Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει αφιερώματα και εκδηλώσεις στην Οδησσό, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι και την Αλεξάνδρεια, προς τιμή του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Οδησσό (26-28/10) αφορά στην «Τέταρτη Διάσταση» και περιλαμβάνει: Παρουσίαση της έκδοσης του έργου (επιμέλεια Γκεόργκι Τσερβίνσκι, εισαγωγή Σόνιας Ιλίνσκαγια) από το σκηνοθέτη του μοσχοβίτικου θεάτρου «Στούντιο 69». Θεατρικά αναλόγια με τρεις μονολόγους της «Τέταρτης Διάστασης»: «Σονάτα του σεληνόφωτος» με την ηθοποιό Ολγα Μακσιμίσινα του ουκρανικού θεάτρου «VIE». Παράσταση με τον «Ορέστη» από το θέατρο «Στούντιο 69», σε σκηνοθεσία Γκεόργκι Τσερβίνσκι. Παράσταση του ουκρανικού θεάτρου «VIE με τον «Αγαμέμνονα», σε σκηνοθεσία Βίκτορ Ποπόβ. Συναυλία («Ρωμιοσύνη» και «Επιτάφιος»). Συμμετέχουν: «Εστουδιαντίνα», Δημήτρης Μπάσης, Ασπασία Στρατηγού, Χορωδία του Παραρτήματος του ΕΙΠ. Διάλεξη της Σόνιας Ιλίνσκαγια («Ο άνθρωπος και ο κόσμος στις ποιητικές "Μαρτυρίες" του Γιάννη Ρίτσου»). Προβολές για τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις (19-20/11) περιλαμβάνουν: Παρουσίαση δίγλωσσης έκδοσης του πλήρους έργου «Μαρτυρίες», σε μετάφραση των Andrea Schellinger - Ginter Dietz. Διάλεξη του Αστέρη Κούτουλα (μεταφραστή του Ρίτσου). Σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από το συγγραφέα Peter Wawerzinek. Προβολή του ντοκιμαντέρ των Παντελή Βούλγαρη - Armin Kerker «Ein Traumvon Leben und Brot» (1988).

Στο Βουκουρέστι (10/11) θα παρουσιαστεί «Ανθολόγιο» του Γιάννη Ρίτσου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ομόνοια»), σε μετάφραση του Tudor Dinu που περιλαμβάνει εισαγωγή, χρονολόγιο και ποιήματα από τα έργα «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Ορέστης», «Γκραγκάντα». Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Adela Mιrculescu. Συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη» και τον «Επιτάφιο».
Στην Αλεξάνδρεια (18/11) ο Αιγύπτιος ποιητής - μεταφραστής του Ρίτσου, Ριφάατ Σαλάμ, θα μιλήσει με θέμα «Η επίδραση του Ρίτσου στη σύγχρονη αραβική ποίηση». Θα διαβαστούν ποιήματα του Ρίτσου και του Σαλάμ (αραβικά, ελληνικά). Στις 22/11, με μορφή θεατρικού αναλογίου θα παρουσιαστεί, στα αραβικά, ο μονόλογος «Ορέστης» και αντιστικτικά προς το έργο του Ρίτσου, αποσπάσμα από τη σοφόκλεια «Ηλέκτρα». Διδασκαλία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, μετάφραση Χάλεντ Ραούφ, σκηνοθεσία Αχμάντ Σάλεχ.
Από τον Ριζοσπάστη
Αναρτήθηκε από: sibilla - σίβυλλα: Γιάννης Ρίτσος
Αναρτήθηκε από: ΜΑΓΝΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου