Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟ ....ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Τα Σχολεία του Wausau, ακύρωσαν ομιλίες του Gunther Skaletz.

Στο Wausau του
Wisconsin, ακυρώθηκε η εκδήλωση ομιλίας ενός συγγραφέα, τη Δευτέρα, μετά τον ισχυρισμό από ένα μέλος της οικογένειας, ότι είναι κατασκευασμένες οι ιστορίες του Gunther Skaletz, πως είχε φυλακιστεί σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο.

Ο Gunther Skaletz, 82, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η ζωή και στις δύο πλευρές του τείχους», ένα αυτο-δημοσίευμα απομνημονευμάτων του, που φιλοδοξούσε να πει σαν αληθινή, "την ιστορία της ζωής του" κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ισχυρισμοί στα απομνημονεύματα του Skaletz, ο οποίος λέει ότι είναι καθολικός, ότι ήταν κρατούμενος στο
ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου στο Άουσβιτς, ότι μετά αφέθηκε ελεύθερος, ότι επιστρατεύτηκε από τον Γερμανικό Στρατό, ότι συνελήφθη από Σοβιετικούς και πως στάλθηκε μετά σε ένα ρωσικό στρατόπεδο εργασίας, από το οποίο αργότερα δραπέτευσε, διαψεύδονται.

Ο Skaletz, ένας συχνός ομιλητής σε σχολεία, εκκλησίες και άλλες οργανώσεις, είχε κληθεί να μιλήσει σε σχολεία του Wausau, αυτή την εβδομάδα από μια ομάδα περιηγητών, μια ομάδα εθελοντών των τοπικών εκπαιδευτικών, που έχει κατά το παρελθόν φιλοξενήσει ομιλητές, που είπαν από πρώτο χέρι τις εμπειρίες τους για την γενοκτονία στη Ρουάντα και για τον εμφύλιος πόλεμο στο Σουδάν.

Η μεγαλύτερη κόρη του Skaletz, που ονομάζεται Anne-Horsfall Gebhardt, έφερε τον πατέρα της σε «αμηχανία». "Τα πάντα σε αυτό το βιβλίο είναι ένα ψέμα», είπε. "Αυτά που γράφει, είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ανθρώπων, που πραγματικά και αληθινά έζησαν αυτό".

Η Gebhardt-Horsfall, 53 ετών, από το St Louis, έχει συντάξει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων, το οποίο η ίδια ονομάζει, ως τον πραγματικό λογαριασμό της ζωής του πατέρα της. Η (εφημερίδα) Daily Herald, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον λογαριασμό της, και δεν υπήρχε καμία απάντηση από τη Δευτέρα, στα διάφορα που λέγονται από την Gebhardt-Horsfall, για την αδελφή του Skaletz στο Βερολίνο.

Η Gebhardt-Horsfall αποξενώθηκε από τον πατέρα της για δεκαετίες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα στην Manitowoc, ο Skaletz είπε ότι (η κόρη του) δρα εναντίον του τώρα, λόγω των διαφορών τους, σχετικά με τα χρήματα της οικογένειας. Είπε ότι οι ιστορίες στο βιβλίο του είναι αληθινές και αποκάλεσε τις κατηγορίες της «ακατανόητες».

«Το βιβλίο μου είναι γραμμένο σε γεγονότα και από προσωπικές εμπειρίες μου, και από τις αναμνήσεις μου, τα οποία είναι πολύ ακριβή», είπε ο Skaletz. Ο Skaletz είπε ότι είχε ένα χαρτοφύλακα γεμάτο αποδείξεις για να τεκμηριωθεί η ιστορία του, αλλά αρνήθηκε τη Δευτέρα να τα δώσει στην Daily Herald. "Αυτά είναι προσωπική ιδιοκτησία μου. Μπορείτε να δεχθείτε τα λόγια μου για το προϊόν (βιβλίο) ή όχι. Δεν σας το επιβάλλω (μέσω e-mail)", είπε.

Δεν υπάρχει κεντρικός κατάλογος των κρατουμένων που οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ρωσικά στρατόπεδα εργασίας. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν την εκδήλωση. «Δεν μπορούμε να είμαστε σαφείς, σχετικά με το ποιος είναι σωστός και ποιος κάνει λάθος, αλλά απλά (διαπιστώνουμε) ότι με το χρονικό πλαίσιο είναι τόσο σύντομο, που δεν υπάρχει πραγματικά ένας τρόπος για εμάς να επαληθεύσουμε", δήλωσε ο Μαίρη Έλεν Marnholtz, συντονιστής σχέσεων της κοινότητας του Wausau School District και μέλος της ομάδας Οδοιπόρων. "Θεωρήσαμε ότι για την ακεραιότητα του οργανισμού μας, έπρεπε να ακυρώσουμε την ομιλία".

Η (εκπρόσωπος της σχολής) Marnholtz είπε, ότι μετά την παραλαβή των ισχυρισμών από την Gebhardt-Horsfall, η ομάδα τους συνεδρίασε και ψήφισε να περιορίσει τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, οι οποίες περιελάμβαναν μια δημόσια ομιλία σε πάρα πολλά σχολεία και άλλες δραστηριότητες στις τάξεις. Η Marnholtz είπε ότι η ομάδα τους, κυρίως γνώριζε τον Skaletz, λόγω άλλων δημόσιων ομιλιών του, και ότι θα κάνουν περισσότερα, για να ελέγξουν ανεξάρτητα τα αιτήματα των ομιλητών στο μέλλον. «Δεν ξέρουμε ποιος λέει την αλήθεια,» είπε η Marnholtz. «Αλλά εμείς δεν αισθανόμαστε σαν να είχαμε τα πραγματικά περιστατικά, που θα μπορούσαν να μας πουν, κατά 100 τοις εκατό, ότι αυτά ήταν αλήθεια".

Η ομάδα (των εκδηλώσεων) θα συναντήσει τους χορηγούς της εκδήλωσης της κοινότητας, για να καθορίσουν πώς να χειριστούν τις δωρεές των κεφαλαίων και των υλικών. Έχει προγραμματιστεί ήδη ένας άλλος (αντικαταστάτης) ομιλητής για την περίπτωση.

Δημοσιεύθηκε στην Wausau Daily Herald

Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου