Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ….
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Με έκπληξη διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Eλευθεροτυπία» τη διαφοροποίηση  12 σεναριογράφων από τις θέσεις της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στην οποία είναι μέλη. Η ΕΣΕ, όπως και όλα σχεδόν τα σωματεία του χώρου, έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή τους στο σχέδιο νόμου, ενός νόμου που, εκτός άλλων, αντιμετωπίζει  εχθρικά τον συνδικαλισμό και προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης των δημόσιων φορέων εξόχως συγκεντρωτικό και εν πολλοίς ανεξέλεγκτο. Επιπλέον ειδικά για το “πολύπαθο” σενάριο δεν προβλέπει καμιά ιδιαίτερη μέριμνα και εξαιρεί μάλιστα τον σεναριογράφο από συνδημιουργό της ταινίας. Στη βάση και των παραπάνω, η ΕΣΕ θεωρεί το «κείμενο των πέντε» μια ουσιαστική βάση επανεκκίνησης του διαλόγου.
Από εκεί και πέρα, κανείς δεν τους υποχρέωσε να υπογράψουν οτιδήποτε και, φυσικά, έχουν κάθε δικαίωμα να διαφοροποιηθούν προσωπικά από τη θέση του σωματείου τους. Θέλουμε ωστόσο να τους διαβεβαιώσουμε ότι  οι απόψεις που δημοσιοποιούνται από την ΕΣΕ δεν απηχούν, όπως λανθασμένα υποστηρίζουν, «ενδεχομένως»  τις απόψεις μελών του ΔΣ, αλλά είναι πράγματι οι θέσεις του ΔΣ και της πλειονότητας των μελών της ΕΣΕ.                
 Και εν προκειμένω, ποιες από τις θέσεις της ΕΣΕ που έχουν δημοσιοποιηθεί επανειλημμένως μέχρι σήμερα δεν τους εκφράζουν;  Με ποιες ακριβώς διαφωνούν και γιατί;
 Σε κάθε περίπτωση, η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστή, το ίδιο σεβαστοί όμως οφείλουν να είναι και οι δημοκρατικοί κανόνες και οι καταστατικές αρχές μας, που ορίζουν ότι τα εκλεγμένα, από εμάς τους ίδιους, Διοικητικά Συμβούλια εκπροσωπούν το Σωματείο και αποφασίζουν για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εκπλήρωση των σκοπών του. Και για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, τα Διοικητικά Συμβούλια αυτά απαρτίζονται από συναδέλφους που εκλέχτηκαν δημοκρατικά για να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για την προάσπιση συλλογικών ζητημάτων, χωρίς να λαμβάνουν κανέναν απολύτως μισθό από πουθενά και χωρίς να διορίζονται από κανέναν υπουργό ή Κόμμα. 
Δεν είναι αποδεκτή, εν τέλει, η αντίληψη τους ότι «το σωματείο δεν νομιμοποιείται να μας εκπροσωπεί όλους», επειδή αυτή η αντίληψη βάλλει κατευθείαν στην καρδιά της θεσμικής συλλογικής μας εκπροσώπησης, δημιουργώντας διασπαστικές τάσεις, την ώρα που ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή ενότητα και η συλλογική διεκδίκηση των στόχων μας.
Για το ΔΣ 
ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ........................................................................ΕΛΕΝΗ ΜΑΒΙΛΗ
            Πρόεδρος                                                                           Γεν. Γραμματέας      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου