Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΒΑΡΟ, ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΥΣ ΝΟΡΒΗΓΟΥΣ ΕΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Σοβαρή διπλωματική διένεξη Νορβηγίας - Ισραήλ:
Το Ισραήλ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νορβηγίας, για τη χρηματοδότηση και την ενθάρρυνση καλλιτεχνικών έργων, που υποκινούν αντιδράσεις κατά του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ο Δήμος του Τρόντχαϊμ χρηματοδοτεί ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τους σπουδαστές που συμμετέχουν στο παιχνίδι "ο μονόλογος της Γάζας", το οποίο "ασχολείται με τα δεινά των παιδιών στη Γάζα λόγω της ισραηλινής κατοχής"

Το έργο, γραμμένο από έναν Παλαιστίνιο από τη Γάζα, θα παρουσιαστεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Ενώνει μια έκθεση από Νορβηγούς καλλιτέχνες που εμφανίζονται στη Δαμασκό, στη Βηρυτό και στο Αμάν, με τη βοήθεια των πρεσβειών της Νορβηγίας στην Συρία , τον Λίβανο και την Ιορδανία .
Η έκθεση δείχνει σκοτωμένα μωρά Παλαιστινίων, δίπλα σε Ισραηλινά κράνη των ενόπλων δυνάμεων, που θυμίζουν στρατιωτικά κράνη Ναζί, και μια ισραηλινή σημαία βουτηγμένος στο αίμα.
Οι Νορβηγοί βοηθούν επίσης τη διανομή ενός ντοκιμαντέρ που ονομάζεται "Δάκρυα της Γάζας» στα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, η ταινία ασχολείται με τα βάσανα των παιδιών στη Γάζα,  χωρίς να παραπέμπουν στη Χαμάς, για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.
Η ταινία δείχνει κάτοικους της Γάζας να φωνάζουν, "Itbah al-Yahud", αλλά η νορβηγική μετάφραση λέει για "σφαγή των Ισραηλινών" αντί για "τη σφαγή των Εβραίων".
Επιπλέον, ένα βιβλίο που γράφτηκε από δύο Νορβηγούς ιατρούς, οι οποίοι ήταν οι μόνοι ξένοι στη Γάζα για να δώσουν συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Το βιβλίο, το οποίο κατηγορεί στρατιώτες της Ισραηλινής IDF, για εκ προθέσεως δολοφονίες γυναικών και παιδιών, και είναι ένα μπεστ σέλερ στη Νορβηγία και συνιστάται θερμά από τη Νορβηγό Υπουργό Εξωτερικών Jonas Gahr Store.
Η ισραηλινή πρεσβεία στη Νορβηγία διαμαρτυρήθηκε έντονα, για τη συμμετοχή των αρχών, στη δαιμονοποίηση του Ισραήλ. "Η ανοιχτή και επίσημη Νορβηγική πολιτική, συνιστά συνομιλίες, για την κατανόηση και συμφιλίωση",
είπε ανώτερος Ισραηλινός υπάλληλος, την Κυριακή το βράδυ, "αλλά από τότε που έγινε ο πόλεμος στη Γάζα, η Νορβηγία έχει γίνει μια υπερδύναμη όσον αφορά την εξαγωγή multimedia εφαρμογών, με στόχο την ενοχοποίηση του Ισραήλ, κατά τη χρήση η νορβηγική κεφάλαια φορολογούμενο για τη δημιουργία και τη μεταφορά αυτή πολυμέσων".
Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνιελ  Ayalon είπε σε μια συνάντηση με τα μέλη του  νορβηγικού κοινοβουλίου, ότι «η δραστηριότητα αυτή σπρώχνει μακριά την ευκαιρία για συμφιλίωση και ενθαρρύνει μια ριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής στάσης, που τους εμποδίζει γιατί εκτίθεται σε κίνδυνο".
Οι Νορβηγοί απάντησαν στην ισραηλινή κριτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και δεν θα παρέμβει στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου