ΠΗΓΗ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
>>>>>>>>> http://www.kis.gr/index.php/2008-10-31-15-51-05/2009-05-26-10-36-29/341-0001.html
>>>>>>>>> http://www.kis.gr/index.php/2008-10-31-15-51-05/2009-05-26-10-36-29/341-0001.html
Από 15 έως 17 Φεβρουαρίου 2009 έγινε στο Λονδίνο, διεθνές Συνέδριο με θέμα την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Διακοινοβουλευτική Σύμπραξη για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, του Βρετανικού Κοινοβουλίου (ICCA) και το Community SecurityTrust (CST), οργανισμό που εργάζεται για την προστασία των Εβραίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας.
Σχεδόν 100 νομοθέτες από 35 χώρες, πολλοί βουλευτές της Ε.Ε., των Η.Π.Α., του Καναδά, της Ν. Αμερικής, του Ισραήλ, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών Εβραϊκών Οργανισμών, συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να αναπτύξουν στρατηγικές για την καταπολέμηση της «αυξανόμενης απειλής του αντισημιτισμού».
Κατά τη διάσκεψη κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στο υπουργείο Εξωτερικών, οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν με εμπειρογνώμονες με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν περισσότεροι από δέκα υπουργοί, μέλη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., αρκετοί υφυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Λόρδου Malloch-Brown. Στο Συνέδριο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη κ. Αλέξανδρο Φίλωνα που είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του TaskForce για τη Διεθνή Συνεργασία για την Εκπαίδευση, τη Μνήμη και την Έρευνα του Ολοκαυτώματος. Επίσης, αντιπροσωπεία του ελληνικού εβραϊσμού, αποτελούμενη από τους πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Κ.Ι.Σ κ. Μ. Κωνσταντίνη και Δ. Σαλτιέλ, έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο.
Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές και συναντήθηκαν με διεθνείς εμπειρογνώμονες από ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς επιβολής του νόμου, καθώς και με ειδικούς σε θέματα πληροφορικής και ασφάλειας. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα δράσης για να αντιμετωπίσουν τον αντισημιτισμό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως κλιμακούμενη παγκόσμια απειλή.
Εκφάνσεις αυτής της απειλής είναι οι επιθέσεις, όπως αυτή κατά του κέντρου της Εβραϊκής Κοινότητας στη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη το Νοέμβριο, το φυλετικό μίσος και η άρνηση του Ολοκαυτώματος, όπως διαδίδεται από το διαδίκτυο και άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών DavidMiliband είπε χαρακτηρισιτκά: «Ο αντισημιτισμός υπάρχει εδώ και χιλιετίες, αλλά με την πάροδο των χρόνων μεταλλάσσεται και αποκτά νέους τρόπους έκφρασης. Σήμερα προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και αψηφά τα σύνορα. Η εποχή του ίντερνετ, με τα πολλά πλεονεκτήματά της, έχει το μειονέκτημα ότι επιτρέπει στο μίσος να ταξιδεύει πιο γρήγορα και πιο μακριά από ποτέ. Οι σύγχρονες και καινοτομικές λύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Το ίδιο και η διεθνής συνεργασία».
Δεδομένης της αυξανόμενης κλίμακας και εμβέλειας του Αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, ο Λόρδος Malloch-Brown ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει την πολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ από τις επικρίσεις που στρέφονται κατά των ίδιων των Εβραίων».
Δριμύ μήνυμα κατά του Αντισημιτισμού έδωσε με την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας FrancoFrattini, ο οποίος αναφέρθηκε στα «ύπουλα προσωπεία», όπως ο αντι-σιωνισμός και η αδόκιμη κριτική στο Κράτος του Ισραήλ, μέσω των οποίων εκφράζεται ο νέος αντισημιτισμός. Εκτενή και σαφή αναφορά έκανε ο F. Frattini στο δικαίωμα του Ισραήλ στην υπεράσπισή του, ασκώντας παράλληλα κριτική στη σχετική στάση της Ε.Ε. «Η Ευρώπη τραύλιζε κατά το παρελθόν όταν επρόκειτο για την υποστήριξη του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ. … η Ιταλική Κυβέρνηση ήταν απόλυτα σαφής: Καταδίκασε απερίφραστα κάθε εκδήλωση Αντισημιτισμού και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευτεί από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται εναντίον της επικράτειάς του. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση απέρριψε κάθε μορφή διαλόγου με τη Χαμάς, η οποία εμμένει στο χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως ακριβώς αναγνωρίζεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποτελέσει νόμιμο πολιτικό συνομιλητή που θα εκπροσωπεί μια δεύτερη Παλαιστινιακή οντότητα. Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τη Χαμάς». Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο Ντάρμπαν, στη σημασία της εκπαίδευσης για τη διατήρηση της Μνήμης.
Στο Συνέδριο μίλησαν επίσης εκ μέρους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ο εκτελεστικός διευθυντής David Harris και ο AndrewBaker υπό την ιδιότητά του ως εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό, ο Αρχιραββίνος της Μ. Βρετανίας JonathanSachs, κ.ά.
Η ICCA αποτελεί πλαίσιο-ομπρέλα, κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται μέλη εθνικών κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται ενεργά και αναλαμβάνουν δράση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Η ίδρυσή της ανακοινώθηκε κατά την ετήσια Συνέλευση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2008 στο Ισραήλ.
Οι δύο βασικοί ιδρυτές της ICCA είναι ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος JohnMann, ο οποίος προεδρεύει της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Πάταξη του Αντισημιτισμού και ο Καναδός βουλευτής και τέως υπουργός Δικαιοσύνης IrwinCotler.
Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν σχετική διακήρυξη για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.
>>>>>>>>> Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Μερικά από τα κυριότερα σημεία
Αναμέτρηση με τον Αντισημιτισμό
- Οι Βουλευτές θα καταδεικνύουν δημόσια, θα προκαλούν και θα απομονώνουν πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο μίσος εναντίον των Εβραίων και στοχεύουν κατά του Κράτους του Ισραήλ ως Εβραϊκή συλλογικότητα.
- ............................................................................................................................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου