Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΚΟΛΟΚΥΘΑ Νο 4) ΓΑΒΡΑ, ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ!!!!!

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΑΒΡΑ:
* ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:
Το εφταμελές Δ.Σ. αποτελείται από πέντε μέλη διοριζόμενα από τον υπουργό και δύο μέλη εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση. Σήμερα η αναλογία είναι 3 διοριζόμενα και 4 εκλεγμένα.

* ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ:
Το 1,5% του συνόλου των εσόδων των καναλιών, που σύμφωνα με νόμο του 1989 πρέπει να αποδίδεται στην κινηματογραφική παραγωγή, αυξάνεται σε 2%. Το ποσό αποδίδεται στο Κέντρο Κινηματογράφου που το διαθέτει σε ταινίες. Επιπλέον είναι σε θέση να ελέγξει τους σταθμούς και να παραπέμψει στα αρμόδια διοικητικά και δικαστικά όργανα όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

* ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
Μετατρέπεται από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία. Το Μουσείο Κινηματογράφου αυτονομείται από το φεστιβάλ, ενώ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποκτά σχετική αυτονομία με τον διευθυντή του (βλέπε Δημήτρης Εϊπίδης) να αποκτά άμεση ευθύνη του προϋπολογισμού και να υπόκειται μόνο στον έλεγχο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

* ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:
Η επιτροπή πιστεύει πως το κράτος δεν θα 'πρεπε με κανέναν τρόπο να βραβεύει καλλιτεχνικά έργα, κάτι το οποίο σε ολόκληρο τον κόσμο γίνεται εδώ και χρόνια από καταξιωμένους θεσμικούς φορείς (ακαδημίες και ενώσεις κριτικών, συνήθως). Μέχρις ότου δημιουργηθεί ένας τέτοιος φορέας, προτείνεται μια μεταβατική φόρμουλα για τα Κρατικά Βραβεία: απαγκίστρωση από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταφορά τους στην Αθήνα (τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου), κατάργηση των χρηματικών επάθλων και μια επιτροπή αποτελούμενη από τους βραβευμένους όλων των ειδικοτήτων των προηγούμενων 10 χρόνων, δέκα πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους διοριζόμενα από τον υπουργό, δέκα εκπροσώπους των σωματείων και πέντε θεσμικά πρόσωπα.

* ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ:
Μια ανώνυμη εταιρεία με στόχο την προαγωγή της κινηματογραφικής δραματουργίας, την επιμόρφωση επαγγελματιών, τη συνεργασία με το ΕΚΚ για τη βελτίωση των προτεινόμενων σεναρίων. Βασικός πόρος του, ποσοστό του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων. Το πενταμέλες Δ.Σ. διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού.

* ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ:
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της επιτροπής, που «εκμεταλλεύεται» ακόμη και τα μπλοκμπάστερ προς όφελος των νέων δυνάμεων του ελληνικού σινεμά. Μέχρι τα 100 χιλιάδες εισιτήρια επιστρέφει στον παραγωγό το σύνολο του ποσού του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων όταν αρχίσει τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οσο, όμως, αυξάνονται τα εισιτήρια, μειώνεται το ποσοστό που επιστρέφει στον παραγωγό και το υπόλοιπο αποδίδεται σε ειδικό κωδικό «Νέος Κινηματογράφος» του ΕΚΚ και διατίθεται αποκλειστικά σε πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών κάτω των 40 χρόνων. Για παράδειγμα, μια εμπορική ταινία που έκοψε πάνω από 600.001 εισιτήρια, θα καταθέσει το... 90% του ειδίκου φόρου στον κωδικό για τους νέους σκηνοθέτες.

* ΦΟΡΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ:
Αλλη μια τολμηρή καινοτομία, εφόσον εισάγει ειδικό φόρο (4% επί των εσόδων) στα νέα μέσα μετάδοσης, διακίνησης ή προβολής κινηματογραφικών ταινιών (δηλαδή σε εταιρείες τηλεφωνίας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.).
ΠΗΓΗ: >>>>>> ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/09/2008
ΠΗΓΗ: http://www.incubator.vioparet.gr/index.php?id=66,0,0,1,0,0
Ακόμα μία κολοκύθα ανοιχτή, για να κατανοήσουμε, το πως οι γάϊδαροι μαλώνουνε στου λαού τον αχυρώνα........
Έξω πούστη απ' τη παράγκαααααααααααααααα..................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου