Η "δικτατορία" των καθηγητών πανεπιστημίου!
Η επιλογή με "αξιολογικά"(;;;) κριτήρια των νέων Γενικών Γραμματέων απέδειξε δυστυχώς ότι για άλλη μια φορά ζούμε την ιδιότυπη δικτατορία που έχουν επιβάλλει οι καθηγητές πανεπιστημίου στη χώρα.Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ παλαιότερα, θεωρούν ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι οι πλέον άξιοι και ικανοί για να αναλάβουν τις πολιτικές θέσεις ευθύνης του δημοσίου.
Κατά την άποψή μου η θεώρηση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη...
Όσοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καθηγητές πανεπιστημίου λόγω των σπουδών τους, θα γνωρίζουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βέβαια υψηλό επίπεδο θεωρητικής γνώσης, αλλά που απέχουν τις περισσότερες φορές από την καθημερινή πραγματικότητα.
Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης που τους χαρακτηρίζει, είναι πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς στις νέες θέσεις τους θα κληθούν να εφαρμόσουν πρακτικά μέτρα τα οποία είναι πολύ διαφορετικά από τη θεωρία που διδάσκουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.
Η κατοχή της πανεπιστημιακής έδρας δεν αποτελεί και εγγύηση ικανότητας. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να αποδεικνύει την θεωρητική κατάρτιση, αλλά που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επαφή με την αγορά και το πεζοδρόμιο, την σωστή δηλαδή πρακτική εφαρμογή.
Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω και τα εξής:
1. Πόσοι απ' αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου έχουν να παρουσιάσουν σύγχρονο αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο;
2. Γιατί για τους καθηγητές πανεπιστημίου ισχύει η διπλοθεσία και οι πολλαπλές αμοιβές που δεν ισχύουν για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους;
3. Ως γενικοί γραμματείς θα λαμβάνουν διπλό μισθό (από το φορέα και το πανεπιστήμιο) ή όχι;
4. Εάν ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάρει απόσπαση στο εξωτερικό για τρία χρόνια χάνει την οργανική του θέση γιατί λαμβάνει για το διάστημα της απόσπασής του διπλό μισθό. Οι καθηγητές Πανεπιστημίου γιατί διατηρούν την έδρα στα πανεπιστήμιά του όντας αποσπασμένοι ως Γ.Γ σε διάφορους φορείς;
5. Πόσοι από αυτούς τους καθηγητές πανεπιστημίου είναι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα;
6. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τους καθηγητές πανεπιστημίου και τις επιλογές τους. Ας θυμηθούμε: Σημίτης, Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος κλπ. κλπ. κλπ.
Το καθεστώς αυτό για μένα αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς "δικτατορίας" που έχει επιβληθεί από τους καθηγητές πανεπιστημίου και συντηρείται από τις διάφορες κυβερνήσεις.
Αναρτήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου