγο για να σώσουν ότι σώζεται. Δικαιούνται να αλλάξουν τα πάντα. Σε έναν βόθρο σπουδάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου