Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ.

Ζητώ Συγγνώμη για τη καθυστέρηση ανάρτησης. Στις 14-1-2010, έλαβα από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών το παρακάτω Δελτίο Τύπου, για την εκδήλωση τιμής, προς τον μεγάλο Ντίνο Κατσουρίδη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

___________

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ , τίμησαν τον μεγάλο κινηματογραφιστή Ντίνο Κατσουρίδη που εδώ και 60 χρόνια βρίσκεται πάντα μπροστά στις επάλξεις του Ελληνικού Κινηματογράφου. Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό το κοινό της εκδήλωσης παρακολούθησε την πρώτη προβολή της ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη «Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ». Ο Ντίνος Κατσουρίδης, γυρίζοντας 4 δεκαετίες πίσω ξενάγησε τους καλεσμένους του στην Αθήνα του ΄70 τότε που η περιβόητη «αντιπαροχή» εξαφάνισε την «αυλή» και μαζί της, κάθε άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Οι θεατές της βραδιάς περιπλανήθηκαν ανάμεσα στους «κινηματογραφικούς» και πραγματικούς χώρους, ζώντας την περιπέτεια κάθε ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη, αλλά και της Αθήνας μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια.

Προηγήθηκαν δύο κινηματογραφικά διηγήματα από την σπονδυλωτή ταινία «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση », « Η μακαρονάδα» και «Τι σου είναι οι διαδόσεις», που οι τότε κριτικοί της εποχής Γ. Μπακογιαννόπουλος και Κ. Σταματίου τα χαρακτήρισαν κομμάτια ανθολογίας ελληνικού κινηματογράφου.

Φίλοι και συνεργάτες μίλησαν για τον τιμώμενο όπως οι : Μίμης Πλέσσας, Βασίλης Βαφέας, Τάσος Ζωγράφος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Καβουκίδης, Τάκης Σπιριδάκης, Βάσια Τριφίλη, Ισαβέλλα Μαυράκη και πολλοί άλλοι που με συγκίνηση χαιρέτησαν τον μεγάλο κινηματογραφικό δημιουργό. Διαβάστηκαν θερμοί χαιρετισμοί του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και του Διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη καθώς και συγκινητικό ανέκδοτο κείμενο που είχε γράψει πριν φύγει από την ζωή ο Νίκος Νικολαΐδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Ανδρέας Θωμόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Θόδωρος Αδαμόπουλος, ο Τώνης Λυκουρέσης, ο Γιώργος Ζερβουλάκος, ο Πέτρος Μάρκαρης ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Τάσος Ζωγράφος η Αιμιλία Υψηλάντη, η Έφη Ροδίτη, η Βάσια Τριφίλη, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Βασίλης Βαφέας, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Περικλής Χούρσογλου, ο Κώστας Καπάκας, η διευθύντρια του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, ο Κώστας Νίτσος, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Ροζίτα Σόκκου, Γιώργος Πανουσόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Δημήτρης Μακρής, Γιάννης Οικονομίδης, Ανδρέας Τύρος, Κλεόνη Φλέσσα, Μιχάλης Αναστασίου, Κώστας Εφραιμίδης, Νίκος Σέκερης, Νίκος Περάκης, Ηλίας Γιαννακάκης, Άγγελος Σιδεράτος, Μάνος Ευστρατιάδης, Βασίλης Κεσίσογλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κώστας Χαραλάμπους, Μαργαρίτα Μαντά, Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου, Θανάσης Αρβανίτης, Λένα Γρηγορίου, Κωστής Γκίκας, Μαρία Φαϊτά, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Τζάνερης, Τάκης Ζερβουλάκος, Γιάννα Σπυροπούλου, Σεραφείμ Φυντανίδης, Τάκης Σακελλαρίου, Θάνος Λαμπρόπουλος, Γεωργία Γρηγορίου, Σπύρος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος Κινηματογραφικών Λεσχών Θάνος Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος καθώς και άλλοι πολλοί.

Τα αφιερώματα των Ελλήνων Δημιουργών στον Ιανό συνεχίζονται από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 με αφιέρωμα στον Γρηγόρη Γρηγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου