Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

«Ο Σαρκοζί ο Αμερικανός» πάντα σκεφτόταν να στείλει Γαλλικά στρατεύματα στο Ιράκ, αποκάλυψε το Wikileaks

Even before his election, President Nicolas Sarkozy, pictured on November 23, convinced the US he was the most pro-American French leader since the war and even discussed sending French troops to Iraq, leaked cables showed. ΕΤΣΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ
PARIS - AFP -- Ακόμη και πριν από την εκλογή του, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έπεισε τις ΗΠΑ, ότι ήταν ο πιο φιλοαμερικανός Γάλλος ηγέτης μετά τον (Β΄) πόλεμο, ακόμη και ότι συζητούσε την αποστολή Γαλλικών στρατευμάτων στο Ιράκ, έδειξε η διαρροή πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη τα κλεμμένα διπλωματικά έγγραφα, που εμφάνισε η "ακτιβιστική" ιστοσελίδα Wikileaks στο διαδίκτυο, αποκάλυψε, ότι ο Σαρκοζί πολιορκούσε τους διπλωμάτες των ΗΠΑ στο Παρίσι, πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2007 και τους έπεισε ότι ήταν σταθερός σύμμαχος.
"Ο Σαρκοζί είναι ο Γάλλος πολιτικός, που πλέον υποστηρίζει το κυρίαρχο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο", έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, και το διέδωσε με ένα μεγάλο πορτρέτο του δεξιού υπουργού, λίγο πριν ανακοινώσει την έναρξη (τότε) του προεκλογικού του αγώνα για κατάληψη της προεδρίας (της Γαλλίας).
"Το παρατσούκλι του είναι «Σαρκοζί ο Αμερικανός» και "η συγγένεια του (δεσμοί του) με την Αμερική είναι το μόνο αυθεντικό και προέρχεται από τα βάθη της καρδιάς του", ανέφερε το υπόμνημα της Αμερικάνικης πρεσβείας, προβλέποντας ένα τέλος στην ένταση των σχέσεων (των δύο χωρών) με την αποχώρηση του τότε προέδρου, Ζακ Σιράκ.
Ο Sarkzoy δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για την Ουάσιγκτον, όταν ο ίδιος ξεκίνησε την προεδρία του, αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι που τον υποστήριξαν σε μεγάλο αριθμό, θα μπορούσε να έχαν εκπλαγεί από το πόσο στενά τον υποστήριξε ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush.
Στο πιο εντυπωσιακό απόσπασμα των όσων διέρρευσαν στο διαδίκτυο, τα οποία μάλλον εξακολουθούν ακόμη να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα Wikileaks και εμφανίζονται στην εφημερίδα Le Monde σε γαλλική μετάφραση, ο πρέσβης των ΗΠΑ γράφει το 2006 ότι ο Σαρκοζί μπορεί να στείλει τα Γαλλικά στρατεύματα στο Ιράκ.
«Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Γαλλία και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην επίλυση του "προβλήματος" του Ιράκ. Ίσως με την αντικατάσταση του αμερικανικού στρατού με μια διεθνή δύναμη» έγραψε.
Όμως, ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη Γαλλία, και τίποτα δεν συνηγορεί, υπέρ της ιδέας που εξέφρασε ο Σαρκοζί, μόλις εξελέγη, αν και ενέκρινε την αποστολή περισσότερων Γαλλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και έφερε ξανά τη Γαλλία πίσω, στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Με τη τρέχουσα πολιτική του ο Σαρκοζί για φίλους και εχθρούς, θα μπορούσε επίσης να εκπλήξει τους Γάλλους ψηφοφόρους, από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τρέξει να συζητήσει στη πρεσβεία των ΗΠΑ, πριν από την ενημέρωση του κόμματός του ή της κοινής γνώμης.
Επίσης, σύμφωνα με τη διαρροή στο διαδίκτυο, δεν δίστασε να επικρίνει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σιράκ στους φίλους του, τους αμερικανούς, ακόμα και όταν ήταν ακόμα υπουργός Εσωτερικών στην απερχόμενη γαλλική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Yahoo News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου