Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

ΦΑΤΑΧ (الفتاح) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΙΚΗ -- ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 ΓΙΑΣΕΡ  ΑΡΑΦΑΤ
Ο Γιάσερ Αραφάτ (ياسر عرفات‎), ή Μοχάμεντ Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ Αλ Κούντουα Αλ Χουσεϊνί (محمد عبد الرؤوف القدوة الحسيني) όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έζησε από 24 Αυγούστου ή 4 Αυγούστου 1929 μέχρι 11 Νοεμβρίου 2004.
Υπήρξε Ιδρυτής της ΑΛ ΦΑΤΑΧ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.
Τα Πρώτα χρόνια
Όσον αφορά τον τόπο γέννησης του Γιάσερ Αραφάτ οι πηγές διίστανται καθώς γεννήθηκε πιθανότατα στο Κάιρο ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. 
Οι Βρετανοί διοίκησαν την Παλαιστίνη από το 1919 έως το 1948. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των Εβραίων μεταναστών στην Παλαιστίνη αυξήθηκε εντυπωσιακά.
 Στις 29 Νοεμβρίου 1947 ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σχέδιο για δημιουργία δυο κρατών, ενός Εβραϊκού και ενός Παλαιστινιακού, εδώ άρχισαν και οι διαφωνίες, οι οποίες κατέληξαν σε πολεμική αντιπαράθεση πέντε αραβικών κρατών (Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Ιορδανία και Ιράκ) από τη μια, με το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ από την άλλη.
Ο Αραφάτ έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1947-49 και μετά την ήττα των Αράβων (από τους Άγγλους και τους μισθοφόρους των Εβραίων) επέτρεψε στο Κάιρο. 
Από το 1949 έως 1956 σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Φουάντ Β' (Πανεπιστήμιο του Καΐρου) της Αιγύπτου.
Ο Πολεμιστής
Στα 1959 ίδρυσε την ΑΛ-ΦΑΤΑΧ (που σημαίνει "νίκη") ενώ παράλληλα δούλεψε ως μηχανικός στους πετρελαιαγωγούς του Κουβέιτ.
Το 1964 ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) γνωστή διεθνώς ως PLO (Palestine Liberation Organization) με σκοπό να ενώσει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της αραβικής Παλαιστίνης.
Το 1967, ξέσπασε ο πόλεμος των "έξη ημερών", μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών, ο οποίος τερματίστηκε με ήττα και πάλι των αραβικών κρατών.  
Το 1969 πρόεδρος της PLO εκλέχτηκε ο Γίασερ Αραφάτ.


 ".....Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, για σένα Αγαπημένε μάρτυρα-ηγέτη..... Για να διαιωνίσουμε τη μνήμη σου..... Δεν έχει σημασία πόσο δίκιο είχαμε..... Δεν θα ψευτοϋπερηφανευτούμε για τους μάρτυρες και τους επαναστάτες μας. ....Για τη μνήμη σας, κύριε. .....Εσύ, που οδηγείς τη μνήμη μας, είσαι αθάνατος στις καρδιές μας..... Εσύ που μας δίδαξες πώς ΠΡΈΠΕΙ να είναι οι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.... και πώς ΠΡΕΠΕΙ να είναι οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..... και πώς ΠΡΕΠΕΙ να είναι μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ για να αντέξει στο χρόνο....."

Εκπρόσωπος της ΟΑΠ
Τον Οκτώβριο του 1974 η Αραβική Συνδιάσκεψη αναγνώρισε την PLO (ΟΑΠ, Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού και ένα μήνα αργότερα ο Αραφάτ συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως αντιπρόσωπος της. 
Τον Ιούνιο του 1982, οι Ισραηλινοί στην προσπάθεια τους να καταστρέψουν την PLO, που δρούσε από το γειτονικό Λίβανο, ξεκίνησαν μια σαρωτική εισβολή, που εξελίχτηκε σε πραγματικό πόλεμο. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες σφαγές αμάχων στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα από φανατικούς Εβραίους Σιωνιστές, με την ανοχή των Ισραηλινών δυνάμεων. Μετά τα παραπάνω γεγονότα ο Αραφάτ και η ηγεσία της PLO μεταφέρθηκαν στη Τυνησία.
Το 1987 ξέσπασε η πρώτη ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ (που σημαίνει "εξέγερση") ενώ το 1988 το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) αποδέχθηκε την απόφαση 242 του ΟΗΕ που, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.
Το 1991 στη Συνδιάσκεψη της Μαδρίτης στο θέμα της Παλαιστίνης δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.
Το 1993 όμως με τη Συμφωνία του Όσλο, παραχωρήθηκε περιορισμένη αυτονομία στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.
Ο Ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής
Τον Ιούνιο 1994 ο Γιάσερ Αραφάτ —μετά από 27 χρόνια— επέτρεψε στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ για να αναλάβει την ηγεσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA).
Το φθινόπωρο του 1994 ο Αραφάτ, ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο τότε υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ιντιφάντα 2000, αποκλεισμός, απελευθέρωση και θάνατος
Το 2000, ξέσπασε η δεύτερη ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ (εξέγερση), και ο Γιάσερ Αραφάτ πρότεινε τη λύση των δύο κρατών: οι Παλαιστίνιοι θα αναγνώριζαν το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που είχαν καταληφθεί το 1967 απο το Ισραήλ. 
Ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ «αποτυχημένο ηγέτη» το 2001. 
Από το Δεκέμβριο του 2001 ο Αραφάτ παρέμεινε αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα,  κυκλωμένος από ισραηλινά στρατεύματα.
Έπειτα από αμερικανικές πιέσεις, απελευθερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2002.
Το 2004 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει σε νοσοκομείο του Παρισιού το Νοέμβριο του 2004.
Στις 11 Νοεμβρίου 2004, ο ιδρυτής της ΝΙΚΗΣ (φατάχ) και η ψυχή της ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ (εξέγερσης) πέρασε στους Αθάνατους και στην Αιωνιότητα.
Πηγή : Βικιπαίδεια
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου