Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΑ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΜΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Έσοδα 25 δισ. σε 3 χρόνια αναζητά η κυβέρνηση
Σε κυνήγι για έσοδα 25 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες μεταφράζεται η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση -υπό την πίεση των Βρυξελλών- για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τριετίας και όχι τετραετίας όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Η αλλαγή αυτή στο χρονοδιάγραμμα για μείωση του ελλείμματος συνεπάγεται σκληρότερα μέτρα από αυτά που σχεδιάζονταν, με μεγαλύτερες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, "πάγωμα" μισθών και συντάξεων, αναστολή των φοροελαφρύνσεων που υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση και, το πιθανότερο, αναδρομική εφαρμογή πολλών από τα φορολογικά μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Παράλληλα, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα νωρίτερα από το β΄ εξάμηνο του έτους, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών σε όλες τις περιοχές και η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες, ακόμα και για τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φαίνεται ότι θα είναι αναπόφευκτες.

Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της κυβερνητικής οικονομικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
στόσο, ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 δεν αλλάζει, όμως τη διετία 2011 - 2012 η μείωσή του θα φτάσει τις 3 μονάδες κατά έτος, δηλαδή θα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων περίπου 7,5 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιμένει ότι "δεν θα ληφθούν σκληρά αλλά δίκαια μέτρα", ενώ η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζει πως "όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια πως θα χρειαστεί οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα".

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ

Για την απόφαση της Αθήνας να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενημερώθηκε ανήμερα των Φώτων επισήμως και το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τις ελληνικές αρχές γύρω από το περιεχόμενο και τα μέτρα του προσχεδίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Χθες οι κοινοτικοί συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα υπουργεία Απασχόλησης, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Ήδη επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομίας, με την κ. Κατσέλη να παρουσιάζει τις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου για την τόνωση της οικονομίας..............................====>>
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/563698/Article.aspx στο οποίο και αναρτήθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου