Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ 2ο ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ STRATFOR, ΓΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, ΣΟΜΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ (ανάρτηση προς αποφυγή):
Θεωρώ το παρακάτω άρθρο 100% προπαγανδιστικό, διότι από μια αμφιλεγόμενη δολοφονική επίθεση, από αυτές που συνήθως ξέρει πολύ καλά να κατασκευάζει ή να εκμεταλλεύεται η CIA, το Αμερικάνικο Stratfor και ο αντίστοιχος συγγραφέας του άρθρου, έπλασαν μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια, σαφώς για να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ώστε να παραγνωρίζονται τα αμερικάνικα εγκλήματα. Δεν πρόκειται να αναρτήσω άλλο δημοσίευμά τους, ότι κι αν μου στείλουν. Η ανάρτηση είναι προς αποφυγή. Τους έχω χεσμένους.

Pakistan: Biting the Hand that Feeds You

7 Οκτωβρίου 2009 | 1708 GMT - Από Scott Stewart

Το γραφείο Ισλαμαμπάντ του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε πλήγμα από βομβιστή αυτοκτονίας ακριβώς μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα, στις 5 Οκτωβρίου. Ο βομβιστής, ο οποίος φορούσε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (IED), που τον έκρυβε κάτω από τα ρούχα του, φορούσε τη στολή του Frontier Χωροφυλακής, μίας παραστρατιωτικής (φιλοκυβερνητικής) δύναμης, και σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε από το δρόμο, πέρασε από τους φρουρούς της ασφάλειας περιμετρικά των εγκαταστάσεων, τους οποίους ξεγέλασε, προφασιζόμενος ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το αποχωρητήριο Μόλις στο εσωτερικό του αποχωρητηρίου, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό του, σκοτώνοντας πέντε εργαζόμενους του ΠΕΠ - έναν ιρακινής εθνικότητας και τέσσερις ντόπιους - και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Η επίθεση χρεώθηκε στην οργάνωση "Tehrik-i-Ταλιμπάν Πακιστάν" (TTP), που είναι η πρώτη επιτυχημένη επίθεση του "TTP" στο Ισλαμαμπάντ από τις 6 Ιουνίου, και η πρώτη επίθεση εναντίον δυτικών συμφερόντων στην πακιστανική πόλη από τις 9 Ιουνίου επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Pearl Continental στο Πεσαβάρ , που χρησιμοποιήθηκε ένα όχημα που μετέφερε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (VBIED).

Σε 6 Οκτωβρίου 2009, με ανακοίνωσή του προς το Associated Press και άλλα μέσα ενημέρωσης, η ΤΤΡ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, και ο εκπρόσωπος της TTP, Azam Tariq είπε, ότι η ομάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εναντίον παρόμοιων στόχων. «Το ΠΕΠ προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ", είπε ο Tariq, και "αυτού του τύπου οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Στόχος θα είναι όλοι οι άνθρωποι και τα γραφεία, που εργάζονται για τα αμερικανικά συμφέροντα. Στείλαμε πιο βομβιστές αυτοκτονίας σε διάφορα μέρη της χώρας και τους έχουν δοθεί οι στόχοι".

Το γραφείο ΠΕΠ στο Ισλαμαμπάντ βρίσκεται σε αριστοκρατική περιοχή της πόλης, αλλά εκτός του φυλασσόμενου θύλακα των διπλωματικών αποστολών. Αν και οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή έχουν αποκλειστεί από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας, ο δεν είναι καλά απομονωμένος ο διπλωματικός θύλακας, γεγονός που έκανε ευκολότερη τη προσέγγιση του εισβολέα, στο γραφείο του ΠΕΠ. Το γραφείο διαθέτει έναν εξωτερικό τοίχο ασφαλείας, αλλά ο τείχος παρέχει πολύ λίγη προστασία - με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του κτιρίου και του δρόμου. Από τη σκοπιά του εισβολέα, το ΠΕΠ ήταν ένας πολύ εύκολος στόχος, από ότι άλλοι, όπως η αμερικανική πρεσβεία, η οποία έχει μια σημαντική απόσταση (ασφαλείας από τον δρόμο).

Το μόνο πράγμα που παρέχει προστασία από ένα μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό είναι η απόσταση, και λόγω της μικρής απόστασης του γραφείου του ΠΕΠ, αν η εν λόγω υπηρεσία είχε δεχθεί επίθεση με έναν μεγάλο εκρηκτικό μηχανισμό VBIED, όπως αυτόν που χρησιμοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2008 στην επίθεση κατά του ξενοδοχείου Marriott στο Ισλαμαμπάντ, η επίθεση θα ήταν καταστροφική. Ωστόσο, η τωρινή επίθεση κατά του γραφείου του ΠΕΠ, δεν ήταν με μια μαζική συσκευή αλλά με μια μικρή. Φαίνεται ότι η πίεση που ασκεί η πακιστανική κυβέρνηση στην TTP (με τη βοήθεια των ΗΠΑ) έχει μειώσει την ικανότητα της ομάδας αυτής, να διεξάγει υψηλού προφίλ επιθέσεις. Πράγματι, μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο Pearl Continental, υπήρξε αξιοσημείωτη ανάπαυλα σε επιχειρήσεις του TTP - ακόμη και πριν από την 5 Αυγούστου που προκάλεσε τον θάνατο του ηγέτη της TTP Baitullah Mehsud με επίθεση πυραύλων των ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός ΠΕΠ χρησιμεύει ως ένα μήνυμα ότι ενώ η TTP είναι κάτω (υπολειτουργεί), δεν είναι ακόμη έξω, από το να μπορεί να πραγματοποιεί χαμηλότερου επιπέδου επιθέσεις, που μπορεί να επαναληφθούν και στο άμεσο μέλλον.

Μικρής κλίμακας επιθέσεις (Στη συνέχεια το Stratfor περιγράφει κάποιες άλλες αντίστοιχες επιθέσεις ομάδων αυτοκτονίας).

Ενισχύσεις εργαζομένων, καθώς και των Στόχων

Από τη φύση του, το έργο που προσφέρει μια ομάδα ενισχύσεων, είναι πολύ διαφορετική από εκείνο που διενεργείται από διπλωματική αποστολή. Ενώ οι διπλωμάτες θα ήθελαν να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας που έχουν διαπιστευθεί και να συναντιούνται με διάφορους ανθρώπους, κύρια αποστολή τους είναι να εκπροσωπούν τη δική τους κυβέρνησης, στην ξένη κυβέρνηση που τους έχουν διορίσει και είναι διαπιστευμένοι. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μπορούν να αποφεύγουν να προβούν σε αυστηρά μέτρα ασφαλεί

ας, να μπορούν να εκπληρώσουν ακόμη πολλές από τις λειτουργίες τους σε επικίνδυνες περιοχές όπως το Ισλαμαμπάντ ή στη Βαγδάτη, αν και την κίνησή τους έξω από την πρεσβεία είναι αυστηρά περιορισμένη και απαιτείται μεγάλη ασφάλεια. Δεν ισχύει το ίδιο για τις οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη Προγράμματος (UNDP), ΓΙΑΤΡΟΙ

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μεταξύ άλλων. Οι οργανώσεις αυτές υπάρχουν για να προσφέρουν στέγη, τροφή και φάρμακα για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, και τα άτομα αυτά βρίσκονται συχνά σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι (οργανισμών που προσφέρουν) βοήθεια είναι πολύ ευάλωτοι, σε ότι επικίνδυνο συμβαίνει έξω από τα γραφεία τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, στο Stratfor έγινε συζήτηση, για την αυξανόμενη τάση των τζιχαντιστές για επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια για να δημιουργηθεί συζήτηση και ένταση στην ιδεολογία της τζιχάντ. Μερικοί ιδεολόγοι, όπως Isam Mohammed al-Taher Barqawi, πιο γενικά γνωστό με το nom de guerre Abu-Asem Muhammad al-Maqdisi, έχουν λάβει σαφή θέση κατά της στοχοθέτησης "γνήσια" ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στα γραπτά του, αλ-Maqdisi έχει κάνει ειδική μνεία στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σημειώνοντας πως είναι θεμιτή ανθρωπιστική οργάνωση χωρίς κρυφή ατζέντα και ότι οι πολύτιμες υπηρεσίες του προς τους φτωχούς και τους στερημένους πρέπει να εκτιμηθούν.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες της τζιχάντ δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της πολιτικής πτυχής των Ηνωμένων Εθνών και των ειδικών οργανισμών που λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, η Ύπατη Αρμοστεία, το UNDP και της UNICEF. Εκτός από το μήνυμα της 6 Οκτωβρίου από τον εκπρόσωπο TTP, ο οποίος σημείωσε ότι το ΠΕΠ είναι οργάνωση των άπιστων που προωθεί τα καθημερινά συμφέροντα των ΗΠΑ, κι άλλοι ηγέτες της τζιχάντ επίσης τάχθηκαν εναντίον των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια ομιλία του, τον Απρίλιο του 2008, δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάϊντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είπε, "Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εχθρός του Ισλάμ και των μουσουλμάνων: Είναι εκείνα τα οποία κωδικοποίησαν και νομιμοποίησαν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και τη κατάληψη των εκτάσεων που ανήκουν στους μουσουλμάνους ".

Είναι σαφές ότι, κατά το προηγούμενο έτος, έγινε ιδεολογική μάχη στο εσωτερικό της τζιχάντ και υπερίσχυσαν οι κύκλοι εκείνων, που υποστηρίζουν τις επιθέσεις εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεδομένου ότι αυτές οι επιθέσεις αυξάνονται - και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Πακιστάν. Μια πρόσφατη έκθεση από το Αφγανιστάν, ΜΚΟ για την Ασφάλεια Γραφείων, σημειώνει ότι οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, είναι δύο φορές πιο συχνή από όσο ήταν πέρυσι - και το 2008 υπήρξαν σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από το 2007 - έτσι τα πράγματα εκεί σαφώς έχουν χειροτερέψει, και στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν συχνότερες ενέδρες και καθ 'οδόν IED (ήπιες) επιθέσεις, παρά τη σαφή ένδειξη λευκών οχημάτων (ανθρωπιστικής) βοήθειας. Στο Πακιστάν, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι της Ύπατης Αρμοστείας έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής φέτος, και ένας υπαλληλος της UNHCR και της UNICEF, ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν κατά το βομβαρδισμό του Pearl Continental Hotel, τον Ιούνιο στην Πεσαβάρ. Το Pearl ήταν ουσιαστικά η έδρα για πολλές από τις οργανώσεις βοήθειας στην Πεσαβάρ. Έξω από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι εργαζόμενοι στην (ανθρωπιστική) βοήθεια, έχουν δεχτεί επίθεση στο Ιράκ, τη Σομαλία, την Υεμένη και το Σουδάν, μεταξύ άλλων τόπων.

Γι 'αυτούς τους εργαζόμενους (ανθρωπιστικής) βοήθειας, η αντίληψη, από ομάδες όπως το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, την TTP και της Αλ Κάιντα ότι αποτελούν μέρος της ατζέντας (συμφερόντων) των ΗΠΑ - και αυτό μεταφράζεται σε έναν πόλεμο κατά του Ισλάμ - σημαίνει δε (για τις ισλαμικές οργανώσεις) ότι (τα συμφέροντα αυτά) θα πρέπει να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Η αύξηση των επιθέσεων, έχει συχνά ως αποτέλεσμα την κατάληψη της δυτικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους σε μια συγκεκριμένη χώρα, και αυτό έχει αναγκάσει αυτές τις (ανθρωπιστικές) οργανώσεις να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές (κοινωνίες), κυρίως μουσουλμάνων, και οι εργαζόμενοι να ασκούν τις περισσότερες από τις εργασίες ανακούφιση (των πληθυσμών) στις πιο επικίνδυνες περιοχές. Ωστόσο, οι επιδόσεις των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι ντόπιοι εργαζόμενοι είναι εξίσου πιθανό να στοχοποιηθούν, όπως οι Δυτικοί συνάδελφοι τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι τζιχαντιστές δηλώνουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι που εργάζονται με άπιστους είναι αποστάτες και ως εκ τούτου δεν είναι καλύτεροι από τους άπιστους. (Έτσι ονομάζεται το δόγμα της Takfir, ή αποστασία, και το γεγονός ότι ο ισχυρισμός των τζιχαντιστών, να έχουν τη δυνατότητα να αποκαλούν άλλη μουσουλμανική οργάνωση "αποστάτη" είναι πολύ αμφιλεγόμενο στο Ισλάμ, όπως είναι η θανάτωση των μη-μαχητών, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.)

Στο Πακιστάν, οι ντόπιοι εργαζόμενοι (στην ανθρωπιστική) βοήθεια, προορίζονται για την ανακούφιση των πεινασμένων, των ασθενών και στερημένων ανθρώπων που εξυπηρετούν, και αυτό τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους σε επιθέσεις, επειδή λειτουργούν σε ορισμένα πολύ απομακρυσμένα και επικίνδυνα μέρη. Είναι πολύ πιο πιθανό να εργάζονται έξω από τα μεγαλύτερα, πιο ασφαλή οργανωμένα γραφεία και σε μικρότερα, πιο ευάλωτες κλινικές και στα σημεία διανομής τροφίμων. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι, αν τα οργανωμένα γραφεία σήμερα, είναι πάρα πολύ δύσκολος στόχος, τα χαμηλότερα επίπεδα εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια και τα μικρότερα σημεία διανομής της βοήθειας, θα μπορούσε να αποτελούν στόχο σε χαμηλού προφίλ επιθέσεις TTP. Αυτό θα είναι μέρος της προσπάθειας TTP να εκτροχιάσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως η ημερήσια διάταξη (καθημερινά συμφέροντα) των ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση (ή, στα μάτια του TTP, η επιρροή και ο έλεγχος), του Πακιστάν, με την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Πακιστάν και της TTP και των ξένων συμμάχων τους.

Οι επιθέσεις θα βλάψουν την TTP όσον αφορά την επορροή της κοινής γνώμης, όπως οι επιθέσεις στο Ισλαμαμπάντ, Πεσαβάρ και αλλού. Αλλά υπό το φως των ζημιών που προκλήθηκαν στο πεδίο της μάχης, σε μέρη όπως η Σουάτ και υπό το φως της επόμενης επίθεσης στη Νότιο Βαζιριστάν, προτεραιότητα της TTP είναι να αποδείξει ότι εξακολουθεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη - και πιο σημαντικό, με διαπραγματεύσιμη δύναμη. Έτσι, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, και μπορούμε να υπολογίζουμε ότι πολλές από αυτές θα είναι κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

This report may be forwarded or republished on your website with attribution to www.stratfor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου