Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΝΤΕ (5) ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ

Όταν η Τέχνη γίνεται εμπόρευμα και παραδίδεται όπως πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα στα χέρια των λίγων, πίσω από κλειστές πόρτες που είναι κατ’ επίφαση ανοιχτές με «διαβουλεύσεις». Η κινηματογραφική Τέχνη μέσα από αυτό το νομοσχέδιο γίνεται το απόλυτο θύμα στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων. Η Θεσσαλονίκη, στην οποία ζούμε και δουλεύουμε, μια πόλη με ιστορία και Πολιτισμό, με θεσμούς που άντεξαν στο χρόνο και μεγάλωσαν όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι το δεύτερο θύμα.

Το νομοσχέδιο που ευαγγελίζεται ορθολογισμό και αξιοκρατία δίνει δικτατορικές υπερεξουσίες σε λίγους εκλεκτούς και φιμώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου από το οξυγόνο του, την Ελληνική ταινία. Στερεί την δυνατότητα από την ψηφιακή ταινία να φτάσει στην προβολή καθώς δεν υπάρχει καμμιά αναφορά για νέες τεχνολογίες, πνίγει την ανεξάρτητη μικρή παραγωγή και ουσιαστικά καθιστά τον σκηνοθέτη δημιουργό σε υπάλληλο και διεκπαιρεωτή.
Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά σε έναν ισχυρό πόλο παραγωγής στην Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καμμιά αναφορά για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής Τέχνης στην Περιφέρεια και μάλιστα σε μια εποχή όπου όλη η Ευρώπη κινείται σε περιφερειακό επίπεδο. Δημιουργεί ένα Film Commision στη Θεσσαλονίκη, αγνοώντας την υποδομή του δικτύου Film Cities στο οποίο είναι μέλος ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε άλλες σημαντικές κινηματογραφικές ευρωπαικές πόλεις όπως το Σαν Σεμπαστιάν και το Πόρτο. Και η άγνοια φτάνει στο επίπεδο επικοινωνίας με τον υπουργό απόντα και την φωνή των φορέων της πόλης, φωνή βοώντων εν τη ερήμω.
Εμείς, οι σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης -ΖΑΧΟΣ ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΑΝΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΜΕΖΕΡΙΔΗΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΗΣ – ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και θεωρούμε τον υπουργό persona non gratta στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου