Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Ξύπνησαν οι εφιαλτικές μνήμες του 2007

Ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές μέχρι αργά χτες το βράδυ

Μέρες του 2007 θύμισαν στους κατοίκους της Εύβοιας, αλλά και της Ηλείας, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Μανδράκι και Κουνουπέλι, αντίστοιχα, και μέχρι αργά το βράδυ μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Ταυτόχρονα, οι νέες πυρκαγιές αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν άλλαξε ούτε στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, ούτε στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και, βέβαια, ούτε στο ζήτημα της πολιτικής εμπορευματοποίησης των δασών, που οπλίζει κάθε καλοκαίρι το χέρι των εμπρηστών και καταπατητών...

Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη ήταν η πυρκαγιά της Ευβοίας, που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών, ενώ προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και σταύλους. Φλόγες ξεπρόβαλαν, επίσης, σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αττική και Λαμία.

Από τις 3 το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Εύβοια, μέχρι και αργά το βράδυ, παρέμενε ανεξέλεγκτη λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στο Μανδράκι (Συκιές) και πολύ γρήγορα άρχισε να «κατηφορίζει» προς Δάφνη, Νεοχώρι και Περιβόλια. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να αποφύγουν τον πυκνό καπνό που κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή και νωρίς το απόγευμα είχε φτάσει στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Οι φλόγες έκαιγαν καλλιέργειες - στην πλειοψηφία τους ελιές - ενώ κατέστρεψαν και σταύλους στις περιοχές Δάφνη και Νεοχώρι. Παράλληλα, κινδύνεψαν σπίτια, τα οποία «γλίτωσαν» χάρη στη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων, αλλά και της Πυροσβεστικής, που με 60 πυροσβέστες, 24 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα προσπαθούσε να θέσει την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Σημαντικότατη ήταν και η συμβολή των 12 αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Πάντως, σύμφωνα με κατοίκους του Νεοχωρίου, από τις φλόγες, έχασαν τη ζωή τους αρκετά πρόβατα και πουλερικά που βρίσκονταν στους κατεστραμμένους σταύλους.

Για αρκετή ώρα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αλιβερίου - Κύμης, ενώ μεγάλες προσπάθειες κατέβαλλαν πυροσβέστες και κάτοικοι επί της επαρχιακής οδού Λέπουρα - Κύμης, καθώς δίπλα στο δρόμο, όπως κινούνταν και η φωτιά, υπάρχουν σπίτια. Επίσης, υπήρχε διακοπή ρεύματος στο Νεοχώρι λόγω καταστροφής στύλων της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου