Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Το άλλο πρόσωπο του Παλαιοκώστα

Οι συγκρατούμενοί του δεν μπορούν να το πιστέψουν. Τον βλέπουν καθημερινά και ακόμα και οι ίδιοι αναρωτιούνται εάν αυτός είναι ο άνθρωπος που κάποτε επικηρύχθηκε για 250.000.000 δραχμές. Ποσό τεράστιο για τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Κοιτούν και ξανακοιτούν παράξενοι τον 49χρονο καταβεβλημένο άνδρα και απορούν πώς ο φιλήσυχος και με έντονα προβλήματα υγείας κρατούμενος ήταν ο «φαντομάς των βουνών» ή ο «Ρομπέν των φτωχών».

Παρ’ όλα αυτά, όσο και να φαντάζει αδύνατο, ο Νίκος Παλαιοκώστας, που κρατείται στην α’ πτέρυγα των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, σήμερα δεν θυμίζει σε κανέναν το αγρίμι του βουνού που αλώνιζε στον Κόζιακα και παρ’ ότι σχεδόν ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της χώρας ήταν ξωπίσω του εκείνος κατάφερνε να αναπνέει ανενόχλητος τον αέρα ελευθερίας. Σήμερα ο καταδικασμένος σε περίπου ενενήντα χρόνια φυλακή από καμιά σαρανταριά δικαστήρια της χώρας, μοιάζει να είναι ένα φάντασμα του παλιού… κακού εαυτού του, με την όψη ενός συνηθισμένου «50αρη» που πάσχει από την καρδιά του και ο οποίος για το μόνο πάθος για το οποίο τώρα να μπορεί να υπερηφανευτεί είναι αυτό για τα βιβλία περί δωδεκαθεϊσμού και τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Τα περισσότερα μάλιστα από τα τελευταία, όπως λέγεται, τα διαβάζει για να διασκεδάζει ευχάριστα την ώρα του συγκρίνοντας τη δημιουργική φαντασία του συγγραφέα με εκείνη της σκληρής πραγματικότητας που έχει ο ίδιος βιώσει. Εξάλλου, το όνομά του έγινε κάποτε θρύλος όταν ειδικά αποσπάσματα τον αναζητούσαν στα βουνά του............... .............>>>>>>>>>>>>> Περισσότερα στο ΜΑΛΑΚΙΣΤΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου