Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Μισό χρόνο χρειάστηκε το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να διαμορφώσει ένα σχέδιο νόμου... προσωρινής ισχύος που καταρχήν δεν επιλύει το πρόβλημα των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων. Ουσιαστικά, χθες η κα Μπιρμπίλη παρουσίασε μία πρόταση “πράσινου” χαρακτήρα, με την οποία ο ιδιοκτήτης παράνομου κλειστού ημιυπαίθριου χώρου θα έχει τη δυνατότητα να “ξεπλύνει” τις πολεοδομικές παραβάσεις των συγκεκριμένων χώρων, προκαταβάλλοντας ένα “ειδικό πρόστιμο διατήρησης των αυθαιρεσιών για τα επόμενα σαράντα χρόνια”.
“Καταγγέλαμε το σχέδιο του Σουφλιά ως εισπρακτικό, επειδή οι ημιυπαίθριοι τακτοποιούνταν και δεν νομιμοποιούνταν. H τωρινή πρόταση αφορά μία προσωρινή διάταξη που έχει ισχύ για 40 χρόνια, το κόστος αυξάνεται, δεν δίνεται οριστική λύση, ενώ υπάρχει αμφιβολία για τη συνταγματικότητά της”, σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κ. Νίκος Ζυγούρης.
Μάλιστα τα χρήματα αυτά που ανέρχονται για την πρώτη κατοικία (με παράνομο ημιυπαίθριο) στο 5%-10% επί της τιμής ζώνης θα καταλήγουν στο “πράσινο” ταμείο που θα συσταθεί και θα χρηματοδοτεί τη δημιουργία πράσινων ζωνών πρασίνου, προγράμματα αστικής ανάπλασης και άλλες πράσινες δράσεις.
Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα χρήματα αυτά εντέλει θα αξιοποιηθούν ή θα τύχουν κακοδιαχείρισης, όπως συνέβαινε επί σειρά ετών με το “διεφθαρμένο” Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).
“Η πρόθεση της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου δεν είναι κακή. Επί της ουσίας όμως, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα, καθώς δεν παύει να αποτελεί ένα εισπρακτικό μέτρο που κρατά σε ομηρία τον κόσμο για 40 χρόνια. Δεδομένου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε θα αναμέναμε μία πολύ πιο βελτιωμένη πρόταση. Εξάλλου, στο παρελθόν τόσο ο ΣΠΜΕ όσο και το ΤΕΕ είχαμε προτείνει τη δημιουργία μίας ανάλογης λύσης” τονίζει ο κ. Ζυγούρης.
Την ίδια στιγμή, υπό το πρίσμα της κακής δημοσιονομικής συγκυρίας, παραμένει ασαφές, εάν όσοι έχουν αλλάξει χρήση στον ημιυπαίθριό τους, θα πεισθούν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα. Και αυτό επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο, εάν οι έλεγχοι που θα διεξαχθούν, ύστερα από ένα οκτάμηνο κατά το οποίο θα μπορούν να δηλωθούν οι ημιυπαίθριοι θα αποδώσουν καρπούς.
Το ύψος των προστίμων
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η υπουργός ΠΕΚΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης, δεύτερης κατοικίας, όπως και εμπορικών ή γραφειακών χώρων, στους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες πληρώνουν κλιμακωτό πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 5% και 15%. Συγκεκριμένα, η οικονομική επιβάρυνση που θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε μηνιαίες δόσεις και θα απαλλάσσει για 40 χρόνια από νομικά προβλήματα τον ιδιοκτήτη, διαμορφώνεται όπως φαίνεται στον πίνακα >>>ΕΔΩ.
Έτσι, για εντός σχεδίου πρώτη κατοικία 25 τ.μ. χαμηλής αξίας θα καταβληθούν (25 * 5%) 1.100 ευρώ. Για εντός σχεδίου εμπορικό χώρο 120 τ.μ. μεσαίας αξίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα (120 * 13,5%) 29.160 ευρώ. Αντίστοιχα για εκτός σχεδίου πρώτη κατοικία 60 τ.μ., υψηλής αξίας το “χαράτσι” θα διαμορφώνεται στα (60 * 8%) 6.240 ευρώ.
Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ το άρθρο 5 και η ρύθμιση του ν. 3212/2003 για τις κυρώσεις σε περίπτωση κατασκευής αυθαιρεσιών στους κυρίους, εργολάβους ή μηχανικούς και τη διενέργεια ελέγχων σε ποσοστό 10% επί των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τα προηγούμενο έτος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και σε ποσοστό 2% από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.Το ακίνητο επίσης, του οποίου ο ημιυπαίθριος έχει “τακτοποιηθεί” μπορεί πλέον να μεταβιβαστεί, με την πληρωμή πρόσθετης εισφοράς που θα ισούται με το φόρο μεταβίβασης που θα καταβαλλόταν, εάν τα αυθαίρετα τετραγωνικά ήταν νόμιμα. Αντίστοιχα θα καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά που θα αντιστοιχεί στο τέλος ακίνητης περιουσίας για τα “πάράνομα” τετραγωνικά.
Με τα νέα μέτρα για τους ημιυπαίθριους καταργείται και η απόσταση 1,5 μέτρου του υπογείου από τον εξωτερικό χώρο, στις κατοικίες οι κλειστοί ισόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ οι ημιυπαίθριοι θα καλύπτουν το 15% και η μέγιστη διάστασή τους θα είναι 2,5 x 2,5 μέτρα.
Θετικό βήμα η αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης
Στα “θετικά” του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται η δημιουργία “ταυτότητας” για παλαιά και νέα κτήρια, με την οποία θα ελέγχεται εάν πραγματοποιούνται πολεοδομικές παραβάσεις. Η αποτελεσματικότητά της βέβαια θα κριθεί από το κατά πόσο αδιάβλητοι και συστηματικοί θα είναι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούν οι αρμόδιοι μηχανικοί.
“Μας ευχαριστεί το γεγονός ότι οι προτάσεις για τη δημιουργία ΄ταυτότητας΄ στα κτήρια που επί σειρά ετών υποβάλαμε στο υπουργείο, υιοθετήθηκαν” επισημαίνει ο κ. Ζυγούρης.
dimitris.delevegos@capital.gr
Αναρτήθηκε από Capital.gr
===========================================
.....Και .....αμώ τη προμελέτη μου!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου