Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ ΜΕ ΜΠΟΓΙΑ!!! ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον..τοίχο
Με τα χρώματα και τα σχήματα της θάλασσας «ντύθηκε» το τοιχίο αντιστήριξης του Παντοκράτορα Πρέβεζας από τις ομάδες που συμμετείχαν στο δεύτερο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γκράφιτι που διοργανώθηκε στην παραλία το Σάββατο και την Κυριακή από τον Σύλλογο Παντοκράτορα και τον Δήμο της Πρέβεζας.
Περίπου 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα αποτύπωσαν στον γκρίζο τοίχο την δική τους «Θάλασσα» δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα που είναι ορατό από όλη την παραλία.
νέοι και οι νέες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου(με τον μικρότερο να είναι μόλις 11 χρονών) δούλεψαν σκληρά όλο το Σαββατοκύριακο και κατάφεραν –ανεξάρτητα από την απόφαση της κριτικής επιτροπής –να είναι όλοι νικητές.
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την συμμετοχή δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντοκράτορα Σταύρος Βλάχος ο οποίος ευχαρίστησε όλες τις ομάδες που προσπάθησαν –και κατάφεραν- να αποτυπώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την «Θάλασσα» που ο κάθε καλλιτέχνης έκρυβε μέσα του. «Καταφέραμε να απενοχοποιήσουμε το Γκράφιτυ και να το διαχωρήσουμε από τους βανδαλισμούς» τόνισε ο κ.Βλάχος σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ολόκληρη τέχνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στους νέους. «Θέλουμε να σπάσουμε την βανδαλιστική πλευρά που προωθείται από κάποιους» σημειώνει ο κ.Βλάχος υπογραμμίζοντας ότι το σωστό Γκράφιτυ της αντίστασης δίνει μηνύματα τέτοια που πολλές φορές ξεσήκωσαν ολόκληρους λαούς. Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα και Δήμος Πρέβεζας έδωσαν την αφορμή στους 16 γκραφιτίστες να ζωντανέψουν τις ξερές τσιμεντένιες επιφάνειες και αυτή θα είναι μόνο η αρχή. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, προαναγγέλει την παραχώρηση και άλλων χώρων του Δήμου στους καλλιτέχνες του Γκράφιτυ έτσι ώστε οι βανδαλισμοί να δώσουν την…θέση τους στην δημιουργία.
Σύμφωνα με τον κ.Κλάπα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν, την δημιουργική πλευρά των νέων ανθρώπων. Σε μια μάλιστα πόλη όπου οι βανδαλισμοί αποτελούν πληγή οι καλλιτέχνες αυτοί ήρθαν να αποδείξουν ότι τα χρώματα στους τοίχους, όταν χρησιμοποιούνται σωστά ,μπορούν να αποτελέσουν ολόκληρη τέχνη. Τα έργα που κατασκεύασαν οι δημιουργοί, θα περαστούν με ειδικό βερνίκι έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν από την διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει το θαλασσινό νερό. Ηδη μάλιστα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το επόμενο Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει κεντρικό μήνυμα κάποιο οικολογικό θέμα.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα από την Λάρισα ενώ διακρίσεις έλαβαν ακόμη ομάδες από την Θεσσαλονίκη , την Πρέβεζα και άλλες περιοχές.
Τις εντυπώσεις όμως κερδισαν οι πιο μικροί Γκραφιτίστες (με τον τζούνιορ να είναι μόλις 11 χρονών) οι οποίοι «είδαν» στο θέμα τους Φεστιβάλ μια νεκρή θάλασσα με ψάρια που δεν τα ζηλεύουν ούτε οι γάτες! Οι μικροί καλλιτέχνες Νίκος Βλάχος, Κλινάκης Γιώργος και Κίκερης Γιάννης δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι από την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ δηλώνοντας ότι το ίδιο θα κάνουν και τις επόμενες χρονιές…Τα βραβεία απονεμήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενώ στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι ζωγράφοι Δημήτρης Μπέκας και Κώστας Καλέντζης και ο αγιογράφος Γιώργος Τριανταφυλλίδης.
Αναρτήθηκε από epirusgate.blogspot.com
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ
Το epirousgate είναι ένα από τα καλύτερα και πλέον δραστήρια blog στο χώρο της ενημέρωσης, γι αυτό μου αρέσει πότε πότε να το συμπληρώνω και με ευχαριστεί που το δέχεται
Λοιπόν στο παραπάνω πολύ καλό ρεπορτάζ, μου έκανε κακή εντύπωση η δήλωση ενός των διοργανωτών, οι φαιδροί πάγκοι και η αιώνια ασχήμια του τσιμέντου, που θα παραμείνει να ζητωκραυγάζει, μόλις αποσυρθούν οι πάγκοι και οι χαρτοπίνακες.
ΝΑΙ προσπάθησαν τα παιδιά, αλλά αυτό που έγινε δεν έχει καμιά σχέση με γκράφιτι. Τα παιδιά που "αθλούνται" στο γκράφιτι, θέλουν να ουρλιάξουν για τα κακώς κείμενα. Θέλουν να σβήσουν τις ασχήμιες με μπογιά. Θέλουν τη λευτεριά της σκέψης τους. Αν αυτά δεν υπάρχουν στις παραπάνω "δημιουργίες" να μη μιλάμε για γκράφιτι, γιατί οι ψευτοπερήφανοι της κουλτούρας, θα φωτογραφηθούν για να κλέψουν τη "δόξα" κάποιων παιδιών και θα πετάξουν βάνδαλα τις κινητές δημιουργίες στους κάδους. Το τσιμέντο θα συνεχίζει να επιδεικνύει άσεμνα τη κυριαρχία της λερωμένης φωλιάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου