Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΕΝΟΧΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, σε Αυστραλία - Μεγ. Βρετανία, για τα πλαστογραφημένα διαβατήρια των δολοφόνων του Mahmud al-Mabhuh στο Ντουμπάϊ, τον Ιανουάριο 2010.

"Το Ισραήλ υπεύθυνο για πλαστογράφηση Αυστραλέζικων διαβατηρίων, που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι στελεχών της Χαμάς"
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα τέσσερα διαβατήρια πλαστογραφήθηκαν
  • Μέλος της πρεσβείας πρέπει να αποσυρθεί (απελαθεί)
  • "Οι ενέργειες του Ισραήλ έχουν υπονομεύσει τον αμοιβαίο σεβασμό"
Ο Υπουργός Εξωτερικών (Αυστραλίας) Stephen Smith, έχει πει, ότι το Κοινοβούλιο του Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη πλαστογράφηση των τεσσάρων Αυστραλέζικων διαβατηρίων, που χρησιμοποιήθηκαν από δολοφόνους, για τη θανάτωση του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς.

"Έρευνες και συμβουλές που δόθηκαν στην κυβέρνηση, έδειξαν χωρίς αμφιβολία, ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την κατάχρηση και τη παραποίηση των διαβατηρίων αυτών", είπε ο κ. Smith σήμερα.

Δήλωσε, ότι ένα μέλος της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Καμπέρα, πρέπει να αποσυρθεί (απελαθεί) από την Αυστραλία εντός της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα του σκανδάλου.

"Αυτό δεν είναι κάτι που περιμένουμε από ένα έθνος με το οποίο είχαμε τόσο στενή, φιλική και υποστηρικτική σχέση", είπε.

Ο κ. Σμιθ είπε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία των κατόχων διαβατηρίων, οι οποίοι δεν ήσαν καθόλου αθώα θύματα.

"Η υψηλή ποιότητα αυτών των παραποιημένων διαβατηρίων, έχει να κάνει με τη συμμετοχή μιας υπηρεσίας πληροφοριών στην υπόθεση", είπε.

Ο επίσημος της Χαμάς, Mahmud al-Mabhuh, δολοφονήθηκε στο Ντουμπάι, φέτος τον Ιανουάριο.

Η ισραηλινή πρεσβεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό.

Ο κ. Σμιθ είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που Ισραηλινές αρχές παραποίησαν/καταχράστηκαν αυστραλέζικα διαβατήρια.

«Το περιστατικό του Ντουμπάι με τα διαβατήρια, αποτελεί επίσης μια σαφή και άμεση παραβίαση του εμπιστευτικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων μεταξύ της Αυστραλίας και του Ισραήλ, που χρονολογούνται από μερικά χρόνια», είπε.

Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση λόγω «συμφέροντος εθνικής ασφάλειας», είπε ο κ. Smith.

Η κατάχρηση των διαβατηρίων, δεν ήταν σύμφωνη με τη "φιλία και υποστήριξη" που προβλέπεται από τις διαδοχικές συμφωνίες των κυβερνήσεων Αυστραλίας - Ισραήλ.

"Η σχέση της Αυστραλίας με το Ισραήλ ήταν πάντα βασισμένη, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, αλλά οι δράσεις του Ισραήλ αυτό το εξουδετέρωσαν", είπε.

Ο κ. Σμιθ είπε για τη σχέση της Αυστραλίας με το Ισραήλ, ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί με έναν «παραγωγικό και ωφέλιμο" τρόπο.

«Η Αυστραλία εξακολουθεί να αποτελεί σταθερή φίλη του Ισραήλ, αλλά ... οι σχέσεις μας θα πρέπει να διεξάγονται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αλληλοσεβασμού".

Η πραγματική φιλία πρέπει να υπάρχει αμοιβαία, είπε ο κ. Smith, τονίζοντας ότι το περιστατικό δεν πρέπει να repeated.av

Ο κ. Σμιθ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα, μετά την έρευνά του, σχετικά με την κακή χρήση των βρετανικών διαβατηρίων στο συμβάν Ντουμπάι.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ανέχεται την καταχρηστική εκμετάλλευση των διαβατηρίων της, ιδιαίτερα από μια ξένη κυβέρνηση», είπε.

"Αυτό αποτελεί μια σαφή προσβολή για την ασφάλεια του συστήματος των διαβατηρίων μας."

Τα ψεύτικα Αυστραλέζικα διαβατήρια που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν στα ονόματα της Nicole McCabe, του Joshua Μπρους, του Joshua Krycer και του Adam Κορμάν.

Νωρίτερα φέτος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έδιωξε έναν ισραηλινό διπλωμάτης, που είχε αναμειχθεί στην "απαράδεκτη" χρήση των πλαστών βρετανικών διαβατηρίων, για τη δολοφονία του Al-Mabhuh.

Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΠΗΓΗ: news.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου