Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΤΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ

Κατονόμασε Γείτονα – Βαρθολομαίο

Ο Μ. Χριστοφοράκος φέρεται να κατονόμασε δύο στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Δύο στελέχη, ένα της ΝΔ και ένα του ΠΑΣΟΚ, τον εκλιπόντα πρώην Γενικό Διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Βαρθολομαίο και τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα, φέρεται να κατονομάζει στο ένταλμα επιβολής ποινής για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο το ειρηνοδικείο Μονάχου σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως από τη Γερμανία. Οι νέες πληροφορίες προκάλεσαν την απάντηση του κ. Γείτονα.
Συγκεκριμένα, στο ένταλμα υποστηρίζεται ότι M. Χριστοφοράκος είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2003 με τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους σε δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ των συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας και σε περιπτώσεις αμφιβολίας τους ναενεργήσουν ακόμα και ενάντια στο καθήκον τους.
Στο ένταλμα των δικαστικών αρχών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Συμφωνήσατε, λοιπόν, σε διάφορες συζητήσεις, το αργότερο κατά τα τέλη του 2003, με τους ταμίες των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα με τον Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, τέως Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, ο οποίος μέσω του κόμματός του όπως και πριν είχε επιρροή επί των υφισταμένων υπηρεσιών και με τον κύριο Βαρθολομαίο της ΝΔ ότι θα παρείχατε στα από αυτούς εκπροσωπούμενα κόμματα, χρήματα της τάξεως συνολικά το λιγότερο διψήφιου νούμερου εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα θα έπρεπε να φθάσουν ισότιμα στα ταμεία των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και από εκεί ενδεχομένως να μοιρασθούν περαιτέρω. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο ταμίες, όπως από κοινού είχατε συμφωνήσει, θα ασκούσε ο καθένας κομματικά επί των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ανήκαν στο δικό τους κόμμα την απαιτούμενη επιρροή, ώστε να παρακινήσουν τους υπαλλήλους αυτούς, την κρίση τους περί της απόφασης παραλαβής κατά τέτοιον τρόπο να χρησιμοποιούν, ώστε σε περιπτώσεις αμφιβολίας να αποφασίζουν υπέρ της εταιρίας Siemens ενδεχομένως και ενάντια στο καθήκον τους. Σύμφωνα με τον από κοινού με τον κ. Γείτονα και τον κ. Βαρθολομαίο τεθέντα σκοπό σας, επετεύχθη αυτό στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε και ο κ. Γείτονας και ο κ. Βαρθολομαίος άσκησαν σύμφωνα με την συμφωνηθείσα τακτική επί των αποφασιζόντων δημοσίων υπαλλήλων την του κόμματος του καθενός επιρροή. Οι αποφασίζοντες δημόσιοι υπάλληλοι το πήραν τουλάχιστον απόφαση, ότι ως αντάλλαγμα για την ευμενή και ενδεχομένως αντίθετη στα καθήκοντά τους ενέργεια κάθε φορά θα εφοδίαζαν οικονομικά το κόμμα του οποίου ήσαν μέλη".
Σε άλλο σημείο το ένταλμα αναφέρει: "Για την εκτέλεση των πληρωμών στα δύο κόμματα χρησιμοποιήσατε την εταιρία FAIRWAYS LTD του κ. Λέτσα, του οποίου η οικογένεια είχε στενές σχέσεις με την Siemens"... Σύμφωνα με την συμφωνηθείσα με τους ταμίες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων τακτική παραδώσατε σε χρονικό σημείο μη επαρκώς εξακριβωμένο μέχρι το έτος 2005/2006 τα χρήματα στον κ. Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής οικονομικού της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τελειωτική παραλαβή του έργου C4Ι".
Έτσι, στο ένταλμα των γερμανικών αρχών ο κ. Χριστοφοράκος είναι κατηγορούμενος για "δύο πραγματικώς συρρέουσες περιπτώσεις δωροδοκίας φορέων δημόσιου λειτουργήματος ενός άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά συναυτουργία".
Απάντηση Κ. Γείτονα

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του σχετικά με την αναφορά του ονόματός του στην υπόθεση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens, είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Όλες αυτές οι αναφορές δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠΑΣΟΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση".
Πολιτικές αντιδράσεις
Οι αναφορές για δωροδοκία σε στελέχη των δύο κομμάτων την περίοδο 2004 – 2007, οι οποίες οδήγησαν τη γερμανική δικαιοσύνη στην επιβολή ποινής κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου, έριξαν λάδι στη φωτιά και οδήγησαν σε νέα σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων.
Στην κυβέρνηση επιμένουν στην θέση ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν αφορά το κόμμα της ΝΔ, επισημαίνοντας με ανακοίνωση ότι "για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι το κόμμα της ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens. Κάθε άλλη αναφορά, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είναι ψευδής και ανυπόστατη".
Το ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη δηλώσει ότι θα επανέλθει στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για επιχείρηση συσκότισης, ζητώντας άπλετο φως στην υπόθεση των μαύρων ταμείων.
"Στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από την δήλωση του Κώστα Γείτονα, τότε υπεύθυνου οικονομικών του Κινήματος και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν ελεγχθεί από τη Βουλή, δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Τα δε περί δήθεν "συμφωνιών" των δυο κομμάτων για την υπόθεση C4I είναι το λιγότερο αστεία" ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.
Από την πλευρά του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Ντίνος Ρόβλιας είπε ότι "για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου, θα περιμέναμε σοβαρότερη και πληρέστερη ενημέρωση από την κυβέρνηση της ΝΔ".
Αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ, με το μακρύ εισπρακτικό παρελθόν στην υπόθεση της Siemens, οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη και να εμπιστευθεί τους θεσμούς".
Αναφερόμενο στην υπόθεση, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι "καμία σημασία σε όσα λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο Siemens. Πρόκειται για κακή παράσταση συνενόχων με στόχο τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό".
Με τη σειρά του, το ΛΑΟΣ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτη δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής είναι αδύναμος και ως εκ τούτου άτολμος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση Siemens. Η ΝΔ είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στις μίζες. Οι καθαροί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ανοχή τους συγκαλύπτουν την ενοχή των άλλων".
Την ίδια ώρα, πράσινο φως έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία της Βέρνης για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα στην Ελβετία, όπως έχει ζητήσει ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.
http://www.skai.gr/
Αναρτήθηκε από sourta-ferta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου