Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

"Ευχαριστώ για τη συναλλαγή σας". Μια λέξη που προγραμμάτισαν οι άνθρωποι να λένε τα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής.
"Ευχαριστώ καλό ταξίδι". Μια λέξη που λένε οι εισπράκτορες στα διόδια χιλιάδες φορές γιατί είναι η δουλειά τους.
"Ευχαριστώ". Μια λέξη που λένε οι ταμίες πολυκαταστημάτων γιατί πουλάνε.
"Ευχαριστώ". Μια λέξη που λένε από υποχρέωση, συμφέρον, ανάγκη.
"Ευχαριστώ". Μια λέξη μεγαλείο.
Δεν μας ζητάει κανείς να την πούμε.
Την λεμέ μέσα από την καρδιά μας σε ανθρώπους που μας βοήθησαν.
Υπάρχουν λέξεις ανθρώπινες, ζεστές που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.
Λέξεις γεμάτες ηθική, αξία, αξιοπρέπεια.          

                           ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Για τον Ανδρέα Κόκκορη άκουσα πριν από πολλά χρόνια όταν κάποιοι φίλοι μου μιλούσαν για τον εθελοντισμό του και την πρόσφορα του για το Λεωνίδιο. 
Τον γνώρισα προσωπικά πριν δέκα  χρόνια.
Στο πρόσωπο του είδα άνθρωπο εργατικό, ένθερμο, που αγωνιζόταν να πάει μπροστά ο τόπος του.
Τα τελευταία τρία χρόνια δραστηριοποιούμαστε με το Φ.Ο.Σ. (φυσιολάτρες ορειβάτες σπηλαιολόγοι) στην εξερεύνηση, καταγραφή και φωτογράφιση των σπηλαίων του Λεωνιδίου και της ευρύτερης περιοχής.
Σε συζητήσεις που κάναμε με τον Α.Κ. είχε την ιδέα να συνεργαστούμε όπως πάντα εθελοντικά και μέσα από το μορφωτικό σύλλογο Λεωνιδίου να αναδείξουμε τον τόπο σε περιοχή σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Να δείξουμε στους ανθρώπους του Λεωνιδίου και όχι μόνο τις ομορφιές που κρύβει αυτός ο υπέροχος υπόγειος κόσμος της περιοχής. 
Έτσι  λοιπόν το καλοκαίρι του 2009 στον πύργο του Τσικαλιώτη δημιουργήσαμε μια σπηλαιολογική βραδιά με την παρουσίαση φωτογραφιών και βίντεο από σπηλαία της περιοχής.
Ακλούθησε ζωντανός διάλογος και απαντήθηκαν οι οποίες απορίες υπήρχαν. Το ίδιο καλοκαίρι στη γιορτή της μελιτζάνας που έγινε στο λιμάνι της πλάκας τοποθετήσαμε ταμπλό με φωτογραφίες από 2 σπήλαια της περιοχής.
Από το απόγευμα ήμαστε εκεί και δίναμε πληροφορίες στους επισκέπτες οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Πάσχα του 2010 στο δημαρχείο πριν από την είσοδο στον κήπο τοποθετήσαμε ταμπλό με φωτογραφίες όπου οι επισκέπτες θαύμασαν το σπηλαίο του Διόνυσου με την απερίγραπτη ομορφιά που το διακρίνει.
Σε συνεργασία με το Φ.Ο.Σ. και άλλους σπηλαιολογικούς συλλόγους  ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.-Σ.ΕΛ.Α.Σ. συνεχίζουμε την έρευνα και με πολύ κόπο προσπαθούμε να ανεβάσουμε
στην επιφάνεια φωτογραφίες και βίντεο από τα 6 σημαντικά σπήλαια της περιοχής.
Για να δούμε ακόμα μια φορά οι Λεωνιδιώτες την αξία μας όπως μου λέει ο Α.Κ.
Το καλοκαίρι του 2010 στο χωριό Πελετά ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. (Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος) παρουσίασε την σπηλαίοκαταβόθρα Πελετών όπου παρευρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες οι οποίοι είδαν φωτογραφίες και έμαθαν για το υπόγειο σπηλαιολογικό σύστημα αγωγών της περιοχής τους.
Της προσπάθειες μας βοήθησαν και βοηθούν
Ο δήμος Λεωνιδίου με τους εκπροσώπους του.
Ο μορφωτικός σύλλογος Λεωνιδίου με τα μελή του εθελοντές
Η Ομάδα Διάσωσης Πυροπροστασίας Αγιεληδι με τους εθελοντές
που υπηρετούν σε αυτή.
Οι άνθρωποι που εθελοντικά προσφέρουν την εργασία τους σε κάθε χωριό που πηγαίνουμε για να μας υποδείξουν τα μονοπάτια και τα σπήλαια που γνωρίζουν.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ευχαριστώ μας είπαν και ευχαριστώ τους είπαμε. έτσι δουλεύει το μυαλό μας, δεν θέλουμε κάτι άλλο. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

Όπως μου λέει ο φίλος μου ο Γιώργος, ο εθελοντισμός είναι αρετή!
Ή την έχεις ή δεν την έχεις!!
Εθελοντής γεννιέσαι δεν γίνεσαι. δεν σου λέει κανένας τι θα κάνεις και τι είσαι, το καταλαβαίνεις μέσα από την καθημερινότητα σου να βοηθήσεις, να προσφέρεις στον πλανήτη μας, στην πατρίδα μας, στον τόπο μας, στους ανθρώπους.

Όλοι αυτοί που προσφέρουν έχουν ευγενικές ψυχές και τους ευχαριστούμε.
Δεν πρέπει να τους χρησιμοποιούμε έστω και αν είναι γιαγιάδες, παππούδες, θείες, θείοι, όταν εμείς οι κακομαθημένοι μαϊμούδες εθελοντές που καταντήσαμε να μιλάμε με μοντέρνες λέξεις, για χρήμα, να παζαρεύουμε και να κοστολογούμε το έργο μας, να ψάχνουμε για πρόσφορα και ζήτηση, να βρίζουμε όταν δεν μας συμφέρει, να ονειρευόμαστε ότι μας θίγουν την τιμή και την υπόληψη όταν εμείς κατηγορούμε ανθρώπους εθελοντές που εργάζονται αδιάκοπα έστω και ας μη μας βοήθησαν (και εδώ η ζυγαριά γράφει) πολύ η λίγο. Ευχαριστώ
Μεταξωτός Ιωάννης (ΔΡΑΣΗ.Φ.Ο.Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου