Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΜΙΚΡΟ", ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.



ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «μικρό» ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το σωματείο «μικρό» πραγματοποιεί κατάληψη του κτιρίου του ΕΚΚ, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στην ειδική επιτροπή για το νέο νομοσχέδιο του κινηματογράφου.
Όχι με έκπληξη, αλλά σίγουρα με έντονη δυσαρέσκεια όλο και περισσότεροι δημιουργοί συνειδητοποιούν την επίθεση που δέχεται η τέχνη του κινηματογράφου από τις δυνάμεις της «αγοράς», οποιονδήποτε «μανδύα» και αν φέρουν. Επίθεση, την οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά θεσμοθετεί και με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε και πρόσφατα .
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο επιβεβαιώθηκε η πολεμική που έχει ανοίξει τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την κινηματογραφική τέχνη. Στο εκτελεστικό απόσπασμα στέλνει και με την βούλα του νομού την καλλιτεχνική δημιουργία. Αντ’ αυτού δημιουργεί νεους όρους για την δημιουργία μια ταινίας, όπου κατά τις επιταγές των μελοπαραγωγών του χώρου οι ταινίες θα πρέπει να είναι… «ανταποδοτικές»! Με τον χυδαίο αυτό όρο η μικρού μήκους, που και από την φύση της δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά, σε μάκρος χρόνου εξαφανίζεται ή ακόμα και περνά σε νέα φάση.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως και το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, οι αναφορές που γίνονται για την μικρού μήκους έχουν να κάνουν μόνο… με την διάρκεια της! Κατά τα αλλά οι ταινίες για να πάρουν σάρκα και οστά θα έχουν αποκλειστικά μεγαλοπαραγωγούς, οι οποίοι από δω και πέρα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεωρούνται και οι δημιουργοί του έργου!!! Εν συνεχεία η μικρού μήκους μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με την μεγάλου μήκους, με την μεγάλη διαφορά ότι η τελευταία θα βρει(;), έστω κάποια στιγμή διανομή, αντίθετα η μικρού μήκους είναι καταδικασμένη να μείνει, στην καλύτερη περίπτωση στις αποθήκες των σπιτιών μας.
Η εξαφάνιση της ή ακόμα και αλλαγή του χαρακτήρα της μικρού μήκους, μέσω νομοσχεδίων που ενισχύουν την λογοκρισία, που υποβαθμίζουν φεστιβάλ, ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν τις μοναδικές διεξόδους της μικρού μήκους για να βρουν κοινό. Νομοσχέδια που καταργούν την εκπροσώπηση των αιρετών σε κάθε διοικητικό συμβούλιο και επιτροπή. Η απαγόρευση αυτή , ως ασυμβίβαστου , των εκπροσώπων των σωματείων στο Δ.Σ. του ΕΚΚ. με άλλα λόγια: ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση των καλλιτεχνών. Νομοσχέδια που μετατρέπουν το 1,5% ,σε 0,75% επί των διαφημιστικών εσόδων τους, καταργεί την Γενική Συνέλευση στο ΕΚΚ και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για διοικητικό και οικονομικό έλεγχο. Νομοσχέδια που το σύστημα μοριοδότησης ενισχύει της εμπορικές και μόνον ταινίες βάζοντας στο περιθώριο τους νέους δημιουργούς και της καλλιτεχνικές ταινίες . Νομοσχέδια που μειώνουν την οικονομική υποχρέωση του κράτους προς τις τέχνες… Θα μας βρουν απέναντι τους. Το σωματείο μικρό απορρίπτει συνολικά το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Καλεί τους νέους κινηματογραφιστές σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή σήμερα Τρίτη 30/11, 12.30 το μεσημέρι και προσυγκέντρωση 12 έξω από το θέατρο Τζένη Καρέζη, με αφορμή τη συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο στην αρμόδια κοινοβουλευτική, να αντιπαλέψουν το αντιδραστικό αυτό νόμοσχεδιο που γίνεται εχθρός της δημιουργίας και την ελεύθερης έκφρασης.
Διεκδικούμε:
· Τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου
· Την ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής
· Την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφου , θεωρώντας ότι η Καλλιτεχνική Παιδεία αποτελεί εξαίρετο και απαραίτητο μέσο καλλιέργειας και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων των νέων, αναπτύσσοντας την έτσι σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.
· Τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.
· Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων τ.μ.μ. και κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).
· Προώθηση και διακίνηση της τ.μ.μ.
· Τη γενναία οικονομική στήριξη και τη διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας και την αύξηση των κρατικών πόρων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στο 2 % των δαπανών του Κρατικού προϋπολογισμού για μια πραγματική λαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη με στόχο την πνευματική ανάταση και όχι το κέρδος.
· Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των ιδιωτικών καναλιών στο Ε.Κ.Κ., το οποίο θα έχει και την ευθύνη της κατανομής του στις ταινίες που το ίδιο θα χρηματοδοτεί καθώς και την επέκταση του 1,5% στον τομέα της τ.μ.μ. έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναζήτηση, οι πρωτοβουλίες, τα ρεύματα και οι δραστηριότητα των νέων δημιουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου