Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Δ. Κυριτσάκης: Κάνει πώς δεν βλέπει το τραπεζικό καρτέλ!

Στη χώρα των καρτέλ, οι αναφορές σε παράνομες εναρμονισμένες πρακτικές γίνονται δημόσια, με κάθε επισημότητα, χωρίς κάποιος στην Πατησίων και Κότσικα να ενοχλείται:
Προς ενημέρωση του κ. Κυριτσάκη, παραθέτουμε αυτούσιο άρθρο της Νένας Μαλλιάρα από το capital.gr, το οποίο ευθέως και από την πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ αναφέρεται σε «άγραφη συμφωνία» των τραπεζών να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους στα επιτόκια καταθέσεων. Επειδή εξ όσων γνωρίζουμε τέτοιες «άγραφες συμφωνίες» είναι απαγορευμένες  δια ροπάλου από το ν. 703/77, αλλά και επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρόνια τώρα ψάχνει τον τραπεζικό κλάδο χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα, ίσως είναι καλό να μελετήσει προσεκτικά το ρεπορτάζ ο κ. Κυριτσάκης. Γιατί αυτό που ο «κόσμος έχει τούμπανο» (την ύπαρξη καρτέλ των τραπεζών) για την Επιτροπή εξακολουθεί να αποτελεί «κρυφό καμάρι».
Αλώβητο παραμένει το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών

Της Νένας Μαλλιάρα
Καρπούς στο μέτωπο της διατήρησης υψηλού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου έχει αποδώσει η «άγραφη συμφωνία» των τραπεζών να μην προβούν σε πόλεμο επιτοκίων για την προσέλκυση των καταθέσεων.
Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών από την αρχή του έτους έχουν υποστεί σημαντική μείωση, που σε άλλους καιρούς θα δικαιολογούσε πλειοδοσία στο μέτωπο των επιτοκίων καταθέσεων, για πρώτη φορά παρατηρείται μία κοινή στάση έναντι των καταθετών που απαγορεύει ακραίες προσφορές για την αλίευση πελατείας.
Συνολικά η τακτική αυτή έχει ωφελήσει τις τράπεζες, οι οποίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλό περιθώριο κέρδους ώστε να απορροφούν το κόστος από τις πιστωτικές ζημίες (αύξηση των μη εξυπηρετούμενων και των επισφαλών δανείων) χωρίς να χάνουν επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.
Με το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας κινείται στις 401 μονάδες βάσης από 410 μονάδες πέρυσι, παραμένοντας πάνω από τις 400 μονάδες, παρά τις έντονες πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.
Την ίδια στιγμή, οι συνολικές καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σε 70,538 δισ. ευρώ, έχοντας υποστεί  μείωση κατά -2% από την αρχή του έτους  λόγω της μείωσης των υπολοίπων των λογαριασμών όψεως και προθεσμίας. Ωστόσο, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου είναι αυξημένες κατά 1% από τα τέλη του 2009, με αποτέλεσμα το μερίδιο της Εθνικής στη συγκεκριμένη κατηγορία  καταθέσεων να έχει ενισχυθεί στο 33%.

Ιδιαίτερη σημασία για τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας που προέρχεται από τη δεξαμενή των καταθέσεων έχει το γεγονός ότι οι καταθέσεις αυξάνονται τόσο στη ΝΑ Ευρώπη, όσο και στην Τουρκία.
Οι καταθέσεις της Finansbank παρουσιάζουν ρυθμό ετήσιας αύξησης 12%, ενώ στο τοπικό νόμισμα η αύξηση ανέρχεται σε 34% σε ετήσια βάση.
Στη ΝΑ Ευρώπη το συνολικό ύψος των καταθέσεων της Εθνικής διαμορφώνεται σε 4,7 δισ. ευρώ  (11%), με αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην περιοχή να βελτιώνεται περαιτέρω κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του ομίλου κινείται στο 98% και ειδικά στην Ελλάδα στο 86%.
H Alpha Bank διατηρεί το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο αμετάβλητο στο 2,6%. Η τράπεζα διαθέτει καταθέσεις ύψους 41,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2009. Σχεδόν το 60% των εκροών έχει προέλθει από τη ναυτιλιακή και επιχειρηματική πελατεία της τράπεζας. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου της τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουν αυξηθεί κατά 9,9% σε ετήσια βάση, στα 8,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των καταθέσεων της Alpha Bank (41,5 δισ. ευρώ), στην Ελλάδα αναλογούν καταθέσεις 34,147 δισ. ευρώ και στη ΝΑ Ευρώπη 6,696 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανέρχεται σε 114%.
Για τη Eurobank το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου διαμορφώνεται στο 2,78% από 2,81% στο τέλος του 2009.
Οι καταθέσεις πελατών του ομίλου διαμορφώνονται στα 44,8 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση σε ετήσια βάση κατά -2,4%.  Στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, όμως, τα υπόλοιπα των καταθέσεων πελατών είναι ενισχυμένα  κατά 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώνονται σε 10,3 δισ. ευρώ.
Στην Τράπεζα Πειραιώς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κινείται στο 2,7% έναντι 2,6% για το σύνολο του 2009.
Οι καταθέσεις του ομίλου ανέρχονται σε 30,1 δισ. ευρώ, μειωμένες σε ετήσια βάση κατά
3%. Η μείωση αυτή προέρχεται από τη μείωση των καταθέσεων κατά 4% που έχει υποστεί η τράπεζα από την αρχή του 2010 στην Ελλάδα (οι εκροές είναι σε ποσοστό 55% από ιδιώτες και 45% από επιχειρήσεις). Στον αντίποδα, όμως, οι καταθέσεις εξωτερικού έχουν αυξηθεί με ρυθμό 8% σε ετήσια βάση και ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, χωρίς δάνεια που αυτοχρηματοδοτούνται έχει βελτιωθεί για την τράπεζα στο 107% από 112% ένα χρόνο πριν (δάνεια περίπου 5,5 δισ. ευρώ έχουν δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από ρευστότητα που αντλείται κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων).

Αναρτήθηκε από STOP CARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου