Η πτέρυγα «Ευανθίας και Λυκούργου Κοντάκη» στο Μουσείο Τέχνης της Βοστώνης
Αναρτήθηκε από Greekamericannewsagency.com --Βοστώνη,Της Ιουστίνης Φραγκούλη
Κάποτε ήταν περιθωριοποιημένοι στο γκέτο των μεταναστών από τους γηγενείς Αμερικάνους, ακινητοποιημένοι στη μοναξιά της ξένης πατρίδας. Μιλάμε για τους Ελληνες της Βοστώνης, που στις αρχές του περασμένου αιώνα κατόρθωσαν να περάσουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Οι Αμερικανοί τους υποδέχτηκαν με δυσπιστία απομονώνοντάς τους κοινωνικά και ηθικά μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα τα ονόματα των Ελλήνων της Βοστώνης φιγουράρουν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της αμερικανικής μεγαλούπολης. Το ζεύγος Λυκούργου και η Ευανθίας Κοντάκη είναι οι δωρητές της πτέρυγας για τις κλασσικές αρχαιότητες, ενώ ο Τζόρτζ Μπεχράκης έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκήρου τη νέα πτέρυγα του ιστορικού αμερικανικού μουσείου. Βαδίσαμε με την Ευανθία Κοντάκη, πρώην πρόεδρο της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στους διαδρόμους του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, όπου το όνομα του «Λίο και Ευανθίας Κοντάκη» φιγουράρει πάνω από την καινούρια πτέρυγα της Αρχαιότητας. Η συγκίνηση πλημμύρισε το στήθος μας, καθώς η Ευανθία Κοντάκη άρχισε να αφηγείται:«Ο Πατέρας μου ήταν εκδότης της πρώτης ελληνικής εφημερίδας στη Βοστώνη. Εκείνος μαζί με τη μητέρα μου μας δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και την υποχρέωση στην ιστορική μας μνήμη. Θυμούμαι που ερχόμασταν στο Μουσείο της Βοστώνης όταν ήμασταν παιδάκια κι εκείνος μας έδειχνε τα αρχαία ελληνικά γλυπτά, άναρχα τοποθετημένα στο υπόγειο . Με έπιανε το παράπονο, που η ιστορία μας ήταν καταδικασμένη να εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου. Ετσι, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, ο μακαριστός σύζυγός μου Λυκούργος κι εγώ αποφασίσαμε να προσφέρουμε μια γενναία δωρεά στο Μουσείο για να χτισθεί μια πτέρυγα με αρχαία ελληνικά αντικείμενα. Είμαι περήφανη που βλέπω πλέον τους θησαυρούς μας να γίνονται αντικείμενα θαυμασμού από όλο τον κόσμο σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών»
Η Ευανθία Κοντάκη, παρότι γεννήθηκε και έζησε στην Αμερική, μιλάει άπταιστα ελληνικά. Γυναίκα του επιχειρηματικού κόσμου με κορυφαία θέση σε πολυεθνική εταιρεία δε λησμόνησε ποτέ τις ρίζες της φυλής της:
«Οι γονείς μας και οι παππούδες μας γνώριζαν πως μια μεγάλη υποχρέωση επικρέμονταν πάνω από τις υπάρξεις τους καθώς ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι στην Αμερική της ευημερίας. Γνώριζαν πως τα μάτια της Ελλάδος και της ιστορίας της ήταν στραμμένα επάνω τους. Ηρθαν εδώ φτωχοί, αλλά πλούσιοι σε ελπίδες, όνειρα, θέληση. Ηρθαν εδώ περήφανοι για την ιστορία τους και βουτηγμένοι στο φώς του ελληνικού πνεύματος».
Μιλάει με ενθουσιασμό για την καταγωγή της η μεγάλη κυρία της Ελληνικής Φιλοπτώχου, που όργωσε ολάκερη την Αμερική κατά την τετραετία της θητείας της (1989-1993) προσφέροντας αισιοδοξία και αγάπη στους Ελληνες και τις Ελληνίδες των ΗΠΑ. Η Ευανθία Κοντάκη , η οποία υποστηρίζει την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Βοστώνης έχοντας προσφέρει με τον εκλιπόντα σύζυγό της τον οβολό της σε κάθε περίσταση είναι υπέρμαχος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης:
«Με τον Παναγιότατο Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μας συνδέει μια μακρόχρονη φιλία. Μαζί με ολάκερη την ελληνική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζουμε τις προσπάθειές του να επαναλειτουργήσει η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να δοθούν τα αυτονόητα δικαιώματα στους Ελληνες της Πόλης. Ευχόμαστε να μην καταπατηθεί και να μην λεηλατηθεί άλλο το στάτους του Πατριαρχείου μας αυτή τη χρονική στιγμή, που η Τουρκία θέλει να δείξει φιλευρωπαϊκό πρόσωπο. Οι προσευχές όλων μας είναι στραμμένες προς τον ηγέτη των Πανορθοδόξων».
Η Ευανθία και ο μακαριστός σύζυγός της Λυκούργος Κοντάκης αποτελούν παράδειγμα βαθειάς ελληνικότητας και ορθοδοξοκεντρισμού στην Αμερικάνικη χοάνη των πολλών πολιτισμών. Όπως η ίδια σημειώνει:
«Είμαι περήφανη για την πολιτιστική και θρησκευτική καταγωγή μου. Εδώ στη Βοστώνη είμαι γεμάτη Ελλάδα και Ορθοδοξία. Αυτές τις αξίες προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω και στα εγγόνια μου. Γι αυτό επενδύσαμε στην πτέρυγα της Κλασσικής Αρχαιότητας του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Για να βλέπουν οι επόμενες γενιές και να θαυμάζουν το κάλλος της κουλτούρας μας. Για να μεταλαμβάνουν της αιωνιότητας του ελληνικού πνεύματος».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πτέρυγα «Λίο και Ευανθία Κοντάκης» του Μουσείου της Βοστώνης περιλαμβάνει μια σημαντική σειρά γλυπτών από τον 4ο πΧ μέχρι τον 3ο μΧ. αιώνα , μια σειρά μελανόδοχων δοχείων καθώς και Αθηναϊκά αγάλματα που κοσμούσαν τα αρχαία αθηναϊκά μνημεία.
=====================================
Δωρεά σημαίνει, να λιγοστεύει το περιεχόμενο της τσέπης σου, για κάτι καλό, χρήσιμο και ωραίο για το σύνολο, για την Ελλάδα.
Κατάλαβες Βαρδινογιάννη????
Πολιτισμός σημαίνει δίψα για μάθηση και για διάδοση της γνώσης και του ωραίου. Για ελεύθερους Έλληνες!!! Έτσι!!!! Για να ξεχωρίζουμε από τις συμμορίες της μαφίας των Εβραίων και των μασόνων.
Κατάλαβες Λάτση????
Εσύ Σάλλα????? Βγενόπουλε????? ...Μπενόπουλε?????...... Δασκαλόπουλε????....
Εσύ...?????..........
Μάλλον όχι και ξέρετε γιατί.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου