Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

"ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2010 
1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Κύριοι,

Ιδού το κείμενο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, υπογεγραμμένο από τους  Κώστα Γαβρά, Παντελή Βούλγαρη και Νίκου Παναγιωτόπουλου που τοποθετούνται κριτικά κατά του νέου Κινηματογραφικού Νόμου, ως προς το θέμα της Ταινιοθήκης, το οποίο και αναρτήθηκε στο πρώτο άρθρο της δημόσιας Διαβούλευσης του ΥΠΠΟ:

Παρατίθεται η απόφαση της Γ.Σ. της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος» της 27.10.2010, η οποία ήδη κοινοποιήθηκε με τη μορφή επιστολής στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Το κείμενο αυτό εκφράζει την επίσημη θέση της Ταινιοθήκης σχετικά για την απουσία, από τις διατάξεις του κινηματογραφικού νομοσχεδίου, οποιασδήποτε μνείας για το Ίδρυμα, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 28 του ισχύοντος νόμου 1597/86 αποτελεί αναγνωρισμένη Ταινιοθήκη που ενισχύεται ηθικά και υλικά από το κράτος.
Το κείμενο της απόφασης, έχει ως εξής:
Η Γενική Συνέλευση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος συνήλθε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, χωρίς την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Νίκου Κούνδουρου που αναρρώνει από την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα.
Τα μέλη της Συνέλευσης διαπίστωσαν με βαθιά θλίψη και ανησυχία την παντελή απουσία του Ιδρύματος από τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου περί Κινηματογράφου. Υπενθυμίζουμε ότι η Τ.Ε. διαθέτει 10.000 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, 1500 φωτογραφίες και μεγάλο αριθμό πρωτότυπων σεναρίων. Επίσης συλλογή σε πρωτο-κινηματογραφικές συσκευές προβολής εικόνων-ζωοτρόπια, κινητοσκόπια, μαγικοί φανοί- πρώτες κάμερες λήψης και προβολής, μαζί με σκηνικά και κοστούμια.
Οι ταινίες της συλλογής της έχουν κατατεθεί εθελοντικά από τους δημιουργούς τους και αποτελούν, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2000/C 193/01 και 2004/CO66 COD) αλλά και της σύστασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη φύλαξη και συντήρηση των κινούμενων εικόνων, πολιτιστική κληρονομιά, που πρέπει να προστατεύεται από το κράτος.
Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τις οποίες ελάμβανε τακτικά η Ταινιοθήκη επί σειρά ετών έχουν κατευθυνθεί στην συγκέντρωση, διατήρηση, συντήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση του φιλμικού υλικού, για το οποίο το παρόν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καμία πρόνοια.

Οι προβολές και τα αφιερώματα σε έλληνες και ξένους δημιουργούς σε συνεργασία με Ταινιοθήκες, Πρεσβείες και άλλους διεθνείς οργανισμούς, στον καινούργιο χώρο της Ταινιοθήκης που διαθέτει 3 αίθουσες, συμβάλλουν στην καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
Η Ταινιοθήκη αποτελεί μόνιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF- Federation International des Archives du Film) και της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE- Associacion des Cinematheques Europeenes) και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε κοινά προγράμματα προώθησης, διάσωσης, πρόσβασης και ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής φιλμικής μνήμης. Έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις ενώσεις των ευρωπαϊκών αρχείων με αποτέλεσμα το ελληνικό κοινό και ειδικοί να έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο υλικό καθώς και την τεχνογνωσία που διαθέτουν αυτά τα αρχεία.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Κινηματογράφου έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στις παραπάνω ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, αξιοποιώντας την κρατική επιχορήγηση για τη βέλτιστη χρήση της υφισταμένης από μακρού χρόνου και διαρκώς εμπλουτιζόμενης κινηματογραφικής συλλογής της, συνεργαζόμενη στενά με άλλες ταινιοθήκες της Ευρώπης, ερευνητές και επιστήμονες διεθνούς κύρους στο χώρο του Κινηματογράφου και δίνοντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς και επαγγελματίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού χώρου να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Ανταποκρίθηκε εξ άλλου και σε παιδαγωγικούς σκοπούς συμβάλλοντας στο εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωαννίνων, και άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Βάσει των ανωτέρω, θεωρούμε εύλογο το αίτημά μας, να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος να συνεχίσει να επιτελεί το σημαντικό του έργο σε όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και παιδείας.
Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου για να συζητήσουμε τις μορφές της συνέχισης της συνεργασίας μας η οποία συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 1963 που συστάθηκε το Ίδρυμα.

Η Γενική Συνέλευση της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος»
Ο Πρόεδρος
Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος
Γιάννης Πανούσης

Τα μέλη
Παντελής Βούλγαρης
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Νίκος Καβουκίδης
Ευάγγελος Σόρογκας
Θόδωρος Αδαμόπουλος
Μαρία Κομνηνού
Μάνος Ευστρατιάδης
Χρυσάνθη Σωτηροπούλου

Το κείμενο προσυπογράφει ο Διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης, διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
Με έκπληξη, λοιπόν, διαβάσαμε την ανακοίνωση των τριών σκηνοθετών Κ. Γαβρά, Π. Βούλγαρη και Ν. Παναγιωτόπουλου ότι δήθεν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπέκλεψε τις υπογραφές τους.

Εάν δεν πρόκειται για υπερβολή εν τη ρύμη του λόγου αποτελεί σκόπιμη συκοφαντία εναντίον της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, για ευνόητους λόγους, την ώρα που η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών μάχεται εναντίον του Νομοσχεδίου Γερουλάνου, που συντάχθηκε δίχως να λάβει υπόψη τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλ. Κινηματογραφίας και κόντρα στον σκηνοθέτη δημιουργό.

Καλούμε τους τρεις σκηνοθέτες να επανορθώσουν.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

*Η Ε.Ε.Σ. με επόμενες ανακοινώσεις, θα αποκαλύψει το στημένο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος όλων εμάς που πολεμάμε το διαπλεκόμενο Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου