Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΑ ...ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ "ΑΛΒΑΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ".

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
---"Νίκο, θέλω να μου κάνεις μελέτη για μετεγκατάσταση στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία"!
Αυτή τη ...βαρυσήμαντη δήλωση μου είχε κάνει στο ξαφνικό, ο κυρ-Στέφανος Ρ. κάπου τριγύρω στο 1985, όταν τότε εξαπλώθηκε σαν γρίπη των χοίρων και των πτηνώνε, η τρέλα του internationale επιχειρηματία, στις νεροκολοκύθες όλων των φασοτζήδων (μεταπρατών), πάσας ελληνικής γης. Εν μέσω πανηγύρεων για τη σφοδρή κατάπτωση του ανύπαρκτου-υπαρκτού σοσιαλισμού, χωρίς να βγάλουν τη τσίμπλα απ' τους οφθαλμούς, βλέπουν αίφνης Ελντοράντα με χρυσία και ασήμους, να στολίζουν τις τραπεζαρίες τους και τους σκρίνιους τους, εκ των βαλκανικών ορέων και πεδινών ομοίων.
---"Ναι, έ!!! Δεν αντιλέγω - λέγω δήθεν αφελώς. Ας αρχίσουμε απ' τα στοιχειώδη. Παρά την Α.Ε. σου, στη πραγματικότητα είσαι 100% ατομική επιχείρηση. Ναι ή Ου;;;".
---"Ναι..." παραδέχεται και με κοιτά περίεργα.....
---"Αφού "ΝΑΙ" και αφού τρέχεις πλέον των 80, οποία η προοπτική και η διαδοχή της επιχείρησης στην αλλοδαπή;;;", συνεχίζω τις αφέλειές μου.
---"Έλα τώρα, τι σχέση έχουν αυτά... δουλειές κάνουμε... Να ξέρεις εγώ σκέφτομαι να συνεταιριστούμε και να μεγαλώσουμε τις δουλειές... Ξέρεις τι γίνεται έξω... όλοι οι ξεβράκωτοι νοικοκηρεύτηκαν... εμείς μαλάκες είμαστε να τους κοιτάμε;;;", απορεί ο κυρ-Στέφανος (ο συγχωρεμένος).
---"Καλά, δεν συνεταιριστήκαμε τόσα χρόνια ενταύθα, θα τα βρούμε στη Βουλγαρία;;; (λέω και σκάω στα γέλια)... Κι ούτε με απασχολεί τέτοια προοπτική.... Τώρα, μελέτη, σημαίνει προοπτική για το αύριο... αν δεν μας ενδιαφέρει η προοπτική του αύριο, αλλά πάμε κάπου για αρπαχτή, δεν χρειαζόμαστε τεχνικοοικονομική μελέτη... ένας να πούμε ότι πήγε και κατάφερε να κάνει αρπαχτή, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι τις ίδιες πιθανότητες έχει ο οποιοσδήποτε για να τα καταφέρει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε συμβουλάτορες χρειάζεσαι ούτε μελέτες...".
---"Ξέρεις......"
---"Κυρ-Στέφανε, αν σε ενδιαφέρει η αγορά της Βουλγαρίας, όπως τη βλέπει ο Γερμανός ή ο Άγγλος ή ο Σκανδιναβός, για να αποκτήσεις μέρος της αγοράς αυτής, να το συζητήσουμε, αν το σκέφτεσαι ευκαιριακά, να φύγεις από την Ελλάδα για να φέρνεις πιο φτηνά τα προϊόντα σου στην Ελλάδα, δεν με χρειάζεσαι, ρώτα κανέναν άλλον".
---"Ξέρεις ρε Νίκο πόσο χαμηλά είναι τα μεροκάματα στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία... αυτοί που πήγαν πιο μάγκες είναι;;;;".
---"Κυρ-Στέφανε αυτό το ξέρουν κι οι κότες. Σημασία έχει να δεις, εσύ και ο καθένας που σκέφτεται να μετεγκατασταθεί σε χώρα του φτηνού μεροκάματου, είναι τα παρακάτω:
..1.- Με τα μεροκάματα της Βουλγαρίας, αν θελήσεις να πουλήσεις στη Βουλγαρία, οι εκεί τιμές σου θα είναι ανάλογες του εκεί κόστους ζωής, δηλαδή θα είσαι υπερβολικά φτηνός, ο εκεί ανταγωνισμός πολύ σκληρός και επομένως τα προσδοκώμενα κέρδη χαμηλά.
..2.- Με το που θα φύγετε ο ένας μετά τον άλλο, για να βρείτε στις Βουλγαρίες φτηνό κόστος παραγωγής, θα πρέπει να σκεφτείτε, ότι στην Ελλάδα θα προκαλέσετε ανεργία και κοινωνική αναταραχή. Ωραία, εσύ θα παράγεις προς το παρόν φτηνά. Σε ποιους θα πουλάς μετά από 5-7 χρόνια;;; Θα φέρνεις εδώ τη πραμάτεια σου για να πουλάς σε άνεργους, οι οποίοι θα σκέφτονται ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη για επιβίωση;;; Θα στοκάρεις και θα περιμένεις;;; και πάλι να πουλήσεις σε ποια αγορά;;;; κι αν αυτοί οι προβληματισμοί ισχύουν για την Ελλάδα, θα εξαιρέσουμε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;;;;;
Θα πρέπει να καταλάβετε όλοι σας, ότι με τις ανοργάνωτες πρακτικές της αρπαχτής, σε λίγα χρόνια θα εισπράξετε κόστη που αυτή τη στιγμή δεν τα βλέπετε και όλα τα πρόσκαιρα κέρδη σας θα εξανεμιστούν σε χρόνο ρεκόρ. Είσαι 50 χρόνια επιχειρηματίας και ξέρεις ότι οι αγορές λειτουργούν με κανόνες που οι ίδιες οι αγορές καθιέρωσαν με εμπειρίες εκατοντάδων και χιλιάδων ετών. Ξέρεις επίσης ότι οι αγορές αποβάλουν τα παράσιτα και αυτή τη περίοδο αυτοί που κυνηγούν τις αρπαχτές, είναι τα παράσιτα της αγοράς.
Αυτά ξέρω και πιστεύω. Έχεις και συ τις εμπειρίες σου, θα τα σκεφτείς και θα αποφασίσεις......".
Ο κυρ-Στέφανος τον άκουσε πολύ καλά τον τότε ΝΙΚΟ και νυν ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟ και δεν βγήκε χαμένος. Παρά τη τεράστια κρίση του κλάδου της υφαντουργίας και των συγκεκριμένων δύσκολων ειδών που παρήγαγε, ήταν ίσως η μόνη επιχείρηση του κλάδου του που δεν φαλίρισε.
Σήμερα, ξεκάθαρα βλέπουμε τις πληγές που άνοιξαν οι διεθνείς καιροσκόποι και κυνηγοί Ελντοράντων σε χώρες του φτηνού μεροκάματου. Κάποιοι αγράμματοι τους συμβούλεψαν να μετεγκατασταθούν ευκαιριακά, να κάνουν υπερπαραγωγές και να στοκάρουν.... Και μετά τι;;;;; φτιάχνουμε ρε μαλάκες στρατιές ανέργων για να πουλήσουμε σε ποιους;;;;;
Το ντόμινο της μαλακίας σας βλέπουμε ηλίθιοι.......
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι η διεθνής κρίση είναι στη πιο πάνω λογική της αρπαχτής, πλην όμως η Ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά, του εσωτερικού φαινομένου της εκτεταμένης διαφθοράς των κρατικών και κυβερνητικών στελεχών.
Από κάθε άποψη, περαστικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου