Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΑ ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΗΡΘΕ Ο ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΧΘΕΣ


Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΠΑΝ ΓΚΙ ΜΟΥΝ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι Μουν στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, καταγράφει τις ανησυχίες του για το θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν οι συνομιλίες εάν εντός τριών μηνών δεν υπάρξει πρακτική συμφωνία πάνω σε όλα τα κεφάλαια που να αποτελέσει τη βάση ενός συνολικού σχεδίου λύσης που θα δοθεί σε διπλό δημοψήφισμα. 
Αναφέρεται επίσης στο κίνδυνο που διατρέχει η διαδικασία των συνομιλιών εάν δεν καταλήξουν πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου που θα διεξαχθούν όπως ανέφερε στο « Νότο».
Ο πρόεδρος των Η.Ε. βλέπει με λίγα λόγια ενδεχόμενο αδιεξόδου και διακοπής των συνομιλιών. Περιέργως μάλιστα συνδέει τις εξελίξεις που θα επισυμβούν κατά την προεκλογική περίοδο με το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών. Υπέδειξε μάλιστα την ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν γνωρίζουμε ποια στοιχεία και πληροφορίες αξιολογεί ο κ. Μπαν Γκι Μουν, προφανώς όμως ανησυχεί για το αυξανόμενο αντιομοσπονδιακό ρεύμα.
Αυτή η καταγραφή στην ουσία είναι μια έκκληση προς την πλευρά μας για περισσότερες υποχωρήσεις ειδικά στο περιουσιακό, το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Διαφορετικά, παρά τις υπερπροσφορές Χριστόφια, οι συνομιλίες δεν θα καταλήξουν σε συνολική συμφωνία. Για να γίνουν όμως και άλλες υποχωρήσεις θα απαιτηθεί ομοφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε. Αυτή η ομοφωνία μπορεί να γίνει κάτω από το τραπέζι ενώ στην επιφάνεια του τα δύο κόμματα θα κονταροχτυπιούνται για άλλα θέματα τα οποία θα φροντίσουν να φέρουν στην επικαιρότητα και μάλιστα με ένα τρόπο που θα εγκλωβίζει τη κοινή γνώμη σε αυτά. Παράλληλα είναι λογικό να γίνει προσπάθεια ΕΚΤΡΟΠΗΣ του αντιομοσπονδιακού μετώπου σε βαθμό τέτοιο που να επιτρέψει την βίαιη παρέμβαση του κράτους και τον διωγμό κάθε εθνικής πολιτικής φωνής. Αυτά είναι κάποια από τα ενδεχόμενα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας για να χαράξουμε ορθή πολιτική πορεία.
Αν οι δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν τη λύση θέλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες, θέλουν να κερδίσουν χρόνο επί το ταχύτερο και κοντινότερο , εμείς πρέπει να κερδίσουμε χρόνο επί το βραδύτερο και μακρινότερο . Τούτο θα το πετύχουμε καταγγέλλοντας τη διαδικασία του διπλού δημοψηφίσματος και της συμμετοχής των εποίκων και απαιτώντας απογραφή των τουρκοκυπρίων που θα συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο εκλογικό σώμα στο δημοψήφισμα. Αν το πετύχουμε ανατρέπουμε τα χρονοδιαγράμματα αλλά ταυτόχρονα αλλάζουμε τη βάση λύσης του κυπριακού. Θέτουμε για πρώτη φορά το δικαίωμα των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφασίσουν κάτω από τις αρχές της πλειοψηφικής δημοκρατίας για το μέλλον τους , ενάντια στους όρους του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης και στη βία της κατοχής.
Προς το σκοπό τούτο θα απαιτηθεί συλλογή πληροφοριών, επιστημονική ανάλυση των κινήσεων του ενδοτισμού και ελεγχόμενη δράση. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού είναι υπεράνω προσωπικών, κομματικών, φατριαστικών συμφερόντων. Με σωστές πολιτικές κινήσεις μπορούμε να σώσουμε τη πατρίδα.   

edikcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου