Οι ελλείψεις σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό στο ΙΚΑ Βόλου προκαλούν “ασφυξία” στη λειτουργία των ιατρείων και απίστευτη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους κατά την περίοδο μάλιστα του καλοκαιριού, αφού στις ελλείψεις προστίθενται και οι άδειες που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.
Σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως οδοντίατρος, οφθαλμίατρος αλλά και ωτορινολαρυγγολόγος, οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και ένα μήνα, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού για να εξεταστούν, ενώ για τους δερματολόγους εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες η λίστα αναμονής πολλές φορά ξεπερνά και τις είκοσι ημέρες. “Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός στις άδειες των γιατρών για να λειτουργούν καλύτερα τα ιατρεία και εμείς να μην ταλαιπωρούμαστε» υποστηρίζουν οι ασφαλισμένοι, που ζητούν εάν υπάρχει ανάγκη και σε έκτακτες περιπτώσεις ορισμένα περιστατικά να εξετάζονται ως επείγοντα. Ως χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις που μπορεί να εξεταστούν εκτός λίστας είναι κυρίως όσες αφορούν σε ραντεβού με διαβητολόγο.“Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Διαβητολόγος στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας δεν υπάρχει και στο Βόλο είναι αρκετά δύσκολο να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς.
Υπάρχουν μάλιστα φορές που από τη στιγμή που ο ασθενής θα αποφασίσει να καλέσει το 184 για να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού, χρειάζεται ακόμη και δέκα ημέρες να περιμένει για να το οριστικοποιήσει."Δυστυχώς η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε ορισμένες ειδικότητες δεν έχει ακόμη μειωθεί όσο θα έπρεπε. Για κάποιες ειδικότητες μπορεί να σου κλείσουν ραντεβού έπειτα από δέκα ή 20 ημέρες. Προσωπικά χρειάστηκα να περιμένω αρκετές φορές για να καταφέρω να εξεταστώ για το σάκχαρο και να γράψω τα φάρμακά μου", τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ι.Μ., χρόνια διαβητική.Υποχρεώθηκε μάλιστα αρκετές φορές να καταφύγει σε παθολόγο για την συνταγογράφηση, διότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Ελλείψεις επίσης παρατηρούνται στους οδοντιάτρους, αφού από τις 11 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν 7, σε οφθαλμιάτρους, αφού σε σύνολο 6 θέσεων έχουν καλυφθεί οι τέσσερις θέσεις, αλλά και σε ορθοδοντικούς, αφού από τους 5 συνολικά που έπρεπε να υπάρχουν, απασχολείται μόνο ένας.Στη Νομαρχιακή Μονάδα απασχολούνται πέντε μικροβιολόγοι, πέντε ορθοπαιδικοί, οκτώ παιδίατροι από τους εννιά που προβλέπονται, εννιά καρδιολόγοι, παρά το γεγονός ότι αρχικά προβλέπονταν 7, δύο ενδοκρινολόγοι, δύο ρευματολόγοι, ένας γαστρεντερολόγος, ένας κυτταρολόγος και ένας ψυχίατρος. Από τους τέσσερις ακτινολόγους που προβλέπει το οργανόγραμμα για το ΙΚΑ Βόλου υπηρετούν δύο, ενώ έχουν πληρωθεί οι τέσσερις θέσεις σε γυναικολόγους, οι πέντε σε μικροβιολόγους, οι τέσσερις σε νευρολόγους.
Όσον αφορά στο υγειονομικό προσωπικό αντίστοιχα έπρεπε σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΙΚΑ να απασχολούνται δύο φαρμακοποιοί και υπηρετεί ένας, χημικοί βιοχημικοί προβλέπονται δύο υπηρετεί ένας, στον τομέα νοσηλευτική - μαιευτική προβλέπονται στο οργανόγραμμα 25 θέσεις, έχουν καλυφθεί 21 θέσεις, για επισκέπτες υγείας προβλέπονται πέντε θέσεις, απασχολούνται τέσσερις, φυσιοθεραπευτές προβλέπονται επτά και απασχολούνται πέντε. Παράλληλα από τις πέντε θέσεις Τ.Ε Ραδιολογίας έχουν καλυφθεί οι 2, στον κλάδο Τ.Ε Ιατρικών Εργαστηρίων από έξι θέσεις καλύπτονται μόνο 4, στον κλάδο Τ.Ε Οδοντοτεχνιτών από 3 θέσεις έχουν καλυφθεί οι δύο, Τ.Ε Κοινωνικής Εργασίας υπάρχει μία θέση που έχει καλυφθεί, Δ.Ε Βοηθών Νοσοκόμων από τις 18 θέσεις που προβλέπονται απασχολούνται μόνο 8 θέσεις, Δ.Ε Νοσοκόμων Τραυματιοφορέων από 2 θέσεις δεν έχει ενεργοποιηθεί καμία, Δ.Ε Χειριστών Ιατρικών Συσκευών είναι ενεργοποιημένες και οι έξι θέσεις, Δ.Ε Υπαλλήλων Φαρμακείου απασχολούνται 3 υπάλληλοι, Δ.Ε Βοηθών Ιατρικών από τις 6 θέσεις απασχολούνται 3 υπάλληλοι.Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Αναρτήθηκε από magnitis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου