Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ

Το Σούλι αντιστέκεται στον Καλλικράτη.
Να διατηρηθεί η ιστορική κοινότητα ζητάει ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών.

Να διατηρηθεί η κοινότητα
Σουλίου, και όχι να δημιουργηθεί ένας νέος δήμος με έδρα την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ζητεί με επιστολή του στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Δημήτριος Κ. Μπότσαρης, εκπρόσωπος του Συλλόγου των Απανταχού Σουλιωτών.
Η Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση προσφέρει για άλλη μια φορά το πρώτο της θέμα στον e-ανταποκριτή, δηλαδή σε όλους εσάς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριοι,
Εκπροσωπώντας το Σύλλογο των Απανταχού Σουλιωτών, επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω τα ακόλουθα και να παρακαλέσω για τη κοινοποίησή τους:
Όπως θα γνωρίζετε, η ελληνική Κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου, προωθεί την μεταρρύθμιση του χάρτη των Δήμων, Κοινοτήτων, Νομαρχιών και Περιφερειών της χώρας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μέσω του οποίου προτείνεται η κατάργηση της ανεξάρτητης Κοινότητας Σουλίου και η ενσωμάτωσή της στον υπό σύσταση, νέο Δήμο Σουλίου με έδρα τη Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Ιστορικά, θα είναι η μεγαλύτερη ταπείνωση και προσβολή, τόσο των ένδοξων, απροσκύνητων και ανίκητων Σουλιωτών, όσο και των σημερινών απανταχού απογόνων τους, το να υπαχθούν εκτός των άλλων, εκεί που κάποτε έδρευε ο τοπικός αγάς (παρά τη θέληση των τότε κατοίκων της), υποβαθμίζοντας όλο το νόημα της θυσίας τους, και υποβιβάζοντας ταυτόχρονα την αξία μνήμης των αγώνων τους.
Κατά τη ταπεινή μας άποψη, θα είναι το «κύκνειο άσμα» του ηρωικού Σουλίου και των γενναίων κατοίκων του, που στα χρόνια της σκλαβιάς υπό τον Οθωμανό κατακτητή, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, εν προκειμένω την ίδια τους τη ζωή, παραμένοντας πάντοτε ο λαμπρός Φάρος της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας.
Έθεσαν έτσι τις βάσεις για την Επανάσταση του '21', γενόμενοι οι ίδιοι προσάναμμα στην επαναστατική φλόγα που άναψε σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι μπόρεσαν να αποτινάξουν το φοβερό και αβάσταχτο τουρκικό ζυγό, ελευθερώνοντας τη Πατρίδα μας, την οποία απολαμβάνομε όλοι μας σήμερα.

Η Κοινότητα Σουλίου από της ιδρύσεώς της και μέχρι σήμερα, ήταν πάντοτε οικονομικά τακτοποιημένη, χωρίς κανένα χρέος και ποτέ δεν απασχόλησε το Κράτος.
Μοναδικός της πάντα στόχος ήταν και είναι, το να βγάλει τον ιερό και ηρωικό αυτό τόπο από την αφάνεια και τη λήθη, που το έχουν εγκαταλείψει οι όποιοι αγνώμονες.
Η ένταξη της Κοινότητας Σουλίου στο νέο δήμο, μας προϊδεάζει εκτός των άλλων και για οικονομική δυσπραγία, κάθε οικονομικής ενίσχυσης έργων και άλλων αναγκών που θα αφορούν το σημερινό Σούλι, καταδικάζοντάς το έτσι, σε πλήρη μαρασμό.
Σημαντικούς λόγους διατήρησής της αποτελούν το ότι είναι ορεινή κοινότητα, συντρέχουν εθνικοί και ιστορικοί λόγοι διατήρησής της, (οι «γείτονες» κάθε λίγο ανακινούν θέματα Τσαμουριάς κ.ά.) και προβλέπεται στη «2η Προϋπόθεση του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης» όπου αναφέρεται σαφέστατα ότι:
«Θα πρέπει να προηγηθεί ο σχεδιασμός των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά, καθώς και κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών για να αποφευχθούν συνενώσεις, που θα υπαγορεύονται από κομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια», όπως ψηφίστηκε από την ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο του 2010.

Το Σούλι, του πρέπει να παραμείνει μια ανεξάρτητη Κοινότητα-Σύμβολο, ή όπως αλλιώς θελήσουν να το ονομάσουν και ίσως αργότερα τιμώντας το, να μετονομαστεί σε Ιστορικό Σούλι, διασφαλίζοντας έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανάδειξη των ιστορικών αξιών του Τετραχωρίου και των αγωνιστών του, μέσα από τη δημιουργία ενός τοπικού μουσειακού και πολιτιστικού χώρου, για τη διατήρηση και προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη πρόοδο της περιοχής γενικότερα.

Οι Απανταχού ανά την Ελλάδα σημερινοί απόγονοι των Σουλιωτών, οι οποίοι σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις νεωτέρων ιστορικών ανέρχονται σε 400.000 περίπου, έχουν κάθε δικαίωμα έκκλησης και προτροπής προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ώστε να επιτευχθεί το αυτονόητο. Το Ανεξάρτητο Σούλι.
Μην αφήσετε το Σούλι να χαθεί από τις μνήμες των Ελλήνων. Δεν παθαίνουν τίποτα οι δήμοι χωρίς το Σούλι. Αντίθετα, το Σούλι ανεξάρτητο, θα προοδεύσει.
Βοηθείστε όλοι, στον δύσκολο αγώνα της σημερινής Κοινότητας Σουλίου, ώστε να μπορέσει να ξαναδώσει ζωή σ' έναν τόπο, όπου κάποτε ξοδευόταν τόσο απλόχερα η ζωή, για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας.

ΣΟΥΛΙ - ΜΑΪΟΣ 2010
Με εκτίμηση
Δημήτριος Κ. Μπότσαρης
Αναρτήθηκε από Αυτοδιοίκηση Ηλεκτρονική
===========================================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΘΥΣΙΑΣ -- Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

ΤΙΜΗ
ΚΑΙ
ΔΟΞΑ
ΣΤΟΝ
ΕΛΛΗΝΑΡΑ
ΣΟΥΛΙΩΤΗ,
ΜΑΡΚΟ
ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου