Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΕΦΥΓΕ Η ΖΕΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ -ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ- ΑΦΟΥ ΠΑΛΕΨΕ ΣΚΛΗΡΑ ΕΠΙ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο της Καίτης Χωματά

Στα 64 της χρόνια έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο αγαπητές τραγουδίστριες του Νέου Κύματος.

'Επασχε χρόνια από καρκίνο και πριν από λίγο καιρό είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε από πολύ μικρή τυχαία, όταν την ανακάλυψε ο Γιώργος Οικονομίδης στα ταλέντα του. Εκείνη την εποχή ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία ψάχνοντας τη φωνή ή τις φωνές που θα έφερναν το Νέο Κύμα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας κι έτσι συνεργάστηκε τελικά μαζί της.

Η Καίτη Χωματά που στη φωνή της , το 'Νέο Κύμα' βρήκε μια από τις ιδανικές του ερμηνεύτριες, συνέδεσε το όνομα της με μεγάλες επιτυχίες του μουσικού ρεύματος που κυριάρχησε την δεκαετία του '60 και του '70.

"Μια αγάπη για το καλοκαίρι", "Να διώξω τα σύννεφα", "Κι αν σ΄ αγαπώ δεν σ΄ορίζω", "Το Χριστινάκι" " Η Μαρία των Βράχων" είναι μόνο λίγοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της, ενώ ο Γιάννης Σπανός ήταν ο συνθέτης με τον οποίο και συνεργάστηκε τα περισσότερα χρόνια.
Η τραγουδίστρια περιόδευσε στα "χρυσά της χρόνια" στην ομογένεια, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Γερμανία , στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα. Χτυπημένη από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε περίπου 28 χρόνια , δίνοντας όμως την μάχη της πάντα με αξιοπρέπεια.
Την χειμερινή σεζόν 2009-2010 τραγούδησε σε μουσική σκηνή στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος, όπως την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη , τον Κώστα Καράλη.
'Ηταν παντρεμένη και είχε δύο κόρες. Η νεκρώσιμη ακολουθία για την Καίτη Χωματά θα ψαλλεί μεθαύριο Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνας Ηλιούπολης και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.


Συλλυπητήρια για το θάνατο της Καίτης Χωματά εξέφρασαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η ΝΔ και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η Καίτη Χωματά ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του '60 και του '70, έδωσε τη φωνή της σε ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά.
"Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και ή ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, δήλωσε:
«Η Καίτη Χωματά, αντιπροσωπευτική εκπρόσωπος του Νέου Κύματος, δεν είναι πια μαζί μας. Η επάρατη νόσος νίκησε μια φωνή, συνδεδεμένη με μια Ελλάδα, που δημιουργούσε πολιτισμό, μουσική, τραγούδια, τέχνη … Είναι σίγουρο ότι εκεί που είναι, τα σύννεφα έχουν φύγει και έχει γίνει αστέρι … ».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε:
"Η Καίτη Χωματά η αρχετυπική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος, η γυναίκα που με την γνήσια συμπαθή παρουσία της και την ζεστασιά της φωνής της τραγούδησε τις αναμνήσεις της γενιάς των μπουάτ, δεν είναι πια κοντά μας. Στο Δήμο Αθηναίων πάντοτε βρίσκαμε αφορμές να απολαμβάνουμε τα τραγούδια της μέσα από τις εμφανίσεις της στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, γεγονός που θα κάνει την απουσία της πιο ηχηρή".
Αναρτήθηκε από "Οι Κύριοι ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου