Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΤΟ FOREIGN PRESS ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

Κάρατζιτς : “Λυπάμαι αλλά δεν μετανιώνω…”

Ήρεμος, αμετανόητος και σίγουρος και για την στάση που τήρησε κατά την διάρκεια της Βοσνιακής εμφύλιας σύρραξης, εμφανίσθηκε ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη σύλληψη και την προσαγωγή του στη Χάγη. Ο Κάρατζιτς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ, που αποσπάσματα αναδημοσιεύει σήμερα η σερβική ιστοσελίδα Β92, είπε ότι δεν μετανιώνει για το ρόλο του στον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και πως η συνείδηση του είναι καθαρή.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, κυρίως σε ότι αφορά την υπόθεση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, εξέφρασε, ωστόσο, τη λύπη του για το γεγονός ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Ο πρώην "ισχυρός άνδρας" των Σέρβων της Βοσνίας ανέφερε πως στα δώδεκα χρόνια που πέρασε ως φυγάς, δεν είχε κανενός είδους προστασία από το Σερβικό κράτος και εκτίμησε πως «ούτε ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, νούμερο ένα καταζητούμενος από τη Χάγη, λαμβάνει βοήθεια από κάποιον στη Σερβία".


Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει πως έζησε όλα τα προηγούμενα χρόνια που παρίστανε τον «γκουρού εναλλακτικής ιατρικής» στα περίχωρα του Βελιγραδίου, επισημαίνοντας ότι το μέλλον θα κρίνει τη δική του συνεισφορά στην ιστορία.

"Αισθάνομαι περήφανος για τον τρόπο που άσκησα τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας χωρίς κανένα συμφέρον και προσωπικό όφελος και θα συνεχίσω να αισθάνομαι ελεύθερος, ανεξάρτητα από το πού θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου", κατέληξε ο άλλοτε ηγέτης των Σερβοβοσνίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου