Η ιστορία της αρχίζει από τα προιστορικά χρόνια, κατά τα οποία ονομαζόταν Μινώα, επειδή οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν υπήκοοι του Μίνωα, ο οποίος μάλιστα την επισκέφθηκε. Στην συνέχεια αποικίστηκε από Αρκάδες, που είχαν αρχηγό τον Πάρο, από τον οποίο πήρε το νησί και την ονομασία που έχει και σήμερα. Αργότερα έφτασαν εκεί Ίωνες που συνετέλεσαν στο να αποχτήσει μεγάλη ναυτική δύναμη και να έχει κατακόρυφη ανάπτυξη και δικές της αποικίες στη Θάσο, την Αδριατική και τον Ελλήσποντο. Κατά τους Περσικούς Πολέμους, συμμάχησε με τους Πέρσες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των Αθηναίων, οι οποίοι μετά το τέλος του πολέμου επιχείρησαν, με στρατηγό τον Μιλτιάδη να καταλάβουν την Πάρο, χωρίς επιτυχία. Αργότερα και μέχρι το 404 π.Χ. έγινε μέλος της Α΄ Αθηναικής Συμμαχίας. Μετά διαδοχικά περιήλθε στην κυριαρχία των Σπαρτιατών, των Αθηναίων, των Μακεδόνων, των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, του Μιθριδάτη , των Ρωμαίων και τελικά πέρασε στην κυριαρχία του Βυζαντίου.
Το 1207 έγινε τμήμα του Δουκάτου της Νάξου και το 1389 δώθηκε από την Φιορέντζα Σανούδου προίκα στην κόρη της, που παντρεύτηκε το Γάσπαρο Σωμαρίπα. Το 1416 λεηλατήθηκε, όπως όλες οι Κυκλάδες απο τους Τούρκους.
Το 1537 κυρίεψε τη Πάρο ο Χαϊρεντίν Βαρβαρόσας, ο οποίος έκανε πολλές καταστροφές, την πήρε για λίγο ο Εβραίος Ιωσήφ Νάζης και μετά πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων.
Το 1821, η Πάρος πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση συντελώντας έτσι στην απομάκρυνση τών Τούρκων. Μετά την απελευθέρωση, περιλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σήμερα πρωτεύουσά της είναι η Πάρος που λέγεται και Παροικία. Είναι γραφικό λιμάνι με πολύ πυκνή συγκοινωνία με τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: Niriires-Studios
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου