Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΤΙΣ ΑΛΜΟΥΝΙΕΣ ΑΠΟΣΤΡΟΦΕΣ, ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΤΙΣ ΕΞΗΓΟΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.

«Μπαστούνια» από τον Αλμούνια!

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΜΑΪΜΟΥ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στο 12,5% του ΑΕΠ το 2009, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, την Τρίτη, από το Λουξεμβούργο, απ' όπου ξεκίνησε τις -πολύ δύσκολες- διαπραγματεύσεις για την παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος.
Στη συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, υποσχέθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, είχε υποτιμήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, εν μέρει διότι δεν συμπεριέλαβε κάποια στοιχεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμούσε ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ, πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για 12,5%.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕCOFIN
Στη διάρκεια του Ecofin, o κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια.
Δεσμεύτηκε ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3%.
Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.
Καταλήγοντας, ο υπουργός οικονομίας ανέφερε ότι οι Αρχές θα καταθέσουν στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο του 2010.
ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ο κ. Παπακωνσταντίνου «έπεσε στα βαθιά» από τη Δευτέρα, καθώς στο περιθώριο του συμβουλίου Eurogroup συναντήθηκε με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τόσο ο κ. Αλμούνια όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασαν στον κ. Παπακωνσταντίνου τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κ. Αλμούνια έκανε λόγο για «σημαντική απόκλιση των ελληνικών στοιχείων από το 6% του ΑΕΠ στο 12%», σημειώνοντας ότι θα ερευνήσει από κοινού με την Eurostat τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόκλιση.
«Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε αξιόπιστες στατιστικές» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Γιούνκερ, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιφυλακτική στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας.
«Αυτές οι σοβαρές ασυμφωνίες απαιτούν μια ανοιχτή και εις βάθος έρευνα για το τι συνέβη. Είχαμε αυτά τα συμβάντα και στο παρελθόν και αλλάξαμε αποφάσεις, ακόμη και τους κανονισμούς, προκειμένου να αλλάξουμε την ικανότητα της Eurostat να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Αλμούνια.
Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε,........................................ .......................................................
Από την εφημερίδα Ελευθερία
Περισσότερα από: >>>>>> ΜΑΓΝΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου