Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΒΑΝΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ, "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ", ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΗ ΠΟΙΝΗ 18 ΧΡΟΝΩΝ

Ισραηλινή πυρηνική whistleblower Μορντεχάι Βανούνου

Ο Mordechai Vanunu φυλακίστηκε ξανά από ισραηλινό δικαστήριο, για παράνομες συναντήσεις του με ξένους!!!

Είναι ο Ισραηλινός, ο οποίος πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή, επειδή αποκάλυψε το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ - Του επιβλήθηκε νέα ποινή τριών μηνών.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι «ο Μορντεχάι Βανούνου είναι ένας κρατούμενος συνείδησης». Φωτογραφία: Oded Balilty / AP
Ο Μορντεχάι Βανούνου, ο ισραηλινός που πληροφόρησε τον κόσμο και που εξέθεσε το Ισραήλ για το πυρηνικό οπλοστάσιό του, με αποτέλεσμα να "ανταμειφθεί" για αυτό με 18 χρόνια στη φυλακή, ως επί το πλείστον στην απομόνωση, εστάλη πίσω στη φυλακή σήμερα για μια νέα τρίμηνη περίοδο.
Ο Βανούνου, 56 χρονών, φυλακίστηκε για παράνομες συναντήσεις με ξένους, συμπεριλαμβανόμενης της Νορβηγίδας φίλης του. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε, ότι ζει κάτω από ένα "δρακόντειο" στρατιωτικό καθεστώς και θεωρείται τώρα ένας "κρατούμενος συνείδησης".
Ο γεννηθείς στο Μαρόκο Βανούνου, είναι ο πρώην τεχνικός στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ισραήλ, που υπάρχει κρυφά κοντά στη Ντιμόνα, εμφανίστηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ σήμερα, όπου και οδηγήθηκε μετά στη φυλακή μακριά. "Εγώ επέζησα 18 χρόνια - θα μπορούσα να επιβιώσω άλλα έξι, φώναζε. "Προσπαθείτε να με εξαναγκάσετε να πειθαρχήσω; Δεν μπορείτε να πάρετε τη δική μου ελευθερία έκφρασης και να την εξαφανίσετε... Δεν θα πάρετε από μένα μέσα σε τρεις μήνες ό,τι δεν πετύχατε σε 18 χρόνια".
Τον Απρίλιο του 2007 είχε καταδικαστεί για συναντήσεις του με ξένους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και της φίλης του, και καταδικάστηκε σε έξι μήνες. Αυτή η ποινή μειώθηκε στους τρεις μήνες, μετά από αίτηση αναίρεσης και του δόθηκε η δυνατότητα εκτέλεσης κοινωφελούς (καταναγκαστικής) εργασίας στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Ο Βανούνου είπε ότι φοβάται πως θα του επιτεθούν και θέλει να κάνει την υπηρεσία αυτή, μόνο στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζει. Το δικαστήριο αρνήθηκε και σήμερα (ο Βανούνου) φυλακίστηκε.
"Ντροπή σας Ισραήλ", δήλωσε ο Βανούνου: «Η ηλίθια Shin Bet και οι κατάσκοποι της Μοσάντ, που μου βάζουν πίσω στη φυλακή μετά από 24 χρόνια, αλλά  δεν λένε την αλήθεια. Ντροπή σας για τη "δημοκρατία", την Κνεσέτ, τις συναγωγές και τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Ντροπή σε όλους τους Άραβες, που επέτρεψαν να με ξαναβάλουν στη φυλακή. Ντροπή σου Γερουσία, συνέδριο, και πρόεδρε του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για την μη προστασία της ελευθερίας μου. Ντροπή σε όλες τις θρησκείες του κόσμου, Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, για τις ηλιθιότητες περί κατασκόπων".
"Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, αλλά κανείς δεν μιλάει γι 'αυτό", είπε. Ο κόσμος δεν θέλει να λέει ότι ξέρει, ότι τα πυρηνικά όπλα είναι στο Ισραήλ, ούτε στη Μέση Ανατολή και οπουδήποτε στον κόσμο".
Ο Βανούνου, είναι ένας που μεταπήδησε από τον Ιουδαϊσμό στον Χριστιανισμό, απήχθη σε honeytrap, από τους πράκτορες της Μοσάντ στη Ρώμη, τον Σεπτέμβριο του 1986. Μια Κυριακή, μερικές μέρες νωρίτερα είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους των Times, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, με λεπτομερείς περιγραφές, που ήσαν αρκετές για να πεισθούν οι αλλοδαποί εμπειρογνώμονες ότι το Ισραήλ είχε ήδη σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Συνελήφθη για εξαγωγή με πλοίο, μυστικών του Ισραήλ, και για αυτή τη προσπάθεια φυλακίστηκε για 18 χρόνια. Πέρασε τα πρώτα 11 χρόνια στην απομόνωση.
Τον Απρίλιο του 2004 αφέθηκε ελεύθερος, αλλά υπόκειται σε περιορισμούς, με στρατιωτικές αποφάσεις, που ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Δεν του επιτρέπουν να εγκαταλείψει τη χώρα, ούτε του δίνουν άδεια να συναντά ξένους ή να επισκέπτεται τις ξένες πρεσβείες.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι περιορισμοί δεν είναι πλέον νόμιμοι, διότι ο Βανούνου είχε ήδη εκτίσει τη ποινή του πλήρως. "Το καθεστώς αυτό περιορίζει αυθαίρετα τα δικαιώματά του για ελεύθερη κυκλοφορία, για ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και, επομένως, κατά  όλα γίνονται, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου