Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΠΡΑΒΟ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 76-87 - Σήκωσέ το επιτέλους!
Η «χρυσή» γενιά του ελληνικού μπάσκετ οδεύει ολοταχώς προς την επιβεβαίωση του τίτλου της! Η Εθνική μας ομάδα των νέων ανδρών επιβλήθηκε της Ισπανίας με 87-76 στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και σήκωσε τη Ρόδο -και όχι μόνο- στο πόδι! Ο αυριανός τελικός (21.00) κόντρα στη Γαλλία (94-68 την Ιταλία), είναι μεγάλη ευκαιρία για τους παίκτες του Κώστα Μίσσα να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Πέρυσι ήταν η Εθνική εφήβων στον Πύργο που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, η ίδια (σχεδόν) ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έφερε το ασημένιο μετάλλιο και τώρα είναι η σειρά αυτών των παιδιών, που… επίσης είναι σχεδόν τα ίδια, να συνεχίσουν τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ.
Υπομονή και επιμονή στην άμυνα ήταν τα κλειδιά της επικράτησης της Εθνικής μας ομάδας, η οποία αν και ήταν πίσω στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και βρέθηκε ακόμα και στο -12, κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή. Στα κρίσιμα σημεία μίλησε το πάθος και η θέληση των παικτών της γαλανόλευκης, στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με τα ατομικά τους χαρίσματα, έφεραν τη μεγάλη πρόκριση.
Σε αυτό το παιχνίδι οι Έλληνες παίκτες ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις δύο ρακέτες και η… χαοτική διαφορά των δύο ομάδων στα ριμπάουντ το αποδεικνύει, με τους Ισπανούς να μαζεύουν 26 και την Εθνική μας 43! Ο Κώστας Σλούκας για μια ακόμη φορά ήταν εξαιρετικός με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Ο Γιαννόπουλος πρόσθεσε 16, με δύο κρίσιμα τρίποντα, αλλά και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Μπόγρης είχε 12 με 4 ριμπάουντ.
Για την Ισπανία ο Ραμπασέντα έφτασε τους 19 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ και το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Αγκουιγιάρ είχε 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα.
Με αρκετά νεύρα ξεκίνησε το παιχνίδι, απόρροια της προηγούμενης συνάντησης των δύο ομάδων στη φάση των ομίλων. Οι Ισπανοί ήθελαν από το ξεκίνημα να πάρουν τα ηνία και να… κόψουν τον αέρα της ελληνικής ομάδας και εν μέρει τα κατάφεραν. Απέκτησαν μια μικρή διαφορά και παίζοντας καλή άμυνα και γρήγορο μπάσκετ κατάφεραν να τη διατηρήσουν.
Με συμπληρωμένα επτά λεπτά στο ματς το σκορ ήταν 16-9, για να κλείσει η πρώτη περίοδος με το σκορ στο 19-11 υπέρ των Ιβήρων και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να είναι αρκετά νευρικό στην επίθεση χωρίς καθόλου καθαρό μυαλό και βιαστικές επιλογές.
Η εικόνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τους Ισπανούς να διατηρούν τον έλεγχο, να είναι πολύ πιο εύστοχοι από ότι στο μεταξύ μας παιχνίδι στη φάση των ομίλων και να εκμεταλλεύονται την έλλειψη συγκέντρωσης που έδειχνε η δική μας ομάδα. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερναν να φτιάξουν διαφορά ασφαλείας, με το σκορ στο τετράλεπτο να είναι 24-19.
Με τρία λεπτά να απομένουν για το ημίχρονο, οι Ισπανοί έφτασαν στη μεγαλύτερη υπέρ τους διαφορά, στο +10, 35-25, με τον Κώστα Μίσσα να είναι σαφώς εκνευρισμένος από την εμφάνιση των παικτών του. Λίγο πριν το εικοσάλεπτο ο Νίκος Παππάς αποσύρθηκε στον πάγκο και του τοποθετήθηκε πάγος στον αστράγαλο, αφού γύρισε το πόδι του.
Ήταν ένα πολύ κακό πρώτο μέρος για την Εθνική μας ομάδα, με το σκορ να είναι στο 39-31 υπέρ των Ισπανών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σούταρε με μόλις 33,3% στα δίποντα (5/15), 11,1% στα τρίποντα (1/10), ενώ παρότι βελτιώθηκε αρκετά στα ριμπάουντ, 14 έναντι 12 με 8 επιθετικά, τα 10 λάθη στα οποία υπέπεσε ήταν πάρα πολλά.
Πρώτος σκόρερ του αγώνα ως εκείνο το σημείο, ήταν ο Τόμας με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ και ακολούθησε ο Αγκουιγιάρ, ο οποίος επέστρεψε από τραυματισμό, με 10. Για την ελληνική ομάδα ο Σαρικόπουλος ήταν πολύ καλός με 8 πόντους και ο Μπόγρης είχε 6.
Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου οι Ισπανοί κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν τη διαφορά, αλλά και να την ανεβάσουν και πάνω από τους δέκα πόντους, 48-36 με τέσσερα λεπτά να έχουν συμπληρωθεί. Σε εκείνο το σημείο, οι παίκτες του Κώστα Μίσσα έδειξαν να αφυπνίζονται και τρέχοντας ένα σερί 2-10 πλησίασαν στους τέσσερις πόντους, 50-46, με τέσσερα λεπτά ακόμα για το τριαντάλεπτο.
Πλέον το παιχνίδι είχε «ανάψει» για τα καλά με τις δύο ομάδες να είναι πολύ κοντά στο σκορ και να αγωνίζονται με… λύσσα. Λίγο πριν τελειώσει η περίοδος η Ελλάδα πλησίασε στον πόντο, 56-55, ενώ με τρίποντο του Γιαννόπουλου στο τελευταίο λεπτό, πέρασε μετά από πολύ ώρα μπροστά με 56-58! Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 59-61, χάρη σε απανωτά τρίποντα των Μάντζαρη και Φερνάντεζ.
Οι φωνές και ο ενθουσιασμός της εξέδρας, η θέληση και των πάθος των παικτών μας, είχαν σαν αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να μοιάζει… σεληνιασμένη στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και αυτό όχι μόνο διατήρησε την υπέρ της διαφορά, αλλά την ανέβασε και στους +7, 63-70, με έξι λεπτά να απομένουν για το φινάλε της αναμέτρησης.
Η άμυνα ζώνης που επέλεξε ως τελευταία επιλογή ο Ισπανός προπονητής για να γυρίσει το παιχνίδι, φάνηκε να δυσκολεύει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Με τρία λεπτά για το τέλος του αγώνα το σκορ ήταν 66-72 και αυτό που χρειαζόταν για να υπάρξει αίσιο τέλος, ήταν απλά ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση.
Με χαρακτήρα μεγάλης ομάδας, τα στοιχεία αυτά τα επέδειξαν οι άσοι ης γαλανόλευκης και με το παραπάνω, οι Ισπανοί είχαν… χυθεί απογοητευμένοι στον πάγκο τους και κάπου εκεί όλα τελείωσαν! Ο φωτεινός πίνακας έγραψε 76-87, με τα πανηγύρια να σηκώνουν στο πόδι τη Ρόδο, αλλά και όλη την Ελλάδα. Πολλά νεύρα από τους Ίβηρες στο τέλος, αφού δεν άντεξαν τη νέα ήττα από την Εθνική μας…
Τα δεκάλεπτα: 19-11, 39-31, 59-61, 76-87
ΙΣΠΑΝΙΑ: Φερνάντεζ 4, Μάρκο, Λόπεθ 5, Αλμαζάν, Τόμας 15 (1), Γιόρκα, Ραμπασέντα 19 (2), Παρέχο 6 (2), Σαμπ 9 (1), Ντε Λα Φουέντε 2, Ράια, Αγουιγιάρ 16 (4)
ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης 6 (1), Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 11 (1), Γιαννόπουλος 16 (2), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 9 (1), Σλούκας 17 (2), Γιάνκοβιτς 1, Μπόγρης 12, Κασελάκης 7 (1), Σαρικόπουλος 8
Αναρτήθηκε στο www.Sportnet.gr

1 σχόλιο:

  1. Νασε καλα Μπαρμπανίκο και σ΄ευχαριστούμε πολύ για το αφιέρωμα.

    http://thespiaka.blogspot.com/2009/07/blog-avragioz.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή