Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΩΡΕ, ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΑ -- ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ "ΓΗΓΕΝΗ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗ"!!!!!

Η πόλη μου το Αγρίνιο
Το Αγρίνιο κατά τη μυθολογία χτίστηκε από το Βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και του γιου του Πλευρώνα. Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Αιτωλία και την Ακαρνανία βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο. Οι ανασκαφές του Μηλιάδη το 1920 έδειξαν ότι η αρχαία πόλη βρίσκονταν στο γειτονικό Ζαπάντι, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν βρεθεί πολλά αρχαία ακόμα και στο κέντρο της σημερινής πόλης.
Μετά από κάποιους αιώνες στην αφάνεια, η πόλη ξαναεμφανίζεται την εποχή της Τουρκοκρατίας με το όνομα Βραχώρι (Imbrahoar). Κατοικήθηκε από πολλούς Τούρκους και στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε έδρα του Σαντζακίου του Κάρλελι, διοικητικό κέντρο της σημερινήςΑιτωλοακαρνανίας. ΄Ελαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε προσωρινά στις 11 Ιουνίου του 1821. Αργότερα κατακτήθηκε ξανά από τον Κιουταχή και τελικά προσγράφτηκε οριστικά στα σύνορα του ελεύθερου ελληνικού κράτους το 1832.
Μετά την απελευθέρωση το Βραχώρι πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα Αγρίνιο. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά μετά τα τέλη του 19ου - αρχές 20ου αιώνα όταν στράφηκε μαζικά στην καλλιέργεια του καπνού. Χτίστηκαν τεράστιες αποθήκες και εργοστάσια επεξεργασίας του καπνού, με κυριότερες αυτές των οικογενειών Παπαστράτου, Παπαπέτρου και Παναγόπουλου.
Μετά τηνΜικρασιατική καταστροφή πλήθος προσφύγων έφτασαν στην πόλη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου ενώ μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών είχαμε και από την Ήπειρο και την Ευρυτανία.
Αναρτήθηκε από ΓΗΓΕΝΗΣ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ


Μόλις προχτές στις 27 Μαϊου γράφαμε για  τις Εγκληματικές παραβάσεις μπροστά στο νέο σταθμό ΚΤΕΛ στο Αγρίνιο  ασυνείδητων οδηγών που παραβίαζαν τη διπλή διαχωριστική γραμμή μπαίνοντας και βγαίνοντας.
Τελειώναμε το κείμενό μας γράφοντας:"Μια λύση θα ήταν να μπουν κολονάκια στη μέση του δρόμου που να καθιστούν απαγορευτική την κάθετη διέλευση"!
Και ως δια μαγείας σήμερα είδαμε τα κολονάκια να βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε να είναι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του,σύγχρονου και πολυτελούς πράγματι,σταθμού.
Δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσία φρόντισε για την τοποθέτησή τους,πάντως ήταν απλά θέμα κοινού νου το να σωθούν ανθρώπινες ζωές!
Βέβαια από το σταθμό και κάτω οι παραβάσεις συνεχίζονται αφού ένθεν και ένθεν τις Εθνικής οδού βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε από ΓΗΓΕΝΗΣ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Έζησα 3,5 χρόνια στο Αγρίνιο και το αγάπησα κι αυτό και τους ανθρώπους του...
    Αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο είναι οι απογευματινές μου βόλτες έξω από την πόλη, ανάμεσα από καπνοχώραφα, προς το ξωκλήσσι τον Άϊ Γιάννη.
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή