Μία από τις αγαπημένες ενασχολήσεις των κάθε λογής πανεπιστημιακών (και όχι μόνον) στη χώρα μας είναι η συμμετοχή σε επιτροπές, η οποία φυσικά δε γίνεται με το αζημίωτο. Ειδικά οι επιτροπές που υποτίθεται ότι θα ελέγξουν τα κολέγια είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δε γίνονται για να ζητηθούν μίζες προκειμένου να δοθούν οι πολυπόθητες άδειες.
Θα ήταν αστείο άλλωστε να πιστέψει κανείς ότι ο οποιοσδήποτε "έλεγχος" του ελληνικού κράτους θα γίνει προκειμένου να αποδώσει πραγματικά. Ακόμα πιο αστείο είναι το γεγονός ότι το κράτος έχει αποτύχει να προβεί στην αξιολόγηση των κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία ανθίστανται σθεναρά σε όποια προσπάθεια αξιολόγησης.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της γελοιότητας που δυστυχώς χαρακτηρίζει το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα, η ΠΟΣΔΕΠ δια του προέδρου της Νικόλαου Σταυρακάκη απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της στις επιτροπές που θα ελέγχουν τα κολέγια, σύμφωνα με την επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
Μετά την προχθεσινή παραίτηση του συναδέλφου Καθηγητού Θεόδωρου Φορτσάκη – Προέδρου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων (Νόμος 3696/2008, Άρθρο 13) και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους λόγους παραίτησης, ζητάμε ο ορισμός του μέλους ΔΕΠ καθώς και του αναπληρωτή του στην εν λόγω Επιτροπή να γίνεται μετά από κοινή απόφαση από της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και της Συνόδου Πρυτάνεων.Ο εκπρόσωπος λοιπόν ενός χώρου που χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας ισχυρίζεται ότι θα μεταφέρει τις αρχές αυτές στο χώρο των κολεγίων. Αλήθεια, ο τραγικός καθηγητίσκος του ΕΜΠ θεωρεί ότι ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως το ALBA ανήκουν στη "μεταλυκειακή και προπανεπιστημιακή εκπαίδευση και κατάρτιση"; Το πιθανότερο είναι όταν η επιτροπή του πάει στο ALBA να βάλει τα κλάματα!
Θεωρούμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ αλλά και η Σύνοδος Πρυτάνεων έχουν άμεσο ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε επιτροπές, που αφορούν όλο το φάσμα των διαδικασιών εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ας σημειωθεί ότι σε αυτό το πνεύμα ήδη συμμετέχουμε και οι δύο φορείς τόσο στο ΕΣΥΠ (ΣΑΠΕ) –Ανωτάτη Εκπαίδευση- όσο και στο ΣΠΔΕ -Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας στην κατά το δυνατόν αρτιότερη συγκρότηση του νεοπαγούς αυτού μορφώματος στη ζώνη της μεταλυκειακής και προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Με Τιμή, Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης Καθηγητής Ε.Μ.Π.
http://educationingr.blogspot.com/2009/09/blog-post_27.html (Σωστόοοοος!)
Αναρτήθηκε από ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου