Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΤΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ - ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ



Κατάθεση «φωτιά» για την υπεξαίρεση

«Φωτιές» βάζει στο δήμο Θεσσαλονίκης η συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στην οικονομική επιθεωρήτρια ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος φέρεται ως πρωταγωνιστής της υπεξαίρεσης - «μαμούθ» .

Με την προφανή επιφύλαξη της μη υιοθέτησης όσων λέει, αφού ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ό,τι θέλει προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και της υπενθύμισης ότι ο ίδιος ο δήμος έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ο «Α» παρουσιάζει τα βασικά σημεία της κατάθεσης λόγω του εύλογου κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Ο 45χρονος, επί 18 χρόνια υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, εμπλέκει αντιδημάρχους και διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών, ονομάζει ως αποδέκτη μεγάλων χρηματικών ποσών στενό συνεργάτη του δημάρχου Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζει ως «γνώστη της όλης κατάστασης» το δήμαρχο. Ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή δηλώνει «έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν», τονίζοντας όμως ότι δεν ήταν μόνος του σ' αυτήν την υπόθεση, κατονομάζει όσους ο ίδιος θεωρεί συνυπεύθυνους. Σε βάρος του πρώην υπαλλήλου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία και παράλληλα του απαγορεύτηκε με διάταξη του εισαγγελέα η έξοδός του από τη χώρα.

«Η μεθοδολογία»

«Μου ζητήθηκε η εξεύρεση μεθοδολογίας προκειμένου να υπάρχει νομιμοφανής τακτοποίηση των κρατήσεων που αφορούσαν προμηθευτές υπαλλήλους (εργοδοτικές εισφορές), εισφορές ασφαλισμένων κ.λπ. Η συγκεκριμένη υπόδειξη έγινε προκειμένου να καλυφθούν προϋπάρχουσες εκταμιεύσεις που διετίθεντο για άλλους σκοπούς», αναφέρει ο 45χρονος, απαντώντας στο πώς ξεκίνησε να δημιουργείται το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εξασέλιδη κατάθεση που έδωσε ο πρώην υπάλληλος στις 24 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν η οικονομική επιθεωρήτρια παραδώσει την έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων στην Εισαγγελία, κάνει λόγο για πρόχειρα ημερολόγια και παράδοση χρηματικών ποσών σε συνεργάτη του δημάρχου. «Τα χρήματα δεν τα χρησιμοποιούσα για το λόγο που ανέγραφε ο διευθυντής στο πρόχειρο ημερολόγιό του (π.χ. απόδοση κρατήσεων), αλλά τα παρέδιδα στον (...) για άλλους σκοπούς. Οι ενέργειες αυτές και η μεθόδευση που χρησιμοποιούνταν ήταν σε απόλυτη γνώση των διευθυντών των αρμόδιων αντιδημάρχων», τονίζεται στην κατάθεση.

«Πλασματικές οφειλές»
Ο πρώην υπάλληλος ισχυρίζεται ότι οι προϊστάμενοί του είχαν εκτυπώσει ακόμη και ειδικό έντυπο για εικονικές οικονομικές οφειλές του δήμου Θεσσαλονίκης. «Είχαν εκτυπώσει ειδικό έντυπο για τους διευθυντές στο οποίο βεβαίωναν ότι δήθεν ο δήμος οφείλει, ενώ οι οφειλές ήταν πλασματικές, αφού είχαν ήδη εξοφληθεί και ο σκοπός της δημιουργίας τους ήταν να εμφανιστούν εικονικές υποχρεώσεις προκειμένου να υπερβεί το όριο που απαιτούσε ο νόμος για τη δανειοδότηση. Οσα δάνεια ελήφθησαν έγιναν μ' αυτόν τον τρόπο, με πλαστά δικαιολογητικά», επισημαίνει ο 45χρονος.

«Παραποιήσεις»

Καταθέτοντας ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ο πρώην υπάλληλος επιχείρησε να εξηγήσει και το λόγο για τον οποίο δεν αποκαλύπτονταν όλα αυτά τα χρόνια το έλλειμμα που δημιουργήθηκε. «Οι συγκεκριμένοι διευθυντές αφού λάμβαναν γνώση των πραγματικών καταστάσεων, έσβηναν ή διόρθωναν ανάλογα και έδιναν εντολή περικοπής ή μη των αντίστοιχων κονδυλίων. Μάλιστα σε πολλές απ' αυτές μπορείτε να παρατηρήσετε αυτούσιες διαγραφές ή παραποιήσεις των παραπάνω στοιχείων. Αυτός ήταν ο λόγος που σε κανένα οικονομικό έτος, για 18 χρόνια που ήμουν εγώ σ' αυτήν τη θέση, δεν είχε γίνει τυπική συμφωνία κλεισίματος διαχειριστικού», υπογραμμίζεται στην κατάθεση.

Εναντίον του δημάρχου

Ο 45χρονος εξαπολύει βολές ακόμη και εναντίον του δημάρχου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «γνώστη της όλης κατάστασης», ενώ χαρακτηρίζει τον εκπρόσωπο της εταιρίας που αναλάμβανε την επίβλεψη του οικονομικού ισολογισμού ως «άνθρωπο της διοίκησης». «Γνώστης της όλης κατάστασης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος και η εταιρία που στο τέλος του έτους έκανε τον έλεγχο του κλεισίματος», ισχυρίζεται.
«Οφέλη οι αντιδήμαρχοι»

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι οικονομικές οφειλές, ο πρώην υπάλληλος ισχυρίζεται ότι απ' αυτήν τη μεθοδολογία είχαν οικονομικά οφέλη και αντιδήμαρχοι. «Σκοπός τους ήταν να αναλάβουν τα χρήματα, τα οποία εγώ παρέδιδα στον... (στενό συνεργάτη του δημάρχου) και ο οποίος μου έλεγε "τα υπόλοιπα να τα κλείσεις εσύ όπως ξέρεις". Οι οικονομικοί διευθυντές όπως και οι αντιδήμαρχοι είχαν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη από τις αντίστοιχες εξοφλήσεις των λογαριασμών των προμηθευτών. Συγκεκριμένα σε κάθε πληρωμή με τον τρόπο της ''δεύτερης πληρωμής'' έπαιρναν ποσοστά και υπέγραφαν τις εικονικές αποδείξεις οφειλής και έτσι ο δήμος εμφάνιζε εικονικές οφειλές», υποστηρίζει στην κατάθεσή του.
Ο πρώην υπάλληλος στην κατάθεσή του δεν αρνείται ότι πλαστογραφούσε έγγραφα, λέγοντας όμως ότι οι ενέργειές του ήταν σε γνώση όλης της διοίκησης του δήμου. «Τα πλαστά τα κατασκεύαζα μόνος μου με σκανάρισμα του σχετικού εντύπου. Αυτές οι διαδικασίες ήταν σε γνώση όλων γιατί μ' αυτόν τον τρόπο ήταν δυνατή η καθημερινή εκταμίευση ποσών», καταθέτει ο 45χρονος.
Ο πρώην υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης εμπλέκει συνεργάτες του δημάρχου

Αιχμή Διπλή ευθύνη Αν ο κατηγορούμενος έχει δίκιο σε όλα ή σε ένα τμήμα όσων λέει, υπάρχει μεγάλη ευθύνη όσων έστησαν «φαγοπότι» στις «πλάτες» του δήμου. Και η Δικαιοσύνη οφείλει να τους κατονομάσει για να μη σπιλώνονται όλοι, στελέχη και πολιτικοί προϊστάμενοι. Αν αποδειχθεί ότι ο κατηγορούμενος ψεύδεται και ότι μόνος του οργάνωσε αυτήν την κομπίνα, τότε οι ευθύνες των διοικητικών και πολιτικών προϊσταμένων του παραμένουν εξίσου μεγάλες, αφού δεν πήραν χαμπάρι τι γίνεται...
ΠΗΓΗ: «Αγγελιοφόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου