Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ - ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - ΜΕΡΟΣ 2

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: >>>> Ισραηλινοί κλέβουν και εμπορεύονται ανθρώπινα όργανα: Από τη Μολδαβία και την Παλαιστίνη (1)
Της Alison Weir

Ημεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας, τον Αύγουστο (2009), δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέχει τρομερά στοιχεία, που δείχνουν ότι το Ισραήλ αφαιρούσε (παράνομα) από Παλαιστίνιους εσωτερικά όργανα. Το άρθρο, του βετεράνου φωτορεπόρτερ Donald Bostrom, απηύθυνε έκκληση για μια διεθνή έρευνα, για να ανακαλυφθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Ουάσιγκτον:Ειδική Έκθεση σχετικά με υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, Νοέμβριος 2009.
ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
................................Για τους εμπόρους, μέρη του ανθρώπινου σώματος είναι εμπορεύματα, πρέπει να κόβονται και να αφαιρούνται από τους φτωχούς και να πωλούνται στους πλούσιους. Οι «δωρητές» οργάνων, δεν λαμβάνουν καμία φροντίδα στη συνέχεια και καταλήγουν σε χειρότερη κατάσταση σε πολλά επίπεδα, σωματικά, οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, ακόμη χειρότερα και από την αρχική τραγική τους κατάσταση. Μερικές φορές εξαναγκάζονται σε τέτοιου είδους «δωρεές».

Οι πωλήσεις οργάνων είναι παράνομες στις περισσότερες χώρες εδώ και χρόνια. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο καλύπτει την πρόληψη και την επιβολή κυρώσεων για την εμπορία των ανθρώπινων οργάνων, περιλαμβάνει τον ορισμό της ανθρώπινης εκμετάλλευσης δια της εξαγωγής οργάνων με σκοπό το κέρδος.7 Το Ισραήλ τελικά, θέσπισε νομοθεσία κατά της εμπορίας οργάνων το 2008.8, 9

Στο "Φόρουμ 13", στη διάλεξη της Scheper-Hughes, συζητήθηκαν δύο κίνητρα των ισραηλινών διακινητών. Μία ήταν απληστία, είπε. Η άλλη ήταν απλή, αλλά τους πάγωσε: "Revenge, αποκατάσταση-αποζημίωση για το Ολοκαύτωμα".

Χαρακτηριστικά είπε (η Scheper-Hughes), ότι μίλησε με ισραηλινούς μεσίτες που της είπαν: "είναι το είδος του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Εμείς πάμε για να πάρουμε κάθε νεφρό και κάθε ήπαρ και κάθε καρδιά, που μπορούμε να πάρουμε. Ο κόσμος οφείλει να μας τα δώσει".

Η Scheper-Hughes λέει ότι "άκουσε ακόμη και τους γιατρούς να δικαιολογούνται έτσι".

Για πολλά χρόνια οι Ισραηλινοί, που είχαν ανάγκη ενός εσωτερικού (ανθρώπινου) οργάνου, προχώρησαν σε αυτό που οι εμπειρογνώμονες αποκαλούν "μεταμοσχευτικός τουρισμός" και ταξιδεύουν σε άλλα κράτη, για να αποκτήσουν τα εσωτερικά όργανα. Μερικές φορές στα μέρη (εκείνα) που υπάρχουν όργανα, που προέρχονται από τα πρόσφατα νεκρά σώματα!!!!! Πιο συχνά από τα (σώματα) απελπισμένα απόρων. Ενώ εύποροι άνθρωποι από πολλές χώρες και εθνότητες συμμετάσχουν σε αυτήν την πρακτική, το Ισραήλ είναι η μοναδική (χώρα) με αρκετές σημαντικές διαφορές (από άλλες).

Πρώτον, οι Ισραηλινοί συμμετέχουν σε αυτή (την αγορά οργάνων) σε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2001 του BBC, οι Ισραηλινοί αγοράζουν περισσότερο τα νεφρά κατά κεφαλή, από οποιοδήποτε άλλο πληθυσμό.

Δεύτερον, οι Ισραηλινοί έχουν το χαμηλότερο ποσοστό των δωρητών (ανθρώπινων οργάνων) στον κόσμο - το ένα πέμπτο του (κατά κεφαλή) της Ευρώπης, σύμφωνα με το BBC. Αυτό είναι εν μέρει επειδή υπήρξε μια διαδεδομένη εντύπωση ότι ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος, απαγορεύει τις μεταμοσχεύσεις ως μια «βεβήλωση του σώματος".10 Στο Ισραήλ, οι εκθέσεις της νέας υπηρεσίας "Ynet" (αναφέρουν ότι), "το ποσοστό των δωρηθέντων οργάνων μεταξύ των Εβραίων είναι το χαμηλότερο όλων των εθνοτικών ομάδων".11

Τρίτον, η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την πρακτική. Για πολλά χρόνια το ισραηλινό σύστημα υγείας, επιδοτούσε διακοπές των πολιτών του, για μεταμόσχευση, με επιστροφή στους Ισραηλινούς, ποσού 80.000 δολαρίων, για ιατρικές εξετάσεις/πράξεις στο εξωτερικό. Μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο κόστος, θα μπορούσαν συχνά να λαμβάνουν από την κυβέρνηση του Ισραήλ,12 με επιδοτούμενα προγράμματα ασφάλισης.13 Επιπλέον, το Ισραηλινό Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμμετείχε άμεσα.

Η Scheper-Hughes συζήτησε, ότι το εμπόριο οργάνων στο Ισραήλ, αποκαλύφθηκε λεπτομερώς το 2001, όταν δημοσιοποιήθηκε η μαρτυρία της, στην Υποεπιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.14 Σε εκτεταμένη μαρτυρία της, η Scheper-Hughes ανέφερε ότι, παρόλο που το Ισραήλ είχε μετατραπεί σε παρία, για τη πολιτική της για τα όργανα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέδειξαν "εκπληκτική ανοχή ... στον μεταμοσχευτικό τουρισμό, πριν τεθεί εκτός νόμου".

Το χαρακτήρισε σαν μια διεθνή κοινοπραξία, που ήταν «οργανωμένη μέσα από μια τοπική εταιρεία επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με έναν κορυφαίο χειρούργο των μεταμοσχεύσεων, που όλα λειτουργούν έξω, σε ένα σημαντικό ιατρικό κέντρο, που δεν απέχει πολύ από το Τελ Αβίβ", και η οποία είχε αναπτύξει στενή συνεργασία με τους χειρουργούς μεταμοσχεύσεων στην Τουρκία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, Εσθονία, Γεωργία, Ρουμανία, και στη πόλη της Νέας Υόρκης.

Το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας συμμετείχε άμεσα, σε εκείνο που η Scheper-Hughes λέει ότι ονομάζεται στο Ισραήλ «εθνικό πρόγραμμα τουρισμού μεταμόσχευσης», που είναι παράνομο [σε άλλα έθνη]... Μέλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εκείνοι που συνδέονται στενά με αυτούς, συνοδεύεται με junkets μεταμόσχευσης.

Στη διάλεξη της στο "Φόρουμ 13", η Scheper-Hughes είπε ότι η διερεύνηση του Ισραήλ, για το εμπόριο οργάνων κατά την τελευταία δεκαετία, λαμβανόταν "από χώρα σε χώρα σε χώρα σε χώρα".

Μία από αυτές είναι η Μολδαβία, η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης -και πατρίδα του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman- όπου το 90 τοις εκατό των ανθρώπων εκεί, κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Σε μια έκθεση για το 2001 του BBC, σχετικά με το εμπόριο οργάνων περιγράφεται η κατάσταση: "Εκατοντάδες Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει μια γραμμή παραγωγής που ξεκινά από τα χωριά της Μολδαβίας, όπου οι άνδρες (του Ισραήλ) σήμερα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από ένα νεφρό.15

Μια άλλη είναι η Βραζιλία, όταν μια νομοθετική Επιτροπή διαπίστωσε ότι 30 [μπορεί πράγματι να έχει φθάσει τους 60] Βραζιλιάνοι από φτωχές γειτονιές της, είχαν πουλήσει τα νεφρά τους σε εταιρεία εμπορίας δαχτυλιδιών, επικεφαλής της οποίας ήταν Ισραηλινοί, με ισραηλινούς πολίτες, που λάμβαναν σχεδόν το σύνολο των οργάνων, και με την ισραηλινή κυβέρνηση, που παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης.16

Την υπόθεση "δαχτυλίδι", είχαν αρχίσει να ερευνούν, σχετικά με την αγορά άλλων ζωτικών οργάνων από φτωχούς κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του συκωτιού και των κερατοειδών.17

Μια ιστορία ειδήσεων του Inter Press Service (IPS), κάποια στιγμή ανέφεραν, ότι η Scheper-Hughes κατέθεσε στην Επιτροπή, ότι το διεθνές εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είχε αρχίσει περίπου 12 χρόνια νωρίτερα, που το προωθούσε ο Zaki Shapira, που είναι επικεφαλής των υπηρεσιών μεταμόσχευσης νεφρού στο Bellinson Ιατρικό Κέντρο, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Scheper-Hughes ανέφερε, ότι ο Shapira, είχε πραγματοποιήσει πάνω από 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού, ενώ μερικές φορές συνοδεύει τους ασθενείς του σε άλλες χώρες, όπως στη Τουρκία. Οι δικαιούχοι ήταν πολύ πλούσιοι ή είχαν πολύ καλή ασφάλιση υγείας, και οι "δότες" πολύ φτωχοί άνθρωποι από την Ανατολική Ευρώπη, τις Φιλιππίνες και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, της Βραζιλίας, ο γιατρός Raimundo Pimentel, εξοργίστηκε από την ισραηλινή πολιτική, επισημαίνοντας ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει μόνο σε μεγάλη κλίμακα, εάν υπάρχει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, όπως το ισραηλινό σύστημα υγείας. Ο Pimentel τους κατηγορεί, για το ότι οι πόροι που προβλέπονται από το ισραηλινό σύστημα υγείας, "είναι ο καθοριστικός παράγοντας» που επιτρέπει σε ένα δίκτυο, να εκμεταλλεύεται τους φτωχότερους πληθυσμούς της κοινωνίας.

Το 2004 υπήρξαν αναφορές, ότι οι ισραηλινοί διακινητές, είχαν προσθέσει την Κίνα, στους πληθυσμούς-στόχους των χορηγών.18 Σε μία πρόσφατη περίπτωση, ένας ισραηλινός, πλήρωσε έναν μεσίτη ανθρώπινων όργανων, 100.000 δολάρια για μία μεταμόσχευση νεφρού στην Κίνα, με "δότρια" μια 18χρονη νεαρή κινέζα, που Έλαβε (μόνο) 5.000 $ και πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση.19

Ο ρεπόρτερ Larry Rohter των New York Times, επεσήμανε, ότι αν επιτραπεί στους χρηματιστές (μεσίτες) να λειτουργούν με ελάχιστους περιορισμούς, θα επωφεληθεί το Ισραήλ, από την "εξαγωγή της έλλειψης οργάνων του Ισραήλ, στο εξωτερικό". Ο Rohter παραθέτει έναν ειδικό νεφρού του Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, ο οποίος εξήγησε ότι οι ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, γλιτώνουν τη χώρα ένα πολλά χρήματα (έξοδα)!!!, γιατί δεν αφορά μόνο το τι δεν πρέπει να δαπανηθεί για αιμοκάθαρση, αλλά και γιατί θα ελευθερωθούν θέσεις (νοσηλείας) για άλλους ανθρώπους που είναι στον κατάλογο"". 20

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη κυβερνητική συνενοχή στο εμπόριο οργάνων, πολύ ανησυχητική, από ηθική και φιλοσοφική άποψη.

Όπως κατέθεσε η Scheper-Hughes: «Η πώληση των ανθρώπινων οργάνων και ιστών, προϋποθέτει την ύπαρξη ορισμένων άτομων και πληθυσμών, που μειονεκτούν (οικονομικώς), και έχουν υποχρέωση τα έθνη, να μειώσουν τον ρόλο των «προμηθευτών».

«Είναι ένα σενάριο στο οποίο μόνον ορισμένα όργανα αποκόπτονται, διαμελίζονται, κατακερματίζονται, μεταφέρονται, επεξεργάζονται και πωλούνται, προς όφελος εκείνων των ....δεκτών, οι οποίοι πλεονεκτούν κοινωνικά στον πληθυσμού". Πιστεύει, ότι οι κίνδυνοι και τα οφέλη από χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης οργάνων, πρέπει να κατανέμονται πιο ισομερώς μεταξύ των εθνών, των εθνοτικών ομάδων, καθώς και των κοινωνικών τάξεων........... .....ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Υποσημειώσεις:

7 Osava, Mario, “BRAZIL: Poor Sell Organs to Trans-Atlantic Trafficking Ring,” Inter Press Service (IPS), Feb. 23, 2004

http://ipsnews.net/news.asp?idnews=22524

8 Yeshiva World News, “CNN: Israel a Leader in Organ Trafficking,” Sept. 3, 2009

http://www.theyeshivaworld.com/news/General+News/38973/CNN:+Israel+a+Leader+in+Organ+Trafficking.html

9 Chabin, Michele, “Organ Donation: Legal, But Still Controversial,” Jewish Week, April 9, 2008

http://www.thejewishweek.com/viewArticle/c40_a7588/News/Israel.html

10 Rohter, Larry, “Tracking the Sale of a Kidney on a Path of Poverty and Hope,” The New York Times , May 23, 2004

http://www.nytimes.com/2004/05/23/international/americas/23BRAZ.html?th=&pagewanted=print&position=

11 Shapira-Rosenberg, Efrat, “A mitzvah called organ donation,” Ynet News, June 10, 2007

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3388529,00.html

12 Rohter, Larry, op. cit.

13 Ibid.

14 “Organs for Sale: China's Growing Trade and Ultimate Violation of Prisoners' Rights,” Hearing Before the Subcommittee on International Operations and Human Rights of the Committee on International Relations, House of Representatives, 107 th Congress, First Session, June 27, 2001, Serial No. 107–29

http://commdocs.house.gov/committees/intlrel/hfa73452.000/hfa73452_0f.htm

15 Lloyd-Roberts, Sue, “Europe's poorest country supplying organs to its neighbours,” BBC Newsnight, 9/7/01

http://news.bbc.co.uk/2/hi/events/newsnight/1437345.stm

16 “BRAZIL: Poor Sell Organs to Trans-Atlantic Trafficking Ring,” Mario Osava, IPS, Feb. 23, 2004

http://ipsnews.net/news.asp?idnews=22524

17 New York Times

18 “Israeli organ traffickers shift operations to China,” BioEdge , June 4, 2004

http://www.bioedge.org/index.php/bioethics/bioethics_article/7726/ http://www.nytimes.com/2004/05/23/international/americas/23BRAZ.html?th=&pagewanted=print&position=

19 “CNN: Israel a Leader in Organ Trafficking,” Yeshiva World News, Sept. 3, 2009

http://www.theyeshivaworld.com/news/General+News/38973/CNN:+Israel+a+Leader+in+Organ+Trafficking.html

20 “Tracking the Sale of a Kidney on a Path of Poverty and Hope,” New York Times, Larry Rohter, May 23, 2004

http://www.nytimes.com/2004/05/23/international/americas/23BRAZ.html?th

Διαδυκτιακή αναφορά για έρευνα εδώ >>>>>

http://www.ipetitions.com/petition/investigateorgantheft/

2 σχόλια:

  1. tromero arthro..pragmatika exei ftasei h athropothta se ena shmeio opou ta pragmata den mporoun na ginoun xeirotera...perimenoume thn synexeia tou arthrou..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pragmatika wraio arthro. dysthxos h anthropothta exei ftasei se tetoio shmeio opou den mporoun na ginoun xeirotera pragmata. h an thes (ta) pragmata. h kseftila tou athropinou eidous. perimenoume th synexeia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή