Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΛΑΣΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ -- ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΡΝΟΓΕΡΟ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΤΟΝ ΜΑΣΟΝΟ.

Εβραίοι υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη με τον Γ.Μπουτάρη/Jewish candidates in Salonica with Y.Boutaris

Posted by Abravanel
Συνεχίζουμε την παρουσίαση των εβραίων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του 2010 με τους υποψηφίους Χασδάϊ Καπόν και Τίλντα Καράσσο-Καββασιάδη στον συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ενα συνδυασμό με έναν υποψήφιο δήμαρχο που δεν είναι συνδεδεμένος με μεσαιωνικά κατεστημένα στην Θεσσαλονίκη που έχουν βάλει το μίσος τους για τους Εβραίους της πόλης, την παλαιότερη θρησκευτική ομάδα της πόλης που ήταν εκεί για να υποδεχτεί τους χριστιανούς προσήλυτους όταν έφτασαν στην πόλη το 50 ΚΕ, να κυριαρχήσει έναντι του συμφέροντος του συνόλου των Θεσσαλονικέων. Επιπλέον οφείλω να παρατηρήσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση οτι και οι δυο υποψήφιοι δεν αποτελούν τυχαίες υποψηφιότητες αλλά άτομα με ιδιαίτερη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία και που παρουσιάζουν τα εχέγγυα όχι απλά για μια διαφορετική παρουσία, αλλά για την πλέον ικανή εκπροσώπηση των συμφερόντων της πόλης και την ανάπτυξη της με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον των κατοίκων της και όχι την εξυπηρέτηση ιδεολογιών.
Και στους δύο εύχομαι καλή επιτυχία, ελπίζοντας να μπορέσουν να ξαναφέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ικανή και δυνατή εβραϊκή φωνή σε μια πόλη που την έχει απελπισμένα ανάγκη.
O Χασδάϊ Καπόν ανήκει σε μια από τις παλαιότερες οικογένειες της πόλης, το επίθετο Καπόν εμφανίζεται στην Θεσσαλονίκη το 1550, ενώ η εντυπωσιακή του καριέρα μέχρι σήμερα θυμίζει τις εποχές που η Θεσσαλονίκη ήταν πραγματικά η σημαντικότερη πόλη των Βαλκανίων αφήνοντας πίσω το Βελιγράδι, την Σόφια ή την Αθήνα. Με μια οικογενειακή ιστορία συνυφασμένη με την βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης και σπουδές στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο και Georgetown University στις ΗΠΑ, σημείωσε μια αξιοσημείωτη καριέρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που κορυφώθηκε με την ίδρυση της Ωμέγα Τράπεζας και Ωμέγα Χρηματιστηριακής. Σήμερα συνεχίζει με την Proton Bank, που απορρόφησε την Ωμέγα Τράπεζα, όπως και με ένα από τα γνωστότερα bistrot της πόλης, το Cafè Balkan.
Στο παρελθόν υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αλλά και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, με συμμετοχές σε διάφορες επιτροπές αλλά και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Γηροκομείου Σαούλ Μοδιάνο και Νισσήμ. Η συμμετοχή του όμως δεν περιορίζεται στην κοινοτική ζωή αλλά εμπλουτίζεται από την συμμετοχή του στην ΧΑΝΘ, όπως και στα δρώμενα του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ικανός που έχει μπορεί να φέρει μια διαφορετική πνοή στην διαχείριση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ευγενικά δέχτηκε να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις και τον ευχαριστώ.
1. Ποια είναι η ενασχόληση σου με την εβραϊκή ζωή;
Έχω υπάρξει μέλος της επιτροπής ίδρυσης του Εβραϊκού Μουσείου  Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών της Επιτροπής Ακίνητων και άλλων επιτρόπων. Είμαι μέλος του Δ.Σ. των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο και Νισσήμ. Μέλος της Γ.Σ. της Ι.Κ.Θ. από το 2000-2009, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Κ.Θ. 2000-2004 και μέλος του Κ.Ι.Σ. το 2001-2009.
2. Πώς κρίνεις την συμμετοχή των εβραίων στην δημόσια ζωή σήμερα ; Αν δεν είναι ικανοποιητική που πιστεύεις οτι οφείλεται;
Ανεπαρκή. Στις φοβίες και στα τραύματα του πολέμου, στη δυσπιστία της κοινωνίας να προωθήσει Ελληνες Εβραίους σε δημόσια αξιώματα, αλλά και στην δική μας εσωστρέφεια.
3. Τι πιστεύεις οτι μπορείς να προσφέρεις ως Έλληνας Εβραίος στον Δήμο σου;
Το βασικό μου προσόν δεν είναι το θρήσκευμα μου, αν και είμαι υπερήφανος για αυτό, αλλά η όρεξη για προσφορά, οι οικονομικές μου γνώσεις, τόσο χρήσιμες σε τέτοιες εποχές, και η ικανότητα μου να ασκώ διοίκηση. Εμπνεόμενος από τον Γιάννη Μπουτάρη και αγανακτισμένος από την παρούσα κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης θέλω και μπορώ να δώσω πολλά.
Η Τίλντα Καράσσο-Καββασιάδη ανήκει και αυτή σε μια από τις παλαιότερες οικογένειες της πόλης μιας και το επώνυμο Καράσσο πρωτοεμφανίζεται το 1572. Με πτυχία οικονομικών από την Ανωτάτη Βιομηχανική και το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης με το οποίο συνεργάσθηκε επί χρόνια ως συνεργάτης στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών – σήμερα δραστηριοποιείται και αυτή στον χρηματο-οικονομικό τομέα.
Είναι από τους παλαιότερους συνεργάτες της ομάδας Μπουτάρη και υπεύθυνη του Τομέα Οικονομικών του συνδυασμού, ενώ το όνομα της συνδέεται με πλήθος δραστηριοτήτων στην τοπική ζωή της πόλης όπως η συμμετοχή της στο Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Επιτροπή Πολιτιστικών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στην Ομάδα Εθελοντισμού του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια από το οποίο αποφοίτησε και σε διάφορες δραστηριότητες των Οικονομικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίων στα οποία ανήκει. Δυστυχώς, παρά τις συστηματικές προσπάθειες μου, δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω έγκαιρα ώστε να θέσω και σε αυτή τις ίδιες ερωτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου