Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος στην Αλβανία ζητούν οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού
Τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος και κοινή πολιτική όλων των βορειοηπειρωτικών δυνάμεων στην γειτονική Αλβανία προκρίνουν ως μόνιμη λύση για την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής μειονότητας οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αλλά και τα στελέχη της Ομόνοιας που συμμετείχαν στο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα.
Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα απασχόλησε τα μέλη του συνεδρίου κατά την τελευταία συνεδρία, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Αλβανία και δόθηκε μια πλήρης εικόνα για το status quo της ελληνικής μειονότητας.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του εξωτερικού και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, όπως αυτών της Αμερικής και της Αυστραλίας, εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους στην ελληνική μειονότητα όπως τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου Χρήστος Δήμου, που αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, τα οποία θα αναλυθούν περαιτέρω.
Εκτός από την δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κόμματος, σύμφωνα με τα πορίσματα του συνεδρίου, απαιτείται αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, αυτόνομη πολιτική από την ελληνική μειονότητα και ενεργοποίηση των Βορειοηπειρωτών που ζουν στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Βορειοηπειρωτών βρίσκεται σε κοινή γραμμή για τα εθνικά θέματα σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας ως προς την αλλαγή ονομασίας των ελληνικών χωριών στη Βόρειο Ήπειρο. «Αυτό μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημείωσε ο κ. Μπολάνος προσθέτοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιοργάνωση της Ομόνοιας με στόχο την ενίσχυσή της και πως τα αλβανικά κόμματα δεν μπορούν στο πρόγραμμά τους να καλύπτουν τα θέματα των εθνικών μειονοτήτων.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε παράλληλα ο απολογισμός του πρώτου έτους που σημαδεύτηκε από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση των προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας για νέους Ηπειρώτες του εξωτερικού και την παραχώρηση από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου ενός γραφείου για την «στέγαση» του παγκόσμιου συμβουλίου.
Αποφασίστηκε παράλληλα το καλοκαίρι του 2010 να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρώτικης Νεολαίας αλλά και πως το επόμενο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στην Βόρειο Ήπειρο.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου