Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΣΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ???? ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΡΑΚΙΝΤΖΗ, ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗ & ΣΙΑ???

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ CPI 2009

Για 12ο συνεχόμενο χρόνο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς «Διεθνής Διαφάνεια» δημοσιοποιεί τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI).

Ο δείκτης βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων μεγάλων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών και αποτυπώνει την εκτίμηση για την έκταση της διαφθοράς που διαμορφώνουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων, δημοσιογράφοι) στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για την πιο έγκυρη και καταξιωμένη παγκοσμίως έρευνα αυτού του τύπου, στην οποία το 2009 μετείχαν 10 ανεξάρτητοι οργανισμοί με 13 διαφορετικές έρευνες. Ο φετινός δείκτης της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI 2009) βαθμολογεί την Ελλάδα με 3.8 βαθμούς και την κατατάσσει στην 71η θέση του σχετικού πίνακα. Η μέτρηση βασίστηκε σε 6 διαφορετικές έρευνες – μελέτες και έλαβε υπόψη της στοιχεία του 2008 και του 2009.

Η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27 μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η περσινή χρονιά και τα σκάνδαλα που μας ταλάνισαν, κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να σταθούμε ώστε να πολεμήσουμε τη διαφθορά.

Τα στοιχεία επίσης μας δείχνουν ότι δεν έχουμε πείσει ούτε τη διεθνή οικονομική κοινότητα ούτε την κοινωνία των πολιτών ότι έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο αντιμετώπισης της διαφθοράς, γεγονός που παίζει αρνητικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς σημαίνει συναγερμό. Χρειάζονται άμεσα μέτρα ώστε:
· Να αντανακλάται η θέληση της κυβέρνησης για δράση και αποτελέσματα
· Να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ύπαρξης μηδενικής ανοχής τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά της πολιτείας.

Η «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» επισημαίνει την άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί πρέπει να απομονώσουμε τα αποστήματα που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή στην «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας» μας κάνει πιο δυνατούς.

Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» κ. Κώστας Μπακούρης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «…Είναι αυτονόητες οι αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει διευρύνει το πρόβλημα, η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο σημαντική.

Μία καλύτερη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση που λογοδοτεί στους πολίτες και η χωρίς ταλαντεύσεις εφαρμογή των νόμων, είναι ο μόνος δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης και η σταθερή διεκδίκηση της κοινωνίας
».

Παρακαλούμε βρείτε συνημμένα, τον Αναλυτικό Πίνακα του CPI 2009 και την παρουσίαση από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
ΠΗΓΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Διεθνής Διαφάνεια


    φαίνεται όμως να της λείπει η διαφάνεια.......

    http://antipliroforisi.blogspot.com/2008/04/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή