Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΚΑΡΑΜ ΑΝΛΗ ΜΠΑΜΠΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ BLOG "ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ"

Δίκαιη τιμωρία

Με την ονομασία Χαρακίρι, ή Σεπούκου, ονομάζεται ο ιαπωνικός τελετουργικός τύπος αυτοκτονίας που καθιερώθηκε από τους Σαμουράι ως μοναδική επιτρεπτή διέξοδο σε περίπτωση ήττας ή ατίμωσης.
Σύμφωνα με το τελετουργικό αυτό ο προς αυτοκτονία στρέφεται προς τον Ήλιο και γονατίζοντας σύρει το σπαθί του, το οποίο και στη συνέχεια καρφώνει στη κοιλιακή του χώρα.
Ο τρόπος αυτός φέρεται ν΄ αποτελεί κωδικοποιημένη ηθική συμπεριφορά από το λεγόμενο "μπουσίντο" που αποτελεί τον ηθικό κώδικα των Σαμουράι και ειδίκότερα της υψηλής ελίτ αυτών που ονομάζεται "μπούσι" (αριστοκράτες πολεμιστές).
Η απόφαση Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί πολιτικό χαρακίρι και είναι η δίκαιη τιμωρία του.
Το 2004 είχε μια μεγάλη ευκαρία. Λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό, που είχε σιχαθεί τη διαφθορά της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και διαλυμένη αξιωματική αντιπολίτευση: Ο Παπανδρέου με θαμπό δαχτυλίδι, ο Βενιζέλος να θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και ο "Κανένας" πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Πώς διαχειρίστηκε τη δύναμή του; Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το ομολόγησε ο ίδιος στο διάγγελμά του για τις εκλογές. Μίλησε για προβλήματα και παραλείψεις που είχε όμως διαπιστώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2004.
Έθεσε και πάλι στόχους που είχαν τεθεί από τον ίδιο στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα αυτά που έλεγε αφορούσαν τη δική του περίοδο διακυβέρνησης.
Δεν ήταν τόσα χρόνια πρωθυπουργός; Ποιος τον εμπόδισε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και χρειάζεται τώρα νωπή λαϊκή εντολή;
Ψεύτικες υποσχέσεις, παιχνίδια με τους θεσμούς, αδράνεια, πελατειακές σχέσεις, κουμπάροι, καταστροφές χαρακτήρισαν την εξουσία Καραμανλή και ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν κατάλαβε ή δεν ήθελε να καταλάβει πόσο απογοήτευσε τον ελληνικό λαό.
Τώρα ο πανίσχυρος πρωθυπουργός, ο "καταλληλότερος" έχει χάσει τη δύναμή του. Οι γαλάζιοι κατακτητές του δημοσίου που αντικατέστησαν τους πράσινους (οι οποίοι επιστρέφουν), ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι, αφού χάνουν ένα εξάμηνο εξουσίας επιπλέον. Πονούν που τελειώνει το φαγοπότι και ξεχνούν ότι το τραπέζι τους το έστρωσε ο κ. Καραμανλής.
Δυστυχώς για τη χώρα ο πρωθυπουργός αποδείχτηκε λίγος. Εξαπάτησε τους πολίτες, επέτρεψε στα κομματικά παράσιτα να αποκτήσουν ισχύ τέτοια ώστε να τον βρίζουν τώρα που πρόκειται να χάσουν τα προνόμιά τους, άφησε τους κουμπάρους να αλωνίζουν, δεν συγκρούστηκε με συμφέροντα, δεν πήρε μέτρα υπέρ των ανίσχυρων και αθέτησε τις υποσχέσεις που μοίραζε στις προεκλογικές περιόδους, με τις οποίες πήρε δύο φορές εντολή από τον ελληνικό λαό.(2004 και 2007).
Ο Σαμουράι που αυτοκτονεί συνήθως αποκεφαλίζεται απο ένα φιλικό του πολεμιστή την στιγμή του πόνου. Και από "φιλικούς πολεμιστές" στη ΝΔ άλλο τίποτα. Τους είδαμε στα κανάλια εδώ και αρκετές ημέρες άλλοι να στηρίζουν την πρόθεσή του Καραμανλή να πάμε σε πρόωρες εκλογές και άλλοι να διαφωνούν, αλλά όλοι να θέλουν το κεφάλι του.

Επιμέλεια: Μάνος Χωριανόπουλος
Αναρτήθηκε από τον "ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου