Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ "ΑΘΩΑ" ΦΡΑΣΗ, ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΙΑΣΗ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ "ΛΑΪΚΟΥ"

"Θα δημιουργηθεί έτσι μια σύγχρονη αιματολογική κλινική και μεταμόσχευση μυελού των οστών που θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο και θα ανήκει και στο Λαϊκό Νοσοκομείο και όχι στο διευθυντή της κλινικής σήμερα, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει."
Αυτή είναι η "αθώα" φράση, του τότε βουλευτή της ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΝΤΟΥΛΑ, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης δωρεάς του συλλόγου φίλων αιματολογικής ΙΑΣΗΣ στη Βουλή, πιστεύω ότι κρύβει όλη τη τραγική αλήθεια του κουκουλώματος, ενός από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα του ΕΣΥ, με τη νομιμοποίηση στη Βουλή, μιας υπόγειας χρηματοδότησης.
Τα αιματολογικά, σε συνδυασμό με τον μυελό των οστών, ενδιαφέρουν συγκεκριμένο πρόσωπο, που ξέρω ότι οργανικά ανήκει στη δύναμη του ιατρικού προσωπικού, του ΛΑΪΚΟΥ Γ.Ν. Αθηνών. Το ΠΑΣΟΚ, μπορεί μεν να μη ψήφισε τελικά τη σύμβαση, όμως συμμετείχε ενεργά στη κομωδία που στήθηκε στο κοινοβούλιο και ως ΠΑΣΟΚ λειτούργησε υπερπροστατευτικά για τον συγκεκριμένο Διευθυντή της αιματολογικής του ΛΑΪΚΟΥ, λόγω του υπηρετούντος προσώπου στο ΛΑΪΚΟ, που συνδέεται συγγενικά με πολύ ψηλά ιστάμενο πρόσωπο. Από εδώ και πέρα, δεν είναι θέμα τόλμης, αλλά εξυπνάδας και κυρίως επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορώ να επεκταθώ, αν δεν έχω τα αντίστοιχα στοιχεία και περιορίζομαι να παραθέσω παρακάτω, τα αποσπάσματα της συζήτησης στη βουλή, που αφορούν τη σύμβαση μεταξή συλλόγου ΙΑΣΗ και του Δημόσιου Γ.Ν. ΛΑΪΚΟ Αθηνών, την οποία εκτιμώ ως καλύτερη κωμωδία, από αυτές που γράφω εγώ: >>>>>
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΘ΄
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007

Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιανουαρίου 2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα
10.43΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.

……………………….……….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τσαντούλας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΝΤΟΥΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αρχίσω και εγώ με ευχές, να πω και εγώ από μικροφώνου «χρόνια πολλά» στον Υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο, στον κ. Λεβέντη και στην κυρία Μερεντίτη, που ήταν επίσης παρούσα στην Αίθουσα. Αθανασία και αυτή. Οι υπόλοιποι ας ήταν εδώ να λάβουν προσωπικά τις ευχές τους.
Θα συνεχίσω με τη συζήτηση των άρθρων και πρώτα-πρώτα με την κύρωση των συμβάσεων δωρεών.
Αυτή της
.....................................................................………...
Για τη δωρεά του Σωματείου «Ίαση» προς το Λαϊκό Νοσοκομείο, ακούστηκαν αρκετές αντίθετες φωνές κα
ι για το Σωματείο «Ίαση» και για τη Διεύθυνση Αιματολογικής Κλινικής και για το ότι αυτή η κλινική αναβαθμίζεται και παραμένει στο Λαϊκό Νοσοκομείο και δεν πηγαίνει παραδείγματος χάρη στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ)
Απ’ ότι εγώ μπορώ να ξέρω το Σωματείο «Ίαση» είναι ένα νόμιμο σωματείο φίλων της αιματολογίας. Σαν γιατρός και σαν ερευνητής ξέρω επίσης πώς γίνονται οι κλινικές μελέτες και
πώς λειτουργούν οι ειδικοί λογαριασμοί του πανεπιστημίου και πώς σ’ αυτούς τους λογαριασμούς συμμετέχουν και φαρμακευτικές εταιρίες δίνοντας χρήματα.
Επίσης, αυτή η δωρεά έχει γίνει αποδεκτή από την
Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για το Λαϊκό Νοσοκομείο και θα δημιουργηθεί έτσι μια σύγχρονη αιματολογική κλινική και μεταμόσχευση μυελού των οστών που θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο και θα ανήκει και στο Λαϊκό Νοσοκομείο και όχι στο διευθυντή της κλινικής σήμερα, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει. Να ευχηθώ από δω ο διάδοχός του να έχει τις ίδιες τουλάχιστον ικανότητες. Σε κάθε περίπτωση δε η διερεύνηση των καταγγελιών που υπάρχουν, συνεχίζεται και θα βγουν τα συμπεράσματα. Μέχρι τότε όμως δεν βλέπω κάποιο λόγο για να μην κυρωθεί αυτή η σύμβαση.
Η τρίτη δωρεά προς την Ανώνυμη Εταιρεία «Μονάδων Υγείας» δυνάμωσε πάλι τη φωνή εναντίον του ιδιωτικού τομέα…………………… (MN)…..……
Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι η πρώτη φορά –το ανέφερα και χθες- που η Νέα Δημοκρατία φέρνει νομοσχέδια με ψευδεπίγραφους τίτλους, όπως είναι και αυτό που συζητάμε από χθες στην Ολομέλεια για κυρώσεις συμβάσεων κ.λπ.
Θα έρθω τώρα στη συζήτηση επί των άρθρων. Τα δύο πρώτα άρθρα αφορούν κυρώσεις δωρεών. Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Σύλλογο Φίλων της Αιματολογίας, το ΙΑΣΙΣ. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς είμαστε υπέρ των δωρεών, όταν όμως αυτές οι δωρεές είναι καθαρές και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Για αυτή τη δωρεά υπάρχουν καταγγελίες από το Σύλλογο Εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου. Υπάρχει πόρισμα από τους ελεγκτές δημόσιας υγείας. Θ
έλω να καταθέσω στα Πρακτικά και το πόρισμα και την καταγγελία των εργαζομένων.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής
κ. Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Υπάρχουν λοιπόν κάποια σημεία που είναι ακόμη αδιευκρίνιστα και εμείς δεν μπορούμε να πούμε ναι σε μια τέτοια δωρεά, όσο σημαντική και αν είναι η αιματολογική
κλινική που πρέπει να γίνει. Εδώ θέλω να πω ότι αυτή η αιματολογική κλινική, που όλοι θέλουμε να γίνει και να λειτουργήσει, θα μπορούσε να έχει ήδη μεταφερθεί –το είπα και στην Επιτροπή και το ξαναλέω- στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου τόσες κλίνες είναι κλειστές και δεν έχει μεταφερθεί καμία κλινική αυτά τα τρία χρόνια που κυβερνάτε.
Θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην οδό Σεβαστουπόλεως, όπου υπάρχει ένα πενταόροφο κτήριο. Δεν είναι επιχείρημα αυτό που λέγεται ότι επειδή παλιά ήταν η αιματολογική κλινική εκεί του Φέσα, πρέπει να συνεχίσει να είναι αιματολογική κλινική.

Το νοσοκομείο είναι Γενικό Νοσοκομείο και θέτοντας εκεί την αιματολογική κλινική, συμπιέζονται τέσσερις κλινικές, ακυρώνοντας στην ουσία τέσσερις κλινικές του ΕΣΥ, γιατί μεταφέρεται η ωτορυνολαρυγγολογική κλινική, μεταφέρεται η γυναικολογική. Από είκ
οσι πέντε κρεβάτια τα μειώνετε στα πέντε με έξι. Αφανίζεται η οφθαλμολογική, συμπιέζεται η ορθοπεδική.
Εμείς ήμασταν υπέρ των κλινικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέσσερις κλινικές δεν μπορούν να αφανιστούν. Αυτό είναι το ένα επιχείρημα. Το άλλο επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν ενστάσεις και υπάρχουν ακόμα πολλά σε εκκρεμότητα για το
Σωματείο ΙΑΣΙΣ που κάνει τη δωρεά. Γι' αυτό λοιπόν καταψηφίζουμε αυτή τη σύμβαση.
Όσον αφορά τη δεύτερη σύμβαση για το κληροδότημα της Μάρης Βεργωτή……… ……………………………………..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Παπαιωάννου, όπως ξέρετε, εμείς δεν έχουμε ποτέ θριαμβολογήσει ότι είμαστε οι μοναδικοί στο νομοθετείν………… …………....
(XF)
Γι’ αυτό δίνουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούν οι κλινικές –και γι ‘ αυτό τις παρακολουθούμε- για να μην έχουμε φαινόμενα να κλείσουν, όπως συνέβη με την κλινική Βλαστού που έκλεισε στο Μαρούσι με διακόσιους είκοσι αρρώστους και τρέχαμε να τους βάλουμε την τελευταία στιγμή σε κάποιες ευπρόσωπες νοσηλευτικές μονάδες.
Σχολιάστηκε ότι είναι φωτογραφικό το νομοσχέδιο. Κυρία Περλεπέ, γιατροί είμαστε, κοινοβουλευτικοί είμαστε και εμείς. Φωτογράφοι δεν είμαστε. Άρα, νομίζω ότι έχετε αστοχήσει στον επιθετικό προσδιορισμό.
Δεν είναι οι πολλοί αιρετικοί
εδώ που σήκωσαν τη σημαία και το λάβαρο της επανάστασης για το θέμα των δωρεών.

Θα πω μόνο για το «Ίαση».
Είμαι τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει. Από τη συγκεκριμένη κλινική και από τον εκλεκτό ακαδημαϊκό συνάδελφο τον Γεράσιμο Πάγκαλη έχουν περάσει παιδιά, γυναίκες, πεθερές, συγγενείς πολλών κοινοβουλευτικών, πολλών ανθρώπων. Το «Ίαση» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σωματείο φίλων της αι
ματολογικής κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου. Είπαν κάποιοι συνάδελφοι «μα, γιατί δεν πάει στο Αττικό Νοσοκομείο;». Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να εκτελούμε την απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Στεφανή που την αιματολογική πανεπιστημιακή κλινική την τοποθέτησε στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Αυτές είναι κάποιες δωρεές. Ο άλλος αντί να πάει να πληρώσει –για να το πω έτσι ωμά- το γιατρό, καταθέτει από την ευχαρίστηση που έχει για το παιδί του, για τη γυναίκα του, για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν, σε ένα λογαριασμό, σ’ αυτό το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο «Ίαση». Και έρχεται το «Ίαση» και λέει «ναι, εγώ αναλαμβάνω και κάνω αυτή την αιματολογική κλινική. Που είναι το πρόβλημα;
Υπάρχουν κακόβουλα και κακοήθη, θα τα χαρακτήριζα, κείμενα ανυπόγραφα. Όποιος έχει οποιαδήποτε κατηγορία και μπορεί να την τεκμηριώσει, γράφει το όνομά του, ποιος είναι. Όχι να υπάρχουν σελίδες επιστολών ανυπόγραφες και να έχουν απευθυνθεί στους Βουλευτές, να έχουν απευθυνθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας, να έχουν απευθυνθεί σε όλους.
Έχουμε στείλει το ΣΕ
YΠ, έχουμε κάνει έλεγχο και υπάρχει πόρισμα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ερχόμαστε τώρα εμείς εκ των υστέρων και κλαψουρίζουμε εναντίον συναδέλφων, εναντίον αυτής της δωρεοδοσίας, την οποία κάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Ας σταματήσει πια αυτή η αναφορά στο θέμα του «Ίαση» και ας πούμε ότι μακάρι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι όχι για να υποκαταστήσουν το έργο που οφείλει η Κυβέρνηση να κάνει, αλλά για να δώσουν τη νότα σε όλους πια τους συνανθρώπους μας ότι υπάρχει και ανθρωπιά, υπάρχει μια ζωντανή κοινωνία. Κι αυτή η κοινωνία προσφέρει, προσφέρει γι’ αυτούς που δεν μπορούν. Εκεί είναι το όλο θέμα της προσφοράς του «Ίαση».
Επειδή ολόκλη
ρα τριάντα τρία χρόνια είμαι στο Λαϊκό Νοσοκομείο να σας πω ότι κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, ούτε κλινική πρόκειται να κλείσει, ούτε η γυναικολογική, ούτε η ορθοπεδική, ούτε η οφθαλμολογική. Μια διαρρύθμιση γίνεται των χώρων και κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα στην εύρυθμη λειτουργία της αιματολογικής κλινικής.
Ένα τελευταίο σχόλιο γιατί αφήσατε να εννοηθεί ότι εμείς πριμοδοτούμε το Ερρίκος Ντυνάν. Τι είναι κύριοι; Τα τριάντα κρεβάτια ……………………(ZE)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Γιατί μπλόκαρε τα τριάντα κρεβάτια;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επειδή μου δίνεται η ευκαιρία ……………………....…….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ορίστε κύριε Παπαϊωάννου έχετε το λόγο.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Αναφέρθηκε ο κύριος Υφυπουργός, στο θέμα του ΙΑΣΙΣ και στον κύριο Πάγκαλη. Θέλω να πω κάτι: όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά μεμονωμένων ανθρώπων αλλά και Σωματείων Κοινωνικών. Κανένας δεν είναι αντίθετος με αυτά. Τουναντίον του σφίγγει το χέρι. Κανένας δεν αμφισβήτησε από τους συναδέλφους την επιστημοσύνη και την προσφορά του κυρίου Πάγκαλη, επιστημονική και κοινωνική. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Και εσείς ο ίδιος το είπατε τώρα κύριε Υπουργέ, τώρα ότι υπάρχει κάποιο πόρισμα γύρω από αυτή την υπόθεση. Για να υπάρχει κάποιο πόρισμα και να έχετε διατάξει κάποιες έρευνες κάτι τρέχει. Και εμείς ρωτάμε: τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα στη γνώση του πορίσματος; Από την πρώτη στιγμή σας είπαμε να μας φέρετε το πόρισμα για να ξέρουμε τι είναι αυτό προκειμένου να ψηφίσουμε. Δεν μας το φέρατε. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή η πλευρά δεν ψηφίζει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Η ευθύνη ανήκει στη Κυβέρνηση και όχι σε μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ κύριε Παπαϊωάννου.
Δεν υπάρχει άλλος εγγεγραμμένος ομιλητής.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητος των άρθρων και των τροπολογιών και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Σώμα: γίνεται δεκτό το πρώτο άρθρο ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Συνεπώς το πρώτο άρθρο έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.

………………………………………………………..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 16.55΄ λύεται η συνεδρίαση για
…………
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ……………. ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

2 σχόλια:

  1. Τελικά
    ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΛΕΟΝ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ? ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. ΣΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΛΕΟΝ ΙΔΡΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ "ΧΑΜΕΝΟ" ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΟΥΝ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΥΕΛΟΥ. ΕΤΣΙ ΛΑΙΚΟ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝ-ΕΝΩΘΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή