Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ B.B.C. ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Page last updated at 16:38 GMT, Monday, 17 August 2009 17:38 UK

Χώρα προφίλ: Μακεδονία

Map of Macedonia

H Μακεδονία είχε γλιτώσει τh βία μεταξύ των εθνοτήτων που μαινόταν αλλού στα Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ήρθε κοντά σε εμφύλιο πόλεμο πριν από μια δεκαετία μετά την ανεξαρτησία.

Αλβανοί Αντάρτες έκαναν σταδιακά μια εξέγερση στις αρχές του 2001, απαιτώντας μεγαλύτερη δικαιώματα για την εθνοτική αλβανική μειονότητα. Η σύγκρουση δημιούργησε ένα κύμα των προσφύγων και των ανταρτών που απαιτούσαν εδαφικά κέρδη.

Επισκόπηση

Μετά από μήνες αψιμαχιών, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ άδωσαν υποστήριξη, να ενεργοποιηθεί ο πρόεδρος, Μπόρις Τραϊκόφσκι, για να έρθουν σε συμφωνία ειρήνης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Οχρίδας, οι αλβανοί αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους, σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη αναγνώριση δικαιωμάτων των Αλβανών μέσα σε ένα ενιαίο κράτος.

Worker harvesting grapes
Μακεδονίας είναι μια υποψήφια
για ένταξη στην ΕΕ

Η επιβεβαίωση των Αλβανικών δικαιωμάτων επισημοποιήθηκε στις τροποποιήσεις του συντάγματος, που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2001. Αλβανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Τον Αύγουστο του 2004, το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για επαναχάραξη των τοπικών ορίων και έδωσε στους Αλβανόφωνους, ενισχυμένη τη τοπική αυτονομία, σε περιοχές όπου κυριαρχούν.

Η αναγνώριση της προόδου της δημοκρατίας από το χείλος του εμφυλίου πολέμου ήρθε τον Δεκέμβριο του 2005, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταστεί υποψήφια για ένταξη. Η ΕΕ έχει καλέσει Μακεδονίας να πατάξει τη διαφθορά ενόψει των ενταξιακών συνομιλιών.

Το όνομα της χώρας παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αναφέρεται ακόμη επισήμως ως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Η Διεθνής αναγνώριση της διαίρεσης της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, το 1991, πραγματοποιήθηκε με την αποδοχή των ελληνικών φόβων, ότι το όνομά της, υπονόησε εδαφικές διεκδικήσεις προς τη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Η Ελλάδα ανακάλεσε έναν διετή αποκλεισμό εμπορίου, μόνο αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία το 1995.

Και το 2008, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προσκαλέσουν την Αλβανία και την Κροατία να γίνουν μέλοι της συμμαχίας. Αλλά η Ελλάδα μπλοκάρει την πρόσκληση της Μακεδονίας, λόγω της διαφοράς για το όνομα της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η Μακεδονίας αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της ονομασίας της προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Γεγονότα

  • Πλήρες όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (που απαριθμούνται από τον ΟΗΕ ως η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)
  • Πληθυσμός: 2 εκατομμύρια (ΟΗΕ, 2008)
  • Πρωτεύουσα: Σκόπια
  • Έκταση: 25.713 τετραγωνικά χιλιόμετρα (9.928 τετραγωνικά μίλια)
  • Σημαντικές γλώσσα: Σλαβομακεδονικά, Αλβανικά
  • Σημαντικές θρησκεία: Χριστιανισμός, Ισλάμ
  • Προσδόκιμο ζωής: 72 ετών (άνδρες), 77 ετών (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική μονάδα: 1 δηνάριο = 100 Deni
  • Κύρια εξαγωγές: Ενδύματα, σιδήρου και χάλυβα
  • Κεφαλήν ΑΕΕ: US $ 3.460 (Παγκόσμια Τράπεζα, 2007)
  • Internet domain:. Mk
  • Κωδικός κλήσης: +389

Ηγέτες

Εκλεγμένου Προέδρου: Gjorge Ivanov

Mr Ivanov aims at making Macedonia's long-standing dispute with Greece his priority.
Η επίλυση των διαφορών της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα θα είναι προτεραιότητα για τον κ. Ivanov

Το ακαδημαϊκό πολιτικός επιστήμονας Gjorge Ivanov επελέγη ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές από το συντηρητικό VMRO-DPMNE, το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.

Αυτός οδήγησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας Μάρτιο του 2009 με 35 τοις εκατό των ψήφων. Ο υποψήφιος Σοσιαλδημοκρατών Ljubomir Frckoski ήρθε δεύτερο με 20 τοις εκατό. Ο κ. Ivanov νικήσει κ. Frckoski άνετα στον δεύτερο γύρο τον Απρίλιο με 63 τοις εκατό των ψήφων, και αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ως προέδρου στις 12 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κ. Ιβανόφ είπε ότι θα κάνει την επίλυση μακρόχρονη διαμάχη της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα του προτεραιότητα, και θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελλάδα για το σκοπό αυτό.

Γεννήθηκε το 1960, ο κ. Ivanov είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Ο προκάτοχός του, σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2004, κέρδισε τον έπαινο στη Δύση για την υποστήριξη της συμφιλίωσης με τη σημαντική αλβανική μειονότητα.

Οι πρόεδροι της Μακεδονίας εκλέγεται άμεσα για μια πενταετή θητεία. Ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο.

Πρωθυπουργός: Nikola Gruevski

PM Nikola Gruevski
Νίκολα Γκρουέφσκι επιμένει όνομα της χώρας δεν θα αλλάξει

Νίκολα Γκρουέφσκι, ηγέτη του κεντροδεξιού VMRO-DPMNE, είχε ζητηθεί πρώτα για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές τον Ιούλιο του 2006. Ο απερχόμενος συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Η δημοσκόπηση του 2006 θεωρήθηκε ως μια δοκιμασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας που έληξε μια εθνοτική αλβανική εξέγερση το 2001, και υπήρξε ανακούφιση όταν πέρασε από σχετικά ειρηνικά.

Κόμμα του πρωθυπουργού κέρδισε 44 έδρες στην 120 εδρών και πήγε για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μέσω μιας συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών και των τριών μικρών κομμάτων.

Ο κ. Γκρουέφσκι ζήτησε νέες εκλογές το 2008, μετά την είσοδο του ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ έχει αποκλειστεί από την Ελλάδα. Το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές με άνεση, αν και τις καταγγελίες των παρατυπιών που οδήγησε στην εκ νέου τρέχει σε αλβανόφωνων περιοχών.

Κύριες προτεραιότητες του έχουν την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι σημαντικό για μένα να Μακεδονίας ενταχθεί στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός είναι πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ερασιτέχνης πυγμάχος και ηθοποιός στάδιο.

Media

Το Σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία του λόγου και της πρόσβασης στις πληροφορίες. Δημόσια τηλεόραση, η οποία έχει τρία εθνικά κανάλια, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από ιδιωτικά δίκτυα.

Τα Media καταστήματα χωρίζονται έντονα κατά μήκος εθνικών γραμμών, με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε το Freedom House, το 2008.

Εμπορική τηλεόραση κυριαρχεί τις ειδικότητες, a 2008 χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ανέφερε η έκθεση, που περιγράφει την αγορά των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, όπως υπερπλήρεις, με περισσότερα από 100 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Οι περισσότεροι τοπικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ήταν «ελάχιστα σωζόμενα" οικονομικά.

Αλλά η έκθεση ανέφερε κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει «προοδευτική» νομοθεσία μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα η χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Υπήρχαν περίπου 900.000 χρήστες του Διαδικτύου μέχρι τον Ιούλιο του 2008, περίπου το 44 τοις εκατό του πληθυσμού (Internetworldstats).

Ο Τύπος

  • Nova Makedonija - επιχορηγούμενες από το κράτος καθημερινά
  • Ουτρίνσκι Βέσνικ - ιδιωτικού, καθημερινά
  • Dnevnik - ιδιωτικού, καθημερινά
  • Vreme - ιδιωτικού, καθημερινά
  • Vecer - επιχορηγούμενες από το κράτος καθημερινά
  • Makedonija Denes - ιδιωτικού, καθημερινά
  • Vest - ιδιωτικού, καθημερινά
  • Fakti - Αλβανική γλώσσα
  • Forum - εβδομαδιαία
  • Aktuel - ιδιωτικού, νέα εβδομάδα
  • Focus - ιδιωτικού, εβδομαδιαία
  • Έναρξη - εβδομαδιαία πολιτική

Τηλεόραση

  • MTV - κρατικής ιδιοκτησίας, λειτουργεί τρία εθνικά δίκτυα και δορυφορικού δικτύου
  • A1 - ιδιωτικού τομέα, εθνικούς
  • Sitel TV - ιδιωτικού τομέα, εθνικούς
  • Kanal 5 - ιδιώτης

Ραδιόφωνο

Ειδησεογραφικά Πρακτορεία

ΠΗΓΗ: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1067125.stm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου