Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Η ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗ ΚΟΥΦΗ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Παρέμβαση-τομή πανεπιστημιακών, για την απαγόρευση της χρήσης ενώσεων του κυανίου. Αναγνώριση των θέσεων του κ. Γιώργου Τριανταφυλλίδη για το κυάνιο από περισσότερα από 200 μέλη ΔΕΠ του Α.Π.Θ.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Για την απαγόρευση της χρήσης ενώσεων του κυανίου στη μεταλλευτική, στην Ελλάδα.

Οι υπογράφοντες εκδηλώνουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αδειοδότησης μεταλλευτικών μονάδων, οι οποίες χρησιμοποιούν κυανιούχες ενώσεις στην παραγωγική τους διαδικασία. Πρόκειται για τα μεταλλεία παραγωγής χρυσού με εκχύλιση πετρωμάτων με υδατικά διαλύματα κυανιούχου νατρίου (κυάνωση) και κατά δεύτερο λόγο για τις μονάδες εμπλουτισμού θειούχων μεταλλευμάτων επίσης με χρήση του κυανιούχου νατρίου. Η πρακτική αυτή προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό έχει απαγορευθεί πλήρως σε ορισμένες ευρωπαικές χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ουγγαρίας.

Επισημαίνουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες περιοχές, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου τα πετρώματα έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε χρυσό. Για να παραχθεί χρυσός από αυτά μοιραία θα επιχειρηθεί εξόρυξη εκατομμυρίων τόνων πετρωμάτων (εξορύξεις σε κλίμακα βουνών). Τα πετρώματα αυτά θα υποστούν κυάνωση, οπότε θα μετατραπούν σε κυανιούχα απόβλητα, που περιέχουν σε προσροφημένη μορφή στους κόκκους ανεξέλεγκτες ποσότητες κυανίου. Πέρα από την εξάτμιση μεγάλων ποσοτήτων αερίου υδροκυανίου στην ατμόσφαιρα, τίθεται επιτακτικό το ερώτημα για την απόθεση των επεξεργασμένων με κυάνιο μεταλλευμάτων. Στο επίπεδο αυτό η διασπορά του κυανίου καταντά ελεύθερη στο περιβάλλον. Οι καταστροφικές για την υγεία του ανθρώπου συνέπειες αυτής της δράσης είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Αναμφισβήτητες και βαρύτατες είναι και οι γενικότερες περιβαλλοντικές συνέπειες (πχ σε κατοικία, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό).





Ζητούμε από την πολιτεία την απαγόρευση εφαρμογής των κυανιούχων ενώσεων στη μεταλλευτική διαδικασία με σχετική τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία αλλά και η περιβαλλοντική ακεραιότητα του τόπου για τις επόμενες γενεές.

Σημ.: Σε επόμενο post ο πλήρης κατάλογος των υπογραφόντων

Αναρτήθηκε από stratoniki - Μαντεμοχώρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου