Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Η ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΛΑΧΑΝΙΔΑΣ - ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΧΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ.

Ντροπή σας,έπειτα από 75 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Τυφλών, για πρώτη φορά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Παλεύουν εδώ και μήνες,
αναζητώντας το φως στα σκοτάδια της γραφειοκρατίας, προκειμένου να λειτουργήσει η Σχολή Τυφλών, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Έχουν κατέβει στους δρόμους, υπέβαλαν υπομνήματα, συναντήθηκαν με υπουργούς, αλλά ακόμα το χρέος του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε εργαζόμενους και προμηθευτές, παραμένει, με αποτέλεσμα η Σχολή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα, να είναι κλειστή. Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκαν το πρωί με τους υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστο Αηδόνη και Μιχάλη Τιμοσίδη και τούς μετέφεραν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Σχολής. Όπως είπε... στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελένη Καρυπίδου, οι υφυπουργοί υποσχέθηκαν να ενημερώσουν τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

«Περιμένουμε άμεση αντίδραση γι΄ αυτό και τούς δώσαμε χρονικό περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά», επισήμανε η κ.Καρυπίδου, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πάντως, σήμερα, στις 5 το απόγευμα, δεκάδες άνθρωποι με προβλήματα όρ
ασης και οι οικογένειές τους κατεβαίνουν για άλλη μια φορά στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ» και διεκδικώντας το αυτονόητο, το δικαίωμα στη μάθηση.

«Τον Ιούνιο, η τότε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φώφη Γεννηματά, είχε δεσμευτεί ότι η Σχολή θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο αλλά σήμερα το μέλλον είναι αβέβαιο για τους εργαζόμενους και τα παιδιά που θα παρακολουθούσαν τα προγράμματα» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Ελένη Καρυπίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών της Σχολής Τυφλών βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή του Συλλόγου εργαζομένων του ιδρύματος, προχωρά σε κατάληψη του Ιδρύματος, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι επί 9 μήνες και την οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος. Τα παιδιά και ιδίως όσα είναι από επαρχία, θα παραμείνουν δυστυχώς σπίτια τους μέχρι να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία του ιδρύματος, που υποστηρίζει περίπου 250 άτομα.» ανέφερε ο Χρήστος Κεσόγλου από την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και Εθνική συνομοσπονδία τυφλών.

Η Σχολή Τυφλών
Το Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα, λειτουργεί με τη νο
μική μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και εξυπηρετεί, με τις εκπαιδευτικές και προνομιακές υπηρεσίες του, πάνω από 300 άτομα της μισής χώρας. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται, εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή, όπως και άτομα που έχασαν πρόσφατα την όρασή τους.
Η συνεχής υποχρηματοδότηση του Ιδρύματος, κυρίως μετά το 2003, έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του συνολικού ελλείμματος, στο ποσό του περίπου 1.000.000€. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές, προμηθευτές καθώς επίσης και οι μισθοί των εργαζόμενων. Το Ίδρυμα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση λειτουργικής αποδιοργάνωσης και οικονομικής ένδειας, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της μη ένταξής του στο δημόσιο.

Αναρτήθηκε από το
από το infoblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου