Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, Ο ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Διατροφικό σκάνδαλο καταγγέλλει ο Γρ. Ψαριανός

Ερώτηση στη Βουλή για τη διάθεση στην ελληνική αγορά μεταλλαγμένου λιναρόσπορου βιολογικής γεωργίας από τον Καναδά, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο βουλευτής αναφέρει ότι το προϊόν, που περιέχει μη εγκεκριμένες ουσίες, διατέθηκε για 37 ημέρες στην ελληνική αγορά, παρά το συναγερμό που είχε σημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΦΕΤ.
Ο λιναρόσπορος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή αλεύρων που χρησιμοποιούνται ώστε να παρασκευαστούν τα λεγόμενα πολύσπορα ψωμιά, κράκερ και μπισκότα διαίτης, ψωμιά για τοστ κ.λπ.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε έρευνες τον σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, λιναρόσπορος από τη συγκεκριμένη παρτίδα φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από μεγάλη αρτοβιομηχανία καθώς και από βιομηχανία παραγωγής μπισκότων.

Ο Γρ. Ψαριανός ρωτά την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπατζελή:

• Ποια ήταν η ακριβής ποσότητα μεταλλαγμένου λιναρόσπορου και παραγώγων του που εισήχθησαν στην ελληνική αγορά;
• Έχουν εντοπιστεί και αποσυρθεί όλες οι συγκεκριμένες παρτίδες μεταλλαγμένου προϊόντος;
• Για ποιο λόγο ο ΕΦΕΤ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο συναγερμό που σήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα το μεταλλαγμένο προϊόν να καταναλώνεται ανεμπόδιστα στην ελληνική αγορά για πάνω από ένα μήνα;
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου απέναντι σε όλους όσοι, χωρίς να γνωρίζουν, κατανάλωσαν το συγκεκριμένο προϊόν;

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου