Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ημερίδα-συνεργός στα αποτρόπαια σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Δυναμική παρέμβαση των κατοίκων!
<<<< Οι κάτοικοι για μια ακόμα φορά διατρανώνουν τη θέληση τους για καθαρό περιβάλλον
Ημερίδα σκοπιμότητας και προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τον προβοκατόρικο τίτλο «Κρυμμένοι θησαυροί και ορυκτός πλούτος της Β. Ελλάδας», διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα Εξπρές σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.) το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη.
Στο κείμενο της πρόσκληση, αναφέρονταν ακόμα ότι: «Η Ημερίδα θα πραγματευτεί την αξιοποίηση του υπεδάφους της Βορείου Ελλάδος, στο οποίο υπάρχουν “Κρυμμένοι Θησαυροί” όπως ορυκτά, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, χρυσός, γεωθερμία, ακόμη και ουράνιο, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους μένουν ανεκμετάλλευτοι».
Με προσκεκλημένους από τους οποίους απουσίαζαν οι  διαφορετικές φωνές ειδικών επιστημόνων, δημοτικών αρχών, ενώσεων πολιτών και με χορηγούς όπου φιγουράριζαν τόσο η «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ όσο και τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» ΑΕ, δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια «κατασκευασμένη» διαδικασία.
<<<<< Τα «νέα μεταλλευτικά σχέδια» περιλαμβάνουν την πλήρη παρακμή της περιοχής

Για μια ακόμη φορά ο κ. Κούτρας και η θλιβερή κουστωδία του κατάφεραν να «εντυπωσιάσουν» με τα απίστευτα οράματά τους για μια ανάπτυξη με χαβούζες κυανίου, υπόγειους αγωγούς μεταφοράς μεταλλευμάτων και τρύπες εξόρυξης. Μάλιστα ένας εκ των ομιλητών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σκαρπέλης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη χωρίς μεταλλεία» και εμφανίζοντας στην οθόνη εικόνες σεληνιακού τοπίου από αποκαταστάσεις τοπίων κοιτασμάτων ανά τον πλανήτη, θαύμαζε την ομορφιά τους προκαλώντας βάναυσα την αισθητική και τη λογική μας. Επίσης είχε το θράσος, παρ’ ότι ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ειδικός, να βάλει «κρίσιμα» ερωτήματα επιδιώκοντας να προβληματίσει το ακροατήριο, για την «ύποπτη» κατά την άποψή του απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να εισηγηθεί την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα!!!
Σημαντικό επίσης σημείο των ανατριχιαστικών σχεδίων του κ. Κούτρα ήταν η ομολογία του για την δημιουργία ενός νέου τρόπου επεξεργασίας του χρυσού χωρίς κυάνιο (κάτι σαν τον ανύπαρκτο Μετροπόντικα της Στρατονίκης) και ενός τριγωνικού εξορυκτικού ρήγματος στις Σκουριές και τη μεταφορά των μεταλλευμάτων με υπόγειο αγωγό από τις Σκουριές στο Μαντέμ Λάκκο για τον εμπλουτισμό.
Οι λοιποί ομιλητές εξαντλήθηκαν σε ευχολόγια για την ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αναλυτική παρουσίαση των πετρωμάτων της Β. Ελλάδος (κάτι σαν μάθημα Γεωλογίας Δ’ Δημοτικού) και τέλος για τα μέτρα προστασίας που παίρνονται στη Φιλανδία, χωρίς ωστόσο να μας ενημερώσουν για ποια μέτρα προστασίας μιλάμε στην Ελλάδα του 2010, όταν η εξόρυξη στη Στρατονίκη υλοποιείται σήμερα με παράνομη παράταση της άδειας που έχει λήξει στις 31/12/2009 και χωρίς νέα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, ποιος ελέγχει την σημερινή διαδικασία εξόρυξης που γίνεται με τη χρήση φουρνέλων, ενώ στην αρχική μελέτη προβλεπόταν η χρήση μετροπόντικα, για τα αμέτρητα κυβικά μέτρα νερού που χύνονται καθημερινά από τον Κάκκαβο, μάλιστα σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για όλη την περιοχή, για τις συνεχείς ρωγματώσεις στα σπίτια της Στρατονίκης και ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την επαπειλούμενη ασφάλεια των κατοίκων της, κλπ. κλπ.............................. ....................... ............................
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ  Στρατονίκη Μαντεμοχώρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου